Cealalta Dana Nicolaescu nu sotia lui Sergiu Nicolaescu

ONLINE: Cealaltă Dana Nicolaescu

Cât de amuzantă este situația cu cealaltă Dana Nicolaescu? Nu soția regretatului regizor Sergiu Nicolaescu, ci cealaltă femeie care primește de câteva zile comentarii, îmbărbătări, înjurături, propuneri de prietenie…

Cealalta Dana Nicolaescu nu sotia lui Sergiu Nicolaescu

Huiduielile şi mesajele de condoleanţe de după moartea lui Nicolaescu nu o iau cu asalt doar pe văduva regizorului. O altă Dana Nicolaescu, care nu are nicio legătură cu regizorul, dar lucrează tot în domeniul industriei filmului, a fost bombardată cu mesaje şi cereri de prietenie încă de săptămâna trecută. Oamenii n-au verificat dacă e sau nu văduva regizorului şi i-au trimis valuri de mesaje- cu condoleanţe sau pline de injurii: şi pe facebook, şi pe telefon, dar şi pe adresa personală de e-mail. via Realitatea.net

Cât de dezechilibrați sunt oamenii care își consumă minute din viața lor pentru a o înjura pe o femeie pe care nu o cunosc și care nu le-a făcut nimic personal? Sau le-a făcut ceva?

Dan Pandrea spune că ar trebui să căutăm explicații antropologice pentru reacțiile ciudate pe care o partea  publicului românesc le are la moartea unor persoane publice [vezi Sergiu Nicolaescu, Iurie Darie, Mădălina Manole de exemplu]. Dan ne trimite la “Miorița” pe care o crede definitorie pentru modul de gândire al poporului român.

Toate doamnele care umplu RATB-ul şi pieţele de la primele ore ale dimineţii au blestemat, huiduit şi strâmbat din nas la adresa văduvei care a respectat simple dorinţe ale domnului Nicolaescu. Regizorul devenise un bun public, doar intrase în casele tuturor românilor prin zecile de filme pe care le-a făcut, drept urmare este firesc ca ţaţa Marga să-şi dea public cu părerea despre cât de adâncă ar trebui să fie groapa de la Bellu.

Persoanele publice de la televizor intră în casele oamenilor și devin “prieteni” ai oamenilor, la un nivel inconștient. Lumea știe ce mănâncă Cătălin Măruță și Simona Gherghe, lumea știe cum gătește Bahmuțeanca și Răduleasca, lumea știe ce poziții preferă Bote și Mutu… atunci de ce ne mirăm că se simt apropiate de aceste persoane [vedete] și se simt obligați să le dea sfaturi, să îi certe, să îi blesteme?

Mi-e teamă că unii românii înțeleg democrația ca o sumă exclusivă de drepturi, fără obligațiile care decurg din aceste drepturi. Prea multă democrație strică democrației, am scris acum câteva doi ani.

Cazul Dana Nicolaescu generalizat?

Pericolul este real: când societatea exagerează într-o direcție se găsesc forțe contrare care vor vrea legi și secțiuni mai dure pentru a stopa aceste exagerări. Vezi propunerea lui Vlad Petreanu pentru o lege a presei. Chinezu spune că avem nevoie de autoreglementare și bun simț, dar când nu există nici una dintre acestea și cealaltă Dana Nicolaescu este blestemată și amenințată public, ce te faci?

Și atunci vom vedea în curând oameni care citează din Eminescu cu patos: “Cum nu vii tu Țepeș Doamne?”. Dictatura va părea multora o soluție acceptabilă haosului și exceselor. Și acesta este adevăratul pericol care ne paște.