MUSIC: Top 13 preluari care au fost mai bune decât melodiile originale

Preluari vs Originale.

Sunt câteva melodii care se pretează foarte bine la preluări [covers]. Din acest motiv artiștii profesioniști sau cei amatori le cântă mereu în emisiuni, în propriile concerte sau în cluburile de karaoke. Dar sunt și melodii mai ciudate, la care îți trebuie curaj ca să le preiei. Și îți trebuie multă imaginație și talent să le interpretezi cu totul altfel, astfel încât să îți lași amprenta pe acea melodie.

Se spune că o preluare nu va fi niciodată așa de bună precum originalul. Totuși iată câțiva artiști care au reușit să realizeze propriile versiuni ale unor hituri mai vechi. Versiuni [preluări] mai bune!

Top preluari cover preluări

13. The Fray vs Kanye West – Heartless

Geniul hip-hop-ului american a inovat de mai multe ori în cariera lui solo relativ scurtă – inclusiv în anul 2008 cu albumul “808 & Heartbreak”. Sigur știi piesele care foloseau la maxim Auto-Tune și care au șocat prin sound-uri electro și synth-pop. Dar The Fray au avut curajul să reinterpreteze hitul lui Kanye West și au lansat un single propriu un an mai târziu.

12. Paula Seling vs Nicu Alifantis – Ploaie în luna lui Marte

Îmi plac ambele versiuni, dar este clar că Paula Seling a dat un plus de valoare melodiei prin interpretarea ei angelică.

11. Whitney Houston vs Dolly Parton – I will always love you

Originalul aici. Preluarea o știți cu toții, e una dintre cele mai cântate balade din toate timpurile!

10. Milow vs 50 Cent – Ayo Technology

Mare, mare hit a avut 50 Cent împreună cu Justin Timberlake și Timbaland! Dar cover-ul acustic-pop realizat de Milow a transformat hitul de club într-o baladă superbă.

9. Guns N’ Roses vs Bob Dylan – Knockin’ on heavens door

Varianta lui Axl Rose este atât de cunoscută încât puțină lume știe că piesa este un cover după Bob Dylan. Melodia a devenit una dintre piesele emblematice ale trupei GNR.

8. Pet Shop Boys vs Brenda Lee – Always on my mind

Știu, veți spune că melodia este a lui Elvis Presley. Dar melodia nu este nici a lui, nici a trupei engleze Pet Shop Boys! Piesa originală era cântată de Brenda Lee cu mulți, mulți ani înainte.

7. Johnny Cash vs Trent Reznor – Hurt

Trent Reznor, solistul trupei Nine Inch Nails este cunoscut pentru inovațiile în muzică și în mediul online. Când celebrul Johnny Cash s-a hotărât să lanseze un al patrulea album de preluări [American IV] unul dintre single-urile alese a fost acest “Hurt”. Trent Reznor a recunoscut că melodia a devenit un organism viu care nu mai are nicio legătură cu el, datorită interpretării lui Cash.

6. Nirvana vs David Bowie – The man who sold the world

Bowie a fost ales artistul cel mai influent din ultimul secol de către colegii lui din industria muzicală. Cântecul “The man who sold the world” a ajuns să fie însă cunoscut de o întreagă planetă datorită interpretării acustice din concertul Nirvana MTV Unplugged din 1993. Filmarea emisiunii a apărut după moartea lui Kurt Cobain și a fost primită cu brațele deschise de fani. Locul 6 în top 13 preluari bune de tot!

5. Boyz II Men vs Beatles – Yesterday

Sunt subiectiv, mă leagă multe amintiri de această formație… Trupa soul-R&B a preluat hitul Beatles și l-a transformat într-o capodoperă a muzicii vocale [varianta Boyz II Men nu are niciun instrument în afară de vocile celor patru membri]. Originalul este un hit clasic al trupei britanice dar interpretarea gospel a americanilor te trimite în alte sfere și dă noi înțelesuri versurilor. Boyz II Men are mai multe preluari, dar aceasta îmi place cel mai mult.

4. Bon Jovi vs Bon Jovi – It’s my life

Versiunea originală este un imn, o odă vieții și libertății. Ce vrei mai mult de atât? Vei fi surprins plăcut să asculți o preluare lentă realizată tot de Bon Jovi pentru albumul lor Best Of / Acustic “This left feels right”! E greu să găsești o variantă mai bună decât originalul unui hit mondial, dar trupa din New Jersey a reușit să reinventeze un hit rock energic transformându-l într-o baladă acustică sensibilă.

3. Paul Anka vs Soundgarden – Black hole sun

V-am mai povestit eu despre această preluare: Paul Anka are un album și un show intitulat “Rock Swing” în care a preluat mari hituri pop și rock din istoria topurilor internaționale și le-a reorchestrat swing și jazz. Probabil cea mai reușită preluare este hitul trupei grunge Soundgarden – Black Hole Sun. De la grunge la jazz? Un pas atât de mic pentru versatilul Paul Anka!

2. Michael Jackson vs Charlie Chaplin – Smile

Chaplin a fost un geniu al cinematografiei, un actor complex, un regizor inspirat și un cascador curajos. Un monstru sacru al divertismentului mondial! Dar pe lângă film, Charlie Chaplin a compus și interpretat și câteva melodii. “Smile” este una dintre ele, o piesă fără voce compusă în 1936 pentru filmul “Modern times”. În contextul anilor 2000, pe fundalul vieții și carierei excepționale a mega-starului, melodia lansată după achitarea lui Michael din celebrul proces este un imn dedicat frumuseții simple a vieții. Frumusețe pe care Michael Jackson a căutat-o mereu și care i-a fost refuzată încă de copilărie.
Chaplin a avut multe preluari, dar Michael i-a dat un aer aparte acestui “Smile”:

1. Mariah Carey vs The Badfinger – Without You

Superbă melodie! Dar parcă îi lipsea ceva în varianta originală, nu-i așa? În scenă intră Mariah Carey cu vocea ei excepțională și transformă melodia de dragoste într-un hit pop nemuritor.

Ce preluari lipsesc din această listă?