ONLINE: Votez negativ la propunerea de buton DISLIKE, votez pozitiv pentru DONATE

La spartul târgului mă trezesc și eu să vorbesc pe marginea subiectului care a încins azi [așa se zice?] rețelele sociale: noul buton la care lucrează Facebook.

Mark Zuckerberg a zis clar că nu va fi un buton de DISLIKE, deși multă lume îl cere. Am găsit vorbele fondatorului Facebook pe blogul lui Chinezu și hai să le citim din nou:

You know, it took us awhile to get here. Because you know, we didn’t want to just build a Dislike button because we don’t want to turn Facebook into a forum where people are voting up or down on people’s posts. That doesn’t seem like the kind of community we want to create. You don’t want to go through the process of sharing some moment that’s important to you in your day and then have someone down vote it. That isn’t what we’re here to build in the world.

But over the years of people asking for this, what we’ve kind of come to understand is that people aren’t looking an ability to downvote other people’s posts. What they really want is to be able to express empathy.

Înainte chiar să aflu că Mark nu vrea butonul DISLIKE am comentat la articolul lui Andrei Vulpescu încercând să vin cu o idee curajoasă și constructivă, să încerc să gândesc în același mod ca fondatorul rețelei sociale:

Nu cred că va fi un buton negativ de genul Dislike, că nu e stilul lui Mark Zuckerberg.

Aș vrea însă un buton Tip sau Donate pentru plăți directe (micro-plăți de fapt, de genul 5 cenți sau 10 cenți, sau 0.01 Bitcoin) către cei care publică conținut de calitate. Gândește-te ce sursă de venit incredibilă ar fi pentru jurnaliști, bloggeri și vloggeri, artiști și DJ, fotografi și pictori și graficieni! Și ce oportunitate de monitorizare ar fi pentru label-uri, manageri și ONG-uri!

Iar Facebook s-ar transforma într-o piață de desfacere și o bancă online… Gândește-te că, în pofida poziție dominatorii în Social Media, Facebook e locul unde te promovezi și comunici, dar YouTube e canalul din care faci bani ca creator de conținut… De ce nu ar intra Mark și în direcția de a ajuta oamenii să facă SI BANI, nu doar publicitate? Think about it – din 10000 de “tip” pe o poză sau un text să câștigi 200-300 €, din care să dai un sfert Facebook pentru intermediere…

De ce aș vrea un buton DONATE lângă LIKE?

Un buton DONATE realizat prin intermediul unei soluții software care să permită transferurile rapide și ieftine chiar și pentru sume foarte mici [micro-plăți] ar revoluționa [din nou] modul în care se distribuie și se monetizează informația! Deci s-ar potrivi ambițiilor lui Mark Zuckerberg :-)

Persoane publice cu reach-uri de 1-2 milioane de oameni pe statusul Facebook [cum avem destule și în România] ar avea probabil un procent de 0.5 % – 1 % de donații de [minim] 1 cent. Ce înseamnă 1 cent pentru un american căruia îi place o melodie, un videoclip sau un articol bine scris? E un efort infim chiar și pentru un român cu venituri medii.

1 cent prin butonul DONATE ar însemna între 50 dolari și 2000 de dolari PER STATUS pentru persoanele publice despre care vorbesc mai sus! Chiar și în cel mai pesimist caz, un creator de conținut valoros [blogger, jurnalist, fotograf, artist, DJ, pictor, regizor, grafician ș.a.m.d.] ar aduna 20-50 de dolari pe status. Înmulțit cu o medie de 10 status-uri de calitate pe lună [ceea ce este un minim realist] ar rezulta un venit alternativ de 200-500 de dolari pe lună. Asta luând în calcul cele mai pesimiste predicții, la donații de 1 cent [deși aș vrea să văd un buton DONATE care să ne dea opțiunea de a dona 2, 5, 10 cenți sau mai mult, dacă dorim].

Atenție: aceste venituri realizate prin Facebook sunt venituri suplimentare față de ce ar câștiga un creator de conținut din YouTube [dacă e vlogger, artist, DJ, instrumentist, regizor, dansator], iTunes/Spotify/Deezer, blog, publicații online, evenimente, campanii crowdfunding [Kickstarter, IndieGogo, Patreon]. Un venit care vine din monetizarea unei audiențe crescute în timp, prin efort și investiții – majoritatea persoanelor publice și toate brand-urile au investit în prezența lor pe Facebook! E momentul să poată și câștiga, dacă merită.

Micro-plățile [plăți de 1 cent, 10 cenți, 1-2 dolari/euro] sunt scumpe dacă folosești sistemul clasic, bancar. O revoluție profundă ar fi dacă gigantul Facebook ar îmbrățișa Bitcoin, care este o monedă virtuală fără nicio legătură cu băncile, cu guvernele, granițele și popoarele, ci este un produs 100% digital, născut pe Internet și datorită Internetului. Am vorbit despre cum Bitcoin ar putea revoluționa industria muzicală în acest articol: Un bitcoin, dau un bitcoin pentru un regat.

paypal visa shutterstock_179354849

Vloggerul Zmenta și bloggerul/jurnalistul Andrei Vulpescu îmi atrăgeau atenția că donațiile nu sunt bine primite [și înțelese] de publicul român. Răspunsul meu:

Facebook nu face un buton nou pentru România, ci pentru întreaga lume. Facebook se luptă cu YouTube [Google] și Apple. Iar donațiile merg foarte bine deja, vezi miliardele de dolari de pe Kickstarter (anual!). Trăim într-un ecosistem digital, multă lume deja folosește PayPal și Bitcoin… de ce ai nevoie de cash când poți cumpăra ORICE cu bani virtuali?

Așa este, românii nu donează des, dar americanii donează aproape zilnic, fie offline, fie online. Iar Facebook este o companie americană care, apropo!, de ceva timp cochetează cu ideea de a intermedia tranzacții financiare în interiorul platformei. Deja Google are Google Wallet și promovează puternic acest concept, iar Apple a lansat Apple Pay anul trecut! Iată că Facebook vrea în acest joc, vezi o știre din primăvara anului 2014:

Facebook a cerut avizul autoritatilor din Irlanda pentru a deveni furnizor de servicii financiare, vizand transferuri de bani si o platforma de tip portofel electronic, au declarat pentru Financial Times surse apropiate situatiei, transmite Mediafax.

Utilizatorii ar putea astfel sa acceseze un portofel electronic gazduit de Facebook si sa efectueze plati sau transferuri de bani.

Deci Facebook va intermedia plăți electronice din care va păstra un comision. Nu e un zvon, este o realitate.

Nu suntem deloc departe de un buton Facebook de DONATE [sau TIP / PAY]. Trebuie doar să scăpăm de obsesia DISKLIKE și să privim în viitor.

Foto: Shutterstock

Donate button shutterstock_141118918