Ziua Sindrom Down

CONCERT: Hi-Q joi 21 martie 2013 – Ziua Mondiala Sindrom Down

Știați că… în România trăiesc aproximativ 30.000 persoane cu sindromul Down?

Ziua Sindrom Down

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat în 2011 rezoluţia ce stabileşte data de 21 martie – ZIUA MONDIALĂ A SINDROMULUI DOWN. În România, această zi a fost celebrată începând din 2006, in cadrul organizaţiilor ce au in componenţă persoane cu sindrom Down. Astfel 21 martie 2013 aduce cu sine a opta ediţie a celebrării Zilei Mondiale a Sindromului Down.

Ce este sindromul Down:

Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează aproximativ unul din o mie de copii. Cel care a descris sindromul pentru prima oara, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down. În 1959, pediatrul si geneticianul francez Jérôme Lejeune a descoperit că Sindromul Down era cauzat de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi, faţă de 46, cât are un om în mod normal. Astfel, perechea de cromozomi 21 conţine unul în plus. Din această cauză, sindromul este cunoscut şi sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism. Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta şi este greu de apreciat în momentul naşterii, cum va evolua manifestarea acestei boli în viitor. Persoanele cu sindrom Down au trăsături fizice si caracteristici distincte şi, deşi sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectaţi, beneficiind de o îngrijire adecvată, pot duce o viaţă normală şi activă.

Hi-Q susține această acțiune și vă invită joi, 21 martie 2013, la evenimentul “Seara dedicată persoanelor cu sindrom Down” care se va desfășura la Rin Airport Hotel, Otopeni, în Sala “Henry Coandă” (etajul 2).