Hi-Q cu Anya Buxai

18 ani de Hi-Q – oamenii care au pus umărul – Anya Buxai

S-au împlinit 18 ani de Hi-Q!

 

Acum vreau să vă povestesc despre câțiva oameni care au trecut prin viața mea și au pus umărul la succesul Hi-Q. Citește și articolele precedente aici: Edi SchneiderBobby Stoica, Dan Badea, Dan Popi, Marius Moga, Nicoleta DrăganȘerban Huidu și Răzvan PopescuGabriel HuibanSilviu PăduraruTeo Trandafir, Dana Nălbaru, George Nemeznic și Victor Solomon, Laurențiu Rusescu.

 

Anya Buxai și Hi-Q

Anya a fost cea de-a treia solistă din istoria trupei Hi-Q. A venit în trupă în 2008, după plecarea Nicoletei. Anya era artist MOF Records și avea deja câteva melodii solo compuse de Silviu Păduraru. Personal îmi plăcea timbrul ei special și prezența ei scenică. Mihai a fost însă cel care a propus-o pentru Hi-Q.

Consider în continuare că Anya are una dintre cele mai frumoase voci din muzica românească: dulce dar puternică, delicată dar clară.

Primul single cu Anya a fost “Așa-s prietenii”, o melodie care exprima foarte bine spiritul Hi-Q și care venea ca o continuare firească la “Gașca mea” și “Razna”. Videoclipul, realizat de Iulian Moga, încerca să spună povestea a trei copii care cresc, ajung la școală, apoi la liceu și la facultate, dar își păstrează relația de prietenie și energia pozitivă:

 

Piesa nu a fost un mare hit în acel an, dar a intrat în folclorul românesc și este una dintre cele mai iubite melodii Hi-Q din acești 18 ani! În mod special liceenii și studenții o folosesc pentru montajele de final de an.

Fratele meu cel mic spune că “Așa-s prietenii” este soundtrack-ul copilăriei unei generații. Adevărul este că textul este unul mult mai intim decât pare la prima vedere, este aproape auto-biografic. Textul este scris de mine alături de Dan Badea și vorbește despre relația de prietenie cu Mihai [“Am fost acolo când ai iubit / Și am fost cu tine când ai suferit”], de ziua de naștere a lui Dan de la mare [“Pe plaja goală cântam fericiți / De ziua ta la mare, la răsărit”], despre primul concert Hi-Q la un bal de boboci în 1996 [“Cu toții am fost la primul bal / Și tot ce făceam părea special”], despre plecările și venirile solistelor în trupă [“Chiar dacă aș putea nimic nu aș schimba / Nimic din ce-a fost n-aș schimba”].

Știu, pare doar o melodie despre prietenie, dar în spatele versurilor există niște mesaje mult mai importante :-)

Cel mai mare hit al trupei Hi-Q în formula cu Anya a fost “Lose You” – melodie Number One în România, licențiată în peste 10 țări [inclusiv Canada]. Piesa a fost compusă de Silviu Păduraru, care mai compusese pentru noi “Razna”, “Bună dimineața” și “Așa-s prietenii”, cu un text semnat de Dragoș Chircu [pe care îl știți de la “Vocea României”]:

 

Anya a stat doar doi ani cu noi și nu am să-i reproșez decât un lucru: faptul că s-a lăsat influențată în mod negativ de soțul și managerul ei, Tibi Marian. Influența lui nefastă a stricat o relație pe care eu am considerat-o mereu una corectă și transparentă. Discuțiile, planurile, repetițiile cu Anya erau pentru mine o plăcere. Totul se strica în momentul în care se băga soțul ei… Probabil el a venit cu planul “genial” de a o “scoate” din Hi-Q printr-o emisiune tabloidă, fără niciun anunț sau discuție cu noi. Tibi știa că Mihai [care era managerul trupei Hi-Q, care propusese aducerea ei în trupă și care negociase condițiile contractuale] este plecat în Asia în acea perioadă deci nu poate riposta public, așa că a organizat o mișcare de PR [tabloidă] cu care spera să o ducă pe Anya în topuri.

Reacția presei și a industriei muzicale a fost însă foarte dură la adresa “divorțului” anunțat brusc de Anya la TV, în emisiunea lui Măruță. Lumea respecta brand-ul Hi-Q datorită succesului din topuri, chit că eram la a treia solistă. Tudor Galoș și Dan Fințescu au scris articole critice la adresa ei, pentru mișcarea pe care a făcut-o, în lipsa lui Mihai din România. Pentru mine aceste reacții au fost o surpriză plăcută, mai ales că nu am vorbit cu nimeni despre acest lucru până nu a venit Mihai înapoi în țară și ne-am hotărât ce poziție publică să luăm…

Aseară am aflat și eu de gestul Anyei, fostă componentă a trupei Hi-Q. Care mai precis a devenit fostă în emisiunea de tip tabloid ieftin a lui Măruță. Printr-o mișcare balcanică de toată cacaoa. Respectiv toată lumea (inclusiv restul trupei) a aflat de plecarea tinerei blonde fix din emisiune… Cineva i-a dat un sfat că acum ar fi momentul, și ea n-a stat să judece ci a dat cu toporul. O mișcare stupidă la un moment stupid, prinzându-l pe Mihai în vacanță și lăsându-l pe Florin să ia toată presiunea șutului în fund… Mă gândeam câte Anya am cunoscut eu în viața mea. Femei și bărbați de tip Anya, neserioși, fără angajament, care îți dădeau țeapa în momentul în care te așteptai prea puțin. – Tudor Galoș

Revenind la Anya: o voce superbă, un timbru deosebit, un zâmbet frumos. Toate distruse de un soț-manager care, la puțin timp după plecarea ei din Hi-Q devenea… ex-soț și ex-manager. Ca dovadă că și Anya a realizat ce fel de om era el :-/

Anya ar putea fi din nou un artist de succes dacă ar avea un manager bun și un compozitor genial [cum a avut în Hi-Q]. Și dacă va fi învățat din propriile greșeli.

De ce Anya Buxay?

Pentru că vocea ei a dat un refresh muzicii Hi-Q și a contribuit la primul single Hi-Q de succes internațional.

Am ajuns aproape de finalul acestei serii. Următorul articol este despre Mihai Sturzu – fondatorul și managerul trupei Hi-Q.