ONLINE: iTunes, manelistii si jurnalistii lenesi

Zilele trecute Go4it.ro a publicat un articol pompos care apoi a fost preluat de numeroase site-uri de știri, reviste și chiar de departamentele de știri ale televiziunilor generaliste: Maneliștii în magazinul Apple mai valoroși decât Metallica și Lady Gaga

Autorul articolului spune câteva lucruri care par scandaloase sau extraordinare, dar care sunt greșite fundamental. Și nu era nevoie decât de un minim de documentare de pe internet [așa cum jurnaliștii au învățat în prima zi de școală].

[Nu vreau să generalizez, nu toată presa este la fel, așa cum nu toți oamenii sunt la fel. Dar deja mi se pare că există un val, o modă a articolelor superficiale, prost scrise, neinformate]

1. De când iTunes Store a devenit disponibil şi în România, trupele şi cântăreţii autohtoni şi-au plasat operele în magazinul online în încercarea de a se face cunoscuţi la nivel mondial şi de a-şi rotunji veniturile.

GREȘIT!

Artiștii români sunt prezenți pe iTunes din totdeauna! Vezi articolul meu din 2007, de exemplu, unde promovam albumul Hi-Q Acustic pe iTunes și Amazon. Magazinul iTunes a devenit disponibil cumpărătorilor români în toamna anului 2011.

Adevărul: Artiștii și casele de discuri din România au avut mereu acces pentru a-și pune în vânzare produsele pe iTunes.

2. Cea mai “exotică” prezenţă în iTunes sunt de departe manelele, reprezentate de “artişti” consacraţi precum Adrian Minune, Nicolae Guţă, Adi de la Vâlcea, Florin Salam şi Vali Vijelie.

În primul rând ce înseamnă ghilimelele pentru cuvântul exotic? Nu sunt exotici? E o ironie? Sunt de fapt valoroși?
Și care e faza cu ghilimelele pentru cuvântul artiști? Adrian Minune și Florin Salam nu sunt artiști?

Sincer, nu înțeleg care este argumentul din spatele ghilimelelor în această frază… Autorul a vrut să fie amuzant? Este Go4it.ro un site de satiră? Sunt sigur că găsim artiști mai exotici pe iTunes – actori mari care citesc povești pentru copii, muzică africană, fusion jazz, podcast-uri de standup comedy etc.


3. Preţul unui album cu manele este comparabil sau chiar mai mare decât cel al unor formaţii consacrate la nivel mondial. Spre exemplu, “Best of Nicolae Guţă” e mai scump decât albumele Metallica.

Adevărul: prețul minim al unui album este hotărât de iTunes, deci e firesc ca prețul tuturor albumelor să fie comparabil. Duuuh!

Și încă o omisiune: care album al trupei Metallica e mai ieftin? Toate albumele? Doar cele vechi? Compilațiile? Albumul nou? Pre-comenzile? Aham… nu toate, doar câteva, în condiții speciale.



4. Cea mai înjosită trebuie să se simtă Lady Gaga, al cărei ultim album “Born This Way” valorează doar 5,99 Euro, în vreme ce operele lui Guţă se vând la pachet de 11,99 Euro.

Hai pe bune?!

Lady Gaga se simte înjosită? Ce expresie e asta într-un articol serios? Sau citesc de pe un blog obscur? :-)

Adevărul: Lady Gaga a oferit noul ei album la un preț redus pentru a bate recordul de vânzări în prima săptămână și pentru a se clasa în topul Billboard 100 realizat de Nielsen în Statele Unite. A dat bine în fața fanilor care așteptau un comeback spectaculos, în fața criticilor care erau curioși, în ochii industriei muzicale care este obișnuită cu inovațiile artistei.

Articol cu 6 aliniate din care 4 greșite sau incomplete.

Unii zic că presa e pe moarte. Eu nu știu ce se va întâmpla, dar e plină presa de articole scrise după ureche, fără niciun fel de documentare, de jurnaliști prea leneși să cerceteze și să se informeze.