GADGET: Motorola Xoom bate definitiv netbook-urile

Am avut o tabletă Xoom pentru 10 zile și pot să vă răspund la celebra întrebare De ce aș avea nevoie de o tabletă?

Dar asta, la finalul acestui articol.

În primul rând am fost impresionat de viteza cu care se mișcă ferestrele și aplicațiile, practic nu mai e nicio diferență de performanță și grafică între tablete și netbook-uri! Sistemul de operare Android 3.0 este realizat special pentru tablete și asta se vede în primul rând prin așezarea butoanelor de navigare [nu există butoane pe tabletă, toate sunt incluse în ecranul tactil, în stânga jos și dreapta sus].

Filmările HD și fotografiile cu camera frontală arată genial la lumina zilei [vezi aici o filmare de la Hard Rock Cafe] și la lumină bună [vezi aici o filmare din studio] dar nu sunt extraordinare în camere prost luminate.

Aplicațiile de pe Android Market sunt muuuult mai ieftine decât cele din App Store Apple, și sincer să fiu vei găsi orice aplicație îți dorești în mod gratuit, foarte ușor! Următorul telefon pe care îl voi cumpăra va fi cu siguranță unul cu Android, iar la tablete voi căuta același sistem de operare.

Xoom e probabil cea mai bună tabletă din acest moment [printre puținele cu procesor dual-core și cu Android 3.0] și o recomand cu toată inima pentru cei care vor să scape de cărat laptopul prin oraș. Prevăd un mare viitor sistemului de operare dezvoltat de Google care e mult mai deschis și mai ușor de personalizat decât iOS-ul de pe iPad.

Am doar două critici:

3G: acest model Xoom are internet doar prin WiFi ceea ce mi se pare că anulează tot farmecul unei tablete! Nu vă cumpărați tabletă fără 3G, pur și simplu nu are niciun farmec!

Prețul: Dacă ar fi cu 80-100 euro mai ieftin decât iPad 2 presimt că ar avea mare succes! Din punct de vedere al dotărilor și al ușurinței de personalizare, Xoom este un pic mai bună decât tableta Apple, dar dacă prețul este același [și el nu e un fan Android] cumpărătorul va lua produsul mai cunoscut. Nu o zic doar eu, ci și vânzările Xoom din Statele Unite.

Aștept să testez Samsung Galaxy Tab 10.1 [altă tabletă cu Android 3.0] și vă anunț care e tableta mea favorită dintre cele două. Aștept și produsele românești să preia noul sistem de operare și să vină cu prețuri sub 1000 RON pentru că, hai să vă spun un secret, aparatul nu este atât de important cât este de important sistemul.

Iar sistemul este Google, și băieții ăștia nu prea dau greș!

De ce ți-ai lua o tabletă? Pentru că laptopul a devenit noul desktop, pentru că e ușor să răsfoiești presa online și feed-urile de bloguri de pe canapea, pentru că 98% din lucrurile pe care le faci zilnic pe computer [bloguri, search, Facebook, Twitter, YouTube, messenger] le faci mult mai ușor de pe tabletă, pentru că Android-ul pornește în 2 secunde.

Poți cumpăra Motorola Xoom de pe eMag.ro

Later edit: și Sergiu Biriș are un articol despre mobilitatea tabletelor.