OFFLINE: Celebritatea face BINE

Articol apărut în revista ”Șapte Seri” din 18 septembrie 2015.

Noi, românii avem o relație love-hate cu vedetele din muzică.

Ca o iubire din școala generală: ne trimitem bilețele pe ascuns în buzunare dar în fața colegilor ne ignorăm sau, și mai rău ne tragem de urechi.

La un sondaj referitor la artiștii preferați de români, răspunsurile au fost foarte diverse, dar niciunul nu a nominalizat vreun cântăreț de-al nostru. Coldplay, Robbie și U2 au apărut des. Niciun Vunk, Voltaj, Smiley, Loredana, Elena Gheorghe sau Delia.

Când i-am întrebat pe amicii mei “Dar Alex Velea sau Andreea Bălan?” mi s-a răspuns un “Doamne Ferește!” și în general mi s-a râs în față când am dat exemple de artiști români de succes.

Când mă uit în topurile românești de radio și de pe YouTube descopă cu totul altă realitate. La petrecerile acelorași amici nu aud niciodată mai mult de o piesă U2, în schimb lumea ridică paharul și cântă în cor “Da, mamă, sunt beată” și “Pleacă, mâine o să-mi treacă” și “Tânăr vreau mereu să fiu”. Iar după club, mulți dintre petrecăreți se adună în cluburile de manele ale Capitalei.

La fel ca în generală, românilor le plac bilețelele de dragoste ascunse prin buzunare, dar în curtea școlii se prefac că nu le pasă.

Love letter shutterstock_71865706

Acum opt ani un amic m-a sunat să mă invite la un eveniment Special Olympics – dedicată tinerilor cu sindromul Down. Mi-a dezvăluit că se luptă cu autoritățile române să facă rost de sală, de promovare, de bani. Mi-a spus că oamenii nu vin la evenimentele caritabile și că are nevoie mereu de un artist celebru pentru a intra în presă cu un caz umanitar.

“Doar așa putem atrage publicul spre cauze umanitare”

Mi-a spus și inițiatoarea ONG-ului organizator, o mamă a doi copii, dintre care unul cu sindrom Down. Privirea ei mi-a sfredelit inima și am simțit subit că problemele mele sunt cele mai mici din lume și că ar trebui să fiu recunoscător pentru fiecare clipă pe care o trăiesc.

Un alt amic m-a rugat să prezint un eveniment caritabil și să adun mai multe trupe muzicale care să cânte gratuit pentru a atrage sponsori și donatori.

Am cântat la toate evenimentele Special Olympics din ultimii zece ani și la nenumărate alte spectacole umanitare, unele dintre ele organizate de copii de liceu pentru un coleg de-al lor, altele cu acoperire națională. La unele evenimente am fost prezentator, la altele am pus umărul și la logistică.

Acum câteva săptămâni m-a căutat Raluca de la Golin, o agenție de PR din București, care m-a rugat să o ajut cu câțiva artiști pentru o ședință foto, pentru o campanie Crucea Roșie. Mi-a spus din start că ”în fiecare an sute de oameni mor pentru că nu li se acordă primul ajutor”. M-a înțepat inima, gândul m-a dus instantaneu către băiețelul meu și m-am gândit, fără să vreau, oare câți băieței de doi ani au intrat în statistica asta îngrozitoare?… Și cum se poate întâmpla asta în vremurile moderne în care trăim, cu atâta tehnologie modernă la îndemâna tuturor, cu atâta informație în jurul nostru? Ce mod stupid de a muri… Nu că ar exista alte moduri mai demne, că nu există moarte demnă, în definitiv moartea nu are nimic demn… viața e singura sărbătoare posibilă…

Cu aceste gânduri am intrat în agenda telefonului și am vrut, pentru un moment, să fac un gest care să conteze și care, indirect, să salveze câteva vieți de români. Poate chiar câțiva băieței de doi ani.

În agendă îi aveam la ultimii artiști sunați, pe cei cu care lucrez la agenția digitală. I-am sunat pe rând, pe toți.

