muzica online in UE

ONLINE: Încă un pas către o piață europeană comună în industria muzicală

Parlamentul European a propus acum două luni o lege care să armonizeze licențele multi-teritoriale pentru muzica online. Adică să nu mai fie diferențe dintre legile și regulile din diferite țări ale U.E. pentru a încuraja antreprenoriatul în domeniul divertismentului digital [în general].

Granițe nu mai avem, călătoriile sunt libere, legile sunt armonizate… de ce am avea diferențe în mediul online pe teritoriul U.E.?

muzica online in UE

Iată interviul pe care raportoarea Marielle Gallo l-a oferit site-ului Europa.eu:

Accesul online la muzică diferă mult de la țară la țară, unele state oferind mai multe servicii decât altele. Comisia pentru afaceri juridice de la Parlamentul European a votat o propunere ce oferă servicii pentru licențe multi-teritoriale, care vor încuraja vânzările și descărcarea legală de muzică, oferind în același timp artiștilor un control mai mare asupra propriilor creații. Raportoarea Marielle Gallo (PPE, Franța) ne-a oferit un interviu.

De ce este importantă armonizarea regulilor? Cum funcționează licențele multi-teritoriale?

Încercăm să creăm o piață unică digitală și unul din pași este asigurarea accesului egal la cultură pentru toți europenii, prin companiile de gestionare colectivă. Acum avem un sistem de reglementare precis pentru transparență și guvernare.

Va deveni descărcarea legală mai simplă și mai ieftină? Care va fi impactul asupra modului în care ascultăm muzică online în diferitele state?

Toată lumea va beneficia de faptul că serviciile pentru licențe multi-teritoriale vor fi mai simple. Noile servicii online vor putea intra pe piață mai ușor, astfel că iTunes nu va mai avea jumătate din piață. Astfel se vor încuraja și inițiativele gen Spotify. Scopul directivei este obținerea unei piețe digitale unice autentice, care să poată distribui bunurile culturale.

Muzica online legală va fi accesibilă tuturor europenilor. Fiind mai ușor de descărcat, va deveni și mai ieftină.

Care sunt beneficiile pentru artiști?

Ne-am asigurat că munca artiștilor va fi răsplătită mai bine. Vor avea și control total asupra drepturilor pentru conturile lor, asupra gestionării taxelor pentru societățile de gestiune colectivă, asupra investițiilor – vor fi în centrul procesului de luare de decizie.