Eradicarea pirateriei începe cu relaxarea legislatiei

Ieri Cristi Manafu a publicat un articol intitulat “Eradicarea pirateriei trebuie să mai aștepte”.

Cu tot respectul si simpatia pentru industria muzicala, eu nu pot sa deplang nivelul pirateriei in Romania atat timp cat nu exista optiuni de a cumpara legal muzica online la preturi decente.

Discuția pornită a fost interesantă, mai ales lucrurile pe care Cristina Chipurici le-a afirmat, la care subscriu:

Exista orgolii, exista artisti care nu stiu daca ei au drepturile digitale sau casele lor de discuri, exista case de discuri care vor sa vanda albume insa nu vor sa vanda pe site-urile altora si nici nu vin ele cu o solutie, exista albume care nu se gasesc NICAIERI desi au fost lansate, exista albume ale unor artisti care ar vinde ca lumea insa nu sunt promovate…

In plus, Romania nu prea foloseste carduri si exista [prin lege] un pret minim de a cumpara muzica de pe net – pret care este imens si nu merita.

În caz că nu știați, legea din România impune un preț minim pentru vânzarea muzicii online (piese românești sau străine) iar acest preț este depășit de vremuri și practic oprește orice inițiativă.

Singurele site-uri de unde puteți cumpăra muzică românească sunt MusicMall.ro și Moose.ro

Dar muzică străina?

Din câte știu eu, dacă ești în România nu poți cumpăra de pe iTunes sau Amazon.com, cele mai mari magazine online de muzică din lume. Cred că și în Afganistat poți avea mai mult noroc decât la noi :-(

Articole relaționate:
Cei care apelează la pirateria online – DailyBusiness.ro
Ajută blogurile, fii cu ochii pe online, fii deschis
MIDEM 2009: Sondaj despre muzica pe internet
Streaming vs Downloading