MUSIC: Ce e un Mashup?

Ce e un mashup – este momentul să răspund la această întrebare care îmi este adresată din ce în ce mai des. Și fiindcă știu foarte multe despre mashup-uri [produc acest gen de muzică și am un site dedicat acestei mișcări muzicale] m-am gândit să sintetizez într-un articol.

Ce e un mashup

Ce e un mashup?

Un mashup este un remix realizat din două sau mai multe melodii deja existente, de la care se folosesc diferite elemente muzicale: de la o melodie se folosește vocea, de la altă melodie instrumentele.

Există câteva tipuri principale de mashup-uri:

A+B = Un mashup în care se mixează instrumentele [negativul, instrumentalul] de la piesa A cu vocea de la piesa B. Este cel mai simplu tip de mashup și cel mai întâlnit. Iată un exemplu foarte clar:

Hi-Q vs Activ – Bună dimineața feel good

Versiune vs Versiune = Două versiuni ale aceluiași cântec mixate pentru a forma o variantă nouă. De multe ori sunt cover-uri mixate cu variante originale. Iată un exemplu din filmul Glee:

Glee Cast – Bon Jovi vs Usher cover

Multi-mashup = o piesă care combină mai mult de trei melodii, uneori peste 20 de piese! Sunt celebre remixurile lui DJ Earworm. Iată un alt exemplu foarte bun de la Marc Johnce:

 Remix-mashup = vocile de la o melodie cunoscută [sau mai multe melodii] puse pe un negativ nou, realizat de producătorul mashup-ului. Iată un remix-mashup realizat de mine în 2011:

Mai trebuie să știți că există albume de mashup-uri, cele mai curajoase sunt cele care mixează două albume și melodiile de pe aceste două albume sunt luate una câte una. Vezi exemplul Beatles vs Jay-Z și Modern Talking vs Adele.

Cel mai cunoscut album mashup este Jay-Z vs Linkin Park, un album oficial, realizat chiar de producătorul trupei rock. Single-ul “Numb/Encore” a luat primul Grammy pentru un mashup în anul 2005. Un alt mashup foarte cunoscut este hitul “Toca’s miracle” despre care nici măcar nu se știe că este mashup, lumea crezând că este o piesă originală:

 Citește la Dan Pandrea un articol care spune mai multe despre ce este un Mashup.

Mash up (scris și mash-up sau mashup) este îmbinarea a două melodii, astfel încât rezultatul pare a fi o singură piesă. Când am început să descopăr producția muzicală prima alegere a fost “Jos Cenzura” a celor de la Paraziții, pusă peste “Thoia Thoing”. Am luat doar vocea românilor, am făcut un loop dintr-o parte a piesei americanului și am pus-o de o melodie nouă. Dar nici măcar rezultatul ăsta nu poate fi numit un mash-up, pentru că nu îndeplinește anumite condiții, cea mai importantă dintre ele fiind sincronizarea gamelor melodiilor.

Aici greșesc puștii de pe youtube. Unii se cred mari vizionari și fac porcării de-astea. Mashup-ul este ceva mult mai fin decât simpla alătuare (nici măcar asta) și suprapunere a două sau chiar trei melodii.

În plus găsești informații foarte bune pe Wikipedia: Musical Mashup. Citește și articolul lui Oliver SimionescuDicționar de Mix: Mashup. Iar pentru mashup-uri video vă invit să vedeți: Top 250 IMBD în 3 minute și Popeye Marinarul.

Și desigur, pentru cei care vor să afle de la bunica Teller despre ce e vorba :-) o pot face urmări filmulețul de mai jos: