Muzica gratuita - muzica gratis via McDonalds

ONLINE: Ce toată lumea ar trebui să știe despre muzica gratuita pe Internet

Muzica gratuita se află pe primele locuri în interesele utilizatorului de Internet. Gratuitățile ne plac tuturor dar muzica gratis pe Internet a devenit un bun de larg consum, o normalitate a Internetului.

Ce înseamnă muzică gratis? Muzica pentru care nu plătești nici să asculți, nici să descarci.

Muzica gratuita yesfm

Este atât de firească acțiunea utilizatorului de a descărca MP3-uri și de a asculta muzica gratuita pe site-uri încât fiecare încercare a antreprenorilor online de a pune un preț pe acest conținut digital se lovește de o reacție imediată, negativă, agresivă chiar. Oamenii văd Internetul ca pe un loc al libertății și al gratuităților, un loc al haosului eliberator, un spațiu care este în antiteză cu regulile și legile și limitările din viața de zi cu zi [mediul offline].

Din acest motiv românii au reacționat dur la încercarea trustului MediaPro de a opri site-urile pirate de film, printre care și VPLAY! Utilizatorii români nu înțeleg că este o afacere cu investiții și venituri, cu acționari și angajați când vorbesc despre aceste servicii online – Vplay, Voyo, YouTube, Trilulilu. Utilizatorii văd în aceste servicii o scurt-circuitare a regulilor și a legilor din offline! O scăpare din status-quo! Și un drept câștigat prin plata abonamentului la Internet. Dar nu este așa: costul abonamentului la Internet acoperă serviciul de transfer al informației de la Distribuitor [Internet Service Provider – RDS, UPC, Romtelecom etc.] la Client [la tine acasă sau la serviciu]. Atât! Muzica, filmele, informațiile sunt create de niște oameni și trebuie plătite, într-un fel sau altul.

Serviciile online încep să coste bani pentru că… ele costă! Gratuitățile ajută afacerile online să-și creeze un public la început, dar muzica gratuita nu este decât un artificiu de marketing pentru antreprenorii din spatele site-ului. La un moment dat acest site va trebui să facă bani pentru a susține investiția, cheltuielile lunare, taxele și impozitele, angajații și colaboratorii.

Muzica gratuita alb negru În 2008 am propus un serviciu cu muzică gratuita dar legală – www.eOk.ro. Deși îmbinarea dintre “gratuit” și “legal” pare paradoxală, ea nu este imposibilă. Banii vin din publicitate, deci cineva plătește în tot acest lanț! La fel se întâmplă cu căutările de la Google [sunt gratuite pentru utilizatori dar milioane de site-uri plătesc pentru a se promova acolo], cu paginile Facebook [serviciul este gratuit pentru utilizatori dar mii de companii plătesc pentru a se promova acolo] și în multe alte cazuri. În ultimii ani au apărut milionari din afaceri gratuite, vezi lista lor aici.

Este muzica gratuita cu adevărat gratuita?

Răspunsul este cu siguranță: Nu. Ea este plătită de cineva: de site-ul care te curtează pentru a-ți vinde altceva, de artistul/compozitorul/producătorul care vrea să te convingă de calitatea muzicii sale, de un sponsor care folosește muzica gratuită pentru a-ți atrage atenția. Vorbim acum de folosiri legale ale muzicii gratuite…

Exemple: YouTube care îți oferă videoclipuri gratuite pentru ca marii sponsori să poată vinde reclamă în formă de bannere, link-uri pe filmulețe, scurte spoturi publicitare înainte de videoclipuri etc. Artiști care oferă 1-2 melodii gratuit în schimbul adresei de email pentru o ofertă ulterioară. Pepsi și McDonald‘s care au campanii prin care oferă mp3-uri gratuite la fiecare cumpărătură.

Muzica gratuita - muzica gratis via McDonaldsE mai greu să descoperim cheltuiala din spatele muzicii gratuite ilegale, dar există și aceasta! Să vă dau câteva exemple…

1. Lățimea de bandă. Când descoperi DC++, site-urile ilegale de downlod și torrenții îți dai seama că ai nevoie de un Internet mai bun pentru a descărca atâta conținut audio-video. Așa că îți faci un abonament mai mare. Iată cheltuiala ta lunară ÎN PLUS, care poate fi mai mare decât un abonament la Zonga, Deezer sau Voyo…

2. Timpul. Când ai 12 ani nu te deranjează că pierzi câteva ore pe zi pe site-urile de torrenți pentru a găsi cea mai bună versiune a unui film sau cel mai bun album. Dar când ai un serviciu de la 9 la 17 și o familie de întreținut începi să vezi că ești prea sărac să-ți permiți lucruri ieftine. Începi să înțelegi că timpul tău este valoros.

3. Stresul. Teama că faci ceva greșit și vei fi prins. Legile din offline sunt aceleași din online și în general muzica gratuită pe care o descarci nu este legală [decât dacă o iei direct de la artist și acesta îți spune expres că o poți descărca – vezi acest exemplu]. Poate crezi că exagerez dar stresul se adună fără ca tu să-ți dai seama și vei simți peste câțiva ani că bolile legate de stres sunt foarte scumpe. Mult mai scumpe decât 4,99 euro pe lună cât dai pe un abonament All-You-Can-Eat la Deezer România, de exemplu.

4. Amenzile. Deocamdată casele de discuri, casele de producție și titularii de drepturi nu prea se ocupă cu urmărirea și trimiterea în judecată a celor care descarcă muzică și filme ilegal, dar în curând răbdarea lor va lua sfârșit. De câțiva ani cele mai mari label-uri din România au creat AIMR – o asociație care se ocupă cu promovarea muzicii originale și combaterea pirateriei. În Franța s-a pus în aplicare Legea celor 3 lovituri. Guvernul american l-a vânat și judecat pe fondatorul MegaUpload.com – site pentru partajare de fișiere fără acordul titularilor de drepturi.

5. Calitatea slabă. La începutul Internetului era nevoie de formate comprimate care să facă posibilă transmiterea fișierelor audio-video, și astfel au apărut MP3-ul și MPEG-ul. La început era importantă viteza, nu calitatea. Dar în ultimii ani utilizatorii s-au obișnuit cu calitate HD și fișiere de ordinul giga-bytes datorită WIFI-ului, a rețelelor mobile 3G și 4G, a fibrei optice de mare viteză. Totuși, dacă te bazezi pe site-uri fantomă de genul MuzicăGratuita-Free.co vei descoperi milioane de fișiere mari care ascund viruși sau reclame sau filme trase prost sau muzică la calitate slabă. Și ne întoarcem la punctele 2 și 3 – pierzi timp și nervi.

Muzica gratuita pe Internet - muzica gratisDar ce rost are să critic dacă nu dau și soluții?

Iată trei soluții: muzica gratuită legală, radiouri online gratuite și muzica ieftină.

Servicii online cu muzica gratuita legala

YouTube.com – dedicat conținutului video, a devenit cel mai popular site pentru muzică din lume
MySpace.com – vechiul site arată acum mult mai bine, dar tot în jurul muzicii gratuite este construit
Youtify.com – site care caută muzică de pe mai multe site-uri pentru a crea liste de ascultare.
Jamendo.com – site cu milioane de melodii, ascultare și download gratuit
Last.FM – celebrul site de muzică din UK
MixCloud.com – colecție de mixuri și podcast-uri
SoundCloud.com – unul dintre site-urile mele preferate cu muzică și mixuri

Radiouri online cu muzica gratuita

Viddy Jam – radiouri create din clipuri de pe YouTube
PlayListts.net – site pentru radiouri create în funcție de starea de spirit
Soundtracker – un fel de Pandora
Jango.com – excelent site cu radiouri personalizate

Servicii cu muzică ieftină

Deezer – 4,99 euro/lună – asculți nelimitat melodii pe net și pe telefonul mobil
Zonga –  3,99 euro/lună – abonament nelimitat pe net și pe mobil
iTunes – 0,99 euro/melodie – celebrul magazin de la Apple este disponibil în sfârșit în România!
BandCamp – sute de mii de artiști din toate genurile oferă muzică gratuită dar și download-uri la prețuri diferite în funcție de format: MP3, WAVE, FLAC
BeatPort – 0,99 – 2,45 euro/melodie – excelent site pentru iubitorii de muzică electronică și pentru DJ-ii profesioniști

Lucrurile s-au schimbat din 2000 când Internetul abia intra în România.

În 2013 ai câteva alternative care sunt cu adevărat accesibile, dacă le raportezi la alte cheltuieli pe care le ai zi de zi [întreținerea, mâncarea, educația, transportul etc.] Și chiar dacă le raportezi la cheltuielile legate de Internet și cablu TV vei descoperi că 5-10 euro pe lună pentru servicii online de calitate nu este deloc mult! Mai ales că iubești atât de mult muzica. Iar când iubești ceva trebuie să o arăți oferind ceva celor care au muncit să o creeze, să o producă și să o distribuie.

Acesta este adevărul despre muzica gratuita pe Internet!