Gând despre piese de umplutură

Aud des comentându-se despre melodiile ne-lansate de pe un album muzical, cele care nu devin single-uri și deci nu au nicio șansă să fie hituri de radio. Ele sunt denumite ’piese de umplutură’.

Comentatorii le critică și le desconsideră, întrebându-se de ce dau banii pe un album când pe ei îi interesează de fapt hiturile de acolo. Sau, mai grav, spun despre artist că și-a bătut joc aruncând acolo piese de umplutură…

De pe partea cealaltă a baricadei lucrurile stau complet diferit și vreau să știți care e poziția mea.

Când compun un album nu fac 2 hituri și 8 piese de umplutură! Când compun nu mă gândesc prea mult la impactul comercial al muzicii pe care o creez și nici nu mă apuc de o melodie nouă cu gândul că va fi ’de umplutură’! Fiecare melodie nouă este cea mai bună compoziție de până acum! Fiecare melodie este copilul nostru.

Și nu e doar atât…

Împărțirea pe ’hituri’ și ’umplutură’ este tragic de relativă.

Pe albumul ’Razna’ din 2006 avem 12 melodii dintre care 3 au ajuns hituri și le știe toată lumea: ’Razna’, ’Ce bine e’, ’Bună dimineața’. (Fie vorba între noi 1/4 este un randament foarte bun!)

Dar melodia mea preferată din toate timpurile se află pe acest album și nu a fost single. ’Ocean de lacrimi’ este o piatră prețioasă, nu e umplutură! La fel ’Mor de dor’, o baladă care ne-a plăcut atât de mult încât am refăcut-o anul acesta. Cu siguranță nu e umplutură doar pentru că radiourile nu difuzează piese lente. Ce să mai spun de ’Malala’ pe care multă lume ne-o cere la concerte deși nu am promovat-o vreodată! Sau despre ’Doar tu’, un pop sensibil care ar fi avut mare succes într-o țară fără popcorn :-)

Același lucru s-a întâmplat și la albumul precedent și jur că așa se va întâmpla mereu.

Nu există melodii ’de umplutură’, există doar copii deosebiți care nu se bagă în față, așteptând să fie descoperiți de cei care au răbdare.