Music Business

GUEST POST: Cursuri online gratuite pentru artisti

“Cursuri online gratuite pentru artiști” – Articol scris de Livia Iușancursuri online gratuite pentru artisti

Marile instituţii de învăţământ superior din străinătate (mai ales cele din Statele Unite), cum ar fi Stanford University (http://online.stanford.edu/courses ) au început în ultimii ani să aibă diferite cursuri online gratuite, pe propriile lor platforme sau pe cele afiliate, cum sunt cele despre care o să vă vorbesc azi.
M-au prins şi pe mine, mai ales că sunt lucruri pe care nu prea ai de unde să le afli, strict vorbind despre România. Astfel, trebuie să cauţi soluţii de rezervă. Şi… iată-le!

De curând am terminat la Stanford un curs numit „Creativity: Music To My Ears”, ţinut de Tina Seelig, curs de care sunt mulţumită (a fost mai mult practic: ne-a pus să realizăm un playlist care să ne definească sau să menţionăm, într-un desen, sunetele pe care le auzim într-un anumit loc, etc.).

Tehnica asta prinde din ce în ce mai bine. De câştigat au atât instituţiile (promovare plus posibili studenţi), cât şi participanţii, care sunt din toate colţurile lumii (ei învaţă nenumărate lucruri, îşi fac noi conexiuni şi cine ştie, poate pornesc noi proiecte).

La noi nu se practică momentan, şi nici nu cred că vom avea parte de un asemenea „răsfăţ” în viitorul apropiat.

Vă las mai jos cu o scurtă listă de cursuri online gratuite pentru artiști:

Curs de Industrie Muzicală:

https://www.edx.org/course/berkleex/berkleex-mb110x-introduction-music-1787#.U5BlZnJ_tZQ

Am făcut cursul acesta alături de Florin, iarna trecută, şi-l recomand oricui din industria muzicală! Prezintă cele mai importante aspecte ale industriei muzicale din zilele noastre.

Este ţinut de John Kellogg (printre altele a lansat cartea „Take Care of Your Music Business”, a fost solist în trupa Cameo, iar ca profesie este avocat) de la Berklee College of Music din Boston (U.S.).

Cursul actual a început pe 27 mai.

Spre deosebire de cel din iarnă, acesta oferă şi certificate verificate, contra unor sume de bani (eu am primit un „cod de onoare”, care atestă că am făcut cursul), însă nu ştiu dacă trebuia să participi de la început pentru certificat.

Am scris un articol şi pe blogul personal, mai detaliat, pe care vă invit să-l citiţi: http://liviaiusan.ro/despre-cursul-meu-de-introducere-in-music-business/

Cursuri online gratuite despre Teoria Muzicii:

http://alison.com/courses/Introduction-to-Music-Theory

Alison este un alt site pe care-l urmăresc de ceva timp şi care are cursuri interesante, în diverse domenii. Spre deosebire de cele de pe edX, cursurile de pe Alison nu sunt limitate pe o anumită perioadă de timp, ceea ce este bine, pentru că le poţi face când vrei/ai timp.

Încă nu am făcut cursuri la ei, însă vreau pe viitor. Cum prin ceva timp liber, o să mă apuc! )

Despre cursul pe care l-am menţionat mai sus vă pot spune că prezintă o scurtă introducere în teoria muzicii, clară şi concisă.

Fundamentele Teoriei Muzicale:

https://www.coursera.org/course/musictheory

Fundamentele teoriei muzicii, de data asta pe Coursera. Este o platformă pe care o propun şi altora, mai ales că urcă destul de des noi cursuri.

Coursera prezintă planul fiecărui curs, pentru a-ţi da o mână de ajutor. Cursul despre care v-am scris mai sus începe în iulie şi ţine până pe 5 august.

Este de urmărit site-ul!

Cursuri online gratuite despre Beatles!

https://www.coursera.org/course/beatles

Tot pe Coursera, de data aceasta un curs care prezintă cele mai importante aspecte ale trupei Beatles şi este ţinut de John Covach de la University of Rochester din Statele Unite ale Americii. Trupa Beatles a fost una dintre cele mai influente trupe de rock de-a lungul timpurilor, motiv pentru care şi acum sunt daţi ca exemplu.

Mai multe cursuri de muzică pe Coursera găsiţi aici: https://www.coursera.org/courses?orderby=upcoming&cats=music

Extra: cursuri online de la Berklee College of Music

Le  recomand!  Găsiţi cursuri de la Music Business, la muzica pentru filme şi televiziune sau… de voce, spre exemplu.

Site: http://www.berkleeshares.com/

++ Pentru cei care doresc, vă las mai jos link-ul cursurilor acreditate de Berklee, respectiv cele „oficiale” dacă le pot numi aşa. Sunt online, iar unul poate costa între $1.200 – $1.400. Sunt, de asemenea, pe 3 niveluri: Master, Specialist şi Professional (aici preţurile ajung şi la $16.200).

Site: http://online.berklee.edu/courses

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante cursuri online gratuite dedicate artiștilor și pasionaților de muzică. Vă invit la studiu!