Voltaj Eurovision 2015

VIDEOCLIP: Voltaj – Din toată inima

Credeam că doar eu m-am gândit la această idee, dar am descoperit pe Internet comentarii la Voltaj ”Din toată inima” care propun același lucru: hai să facem această melodie noul imn al României!

Nu vi se pare că e mai pozitiv acest imn ”Din toată inima”, mai modern, mai actual? De ce trebuie să vorbim în imnul unei țări despre sânge și dușmani, despre oprimare și războaie? Nu ați vrea ca imnul să fie o melodie ușor de fredonat și cu un text pe care și copiii să-l poată cânta, fără a ne fi teamă că învață ura din acele versuri? În plus, cât de ofertant este acest slogan ”Din toată inima” pentru agenția care ar face branding-ul de țară: Vă invităm în România – din toată inima, Din toată inima vă așteptăm în Delta Dunării, Marea Neagră – din toată inima, pentru voi ș.a.m.d.

Vă invit să citiți și acest articol scris de Braduț apropo de textul imnului nostru național – ”Câteva note în plus la imnul național”

Videoclipul ”Din toată inima” preia imagini din filmul Transylvania Dragon regizat de Sabin Dorohoi, cel care a semnat și regia documentarului ”Calea Dunării” folosit de trupă în precedentul single ”De la capăt”.

Îmi place acest drum nou pentru Voltaj, mi se pare un pas evolutiv în direcția firească. Adică în direcția mesajelor pe care ei, ca artiști le simt și le trăiesc. Această tușă patriotică [dar nu naționalistă, nu e nimic exagerat sau forțat în versurile trupei Voltaj] li se potrivește. Iar ”Din toată inima” și ”De la capăt” au un aer inspirațional și mai actual decât ”MSD2”, alt cântec cu mesaj asemănător, dar cu o tentă ușor defensivă: ”De prea mulți ani noi repetăm doar un sincron – un pas înainte și alți doi înapoi”.

În noul single abordarea este mult mai directă, iubirea și mândria pentru țara natală este spusă fără ocolișuri:

”Din toată inima, pentru România… Asta e țara mea, jur că-i minunată”.

Mai mult decât atât, o sondare a paginii Facebook Voltaj realizată de agenția noastră anul trecut [atenție: înainte de lansarea și campania ”De la capăt”] a arătat că fanii Voltaj sunt sensibili la mesajele pozitive, constructive, inspiraționale legate de România, români, succesul României, eroii și modelele românești. Acest public este un rezultat al mesajelor și acțiunilor trupei din ultimele două decenii și poziționează trupa alături de Subcarpați și BUG Mafia într-o zonă de mândrie națională și asumare conștientă a specificului național, cu calități și defecte. O zonă pe care o tatonează și DOC, What’s Up și, punctual, Nicole Cherry cu ”Mama noastră”.

Din punctul meu de vedere suntem spectatorii unei reinventări a trupei conduse de Călin Goia, una care pare prea lentă pentru vremurile grăbite pe care le trăim și în contradicție cu tabloidizarea societății românești [de când n-ați mai văzut un videoclip românesc fără fete în chiloți dansând în poziții provocatoare?].

Dar, pentru a construi un brand puternic, ai nevoie de răbdare și consistență. Pare o strategie împotriva curentului… Dar curentul e doar de suprafață, adevărata valoare e mereu așezată în apele adânci.

Așa că le ținem pumnii băieților, din toată inima!

Știați că Voltaj are mai nou blog? Citiți ce spun membrii trupei pe Jurnalul Voltaj. Intrați pe site-ul campaniei caritabile DeLaCapat.ro

Citiți ce spune și Cristian China Birta despre acest nou single Voltaj.