Toți au spus ”Da”.

Când l-am sunat pe Cornel Ilie de la Vunk trupa lui era în plină pregătire pentru marele concert din octombrie, cu zeci de drumuri pe la organizatori și parteneri. În aceeași săptămână Cornel avea o ședință foto pentru un sponsor și filmări pentru un nou videoclip. Plus o soție însărcinată care îl aștepta acasă. Cu toate acestea mi-a răspuns fără să stea pe gânduri: “Vin! Zi-mi ce trebuie să fac, la ce oră să vin și vin!”.

Nicole Cherry a trebuit să își verifice calendarul evenimentelor și emisiunilor împreună cu tatăl ei, care îi este manager, șofer și impresar (artista are 17 ani). Dar răspunsul ei a venit la fel de rapid. Apoi, chit că ședința foto a întârziat, vedeta a stat răbdătoare și a ascultat indicațiile echipei. Cu o seară înainte mii de puștani nerăbdători rupeau cordoanele de jandarmi pentru a o vedea de mai aproape, măcar pentru câteva secunde.

Cornel și Nicole sunt doar doi artiști celebri care își folosesc imaginea, talentul și timpul pentru a atrage atenția asupra cazurilor mai puțin spectaculoase, a campaniilor sociale și umanitare. Toți cei pe care i-am rugat vreodată să ajute, au ajutat cu tot sufletul.

Ajutor gratuit, desigur.

Da, știu, e nedrept că din toți artiștii români (pe care ai noștri români îi bârfesc și îi trag zilnic de urechi) pe această copertă ”Șapte Seri” au încăput doar trei. Tu cititorule trebuie să știi că alții zeci de artiști au promovat Festivalul de Prim Ajutor pe Internet și în emisiuni TV, alți zeci au cântat la eveniment pentru a atrage public, fani și sponsori. Alți sute de eroi mai puțin celebri dar la fel de importanți au descărcat aplicația mobilă și sunt gata să salveze o viață, dacă sunt apelați.

Într-un ocean de zgomot informațional avem nevoie de persoanele celebre pentru a ne îndrepta privirea la cei mai puțin norocoși. Ele sunt celebre tocmai pentru că noi îi admirăm, îi iubim, îi scoatem în față. Celebritățile au nevoie de noi pentru a ajunge acolo sus, noi avem nevoie de ele pentru a ne aminti să fim mai buni cu semenii noștri.

Amicii mei pot trage în continuare de urechi artiștii români. Dar eu am văzut bilețelele de dragoste ascunse prin buzunare. Și sunt superbe.

Face it - Festival de Prim Ajutor

Câțiva dintre artiștii români implicați în campanii umanitare în anul 2015:

– Cornel Ilie, Nicole Cherry, Florin Grozea susțin public Festivalul de Prim Ajutor și Competiția Europeană de Prim Ajutor “Face” organizate de Crucea Roșie Română. Alături de acești artiști au fost Iuliana Tudor, Les Elephants Bizzares, Shurubel, Mellina, Direcția 5, Proconsul, Mircea Eremia, Alexandra Ungureanu și Crush, Jo, Uddi, Maxim. Scopul evenimentului a fost conștientizarea publicului român în privința importanței cunoașterii tehnicilor de prim ajutor.  Cu prilejul acestui eveniment, Crucea Roșie Română a lansat campania Face it! – care a tras un semnal de alarmă cu privire la importanța acordării primului ajutor de către oricine, oricând. Persoanele care vor să susțină campania sunt invitate să distribuie semnul ”Face it!”, având ca model fotografiile realizate de persoanele publice implicate în campanie. Imaginile realizate pot fi postate pe Facebook, Instagram sau Twitter, alături de hashtag-ul #faceit.

– Smiley s-a implicat în numeroase campanii umanitare, cea mai recentă fiind “Ajută un copil să meargă la școală” de Salvați Copiii – http://www.iqads.ro/creatie/19426/salvati-copiii-ajuta-un-copil-sa-mearga-la-scoala-smiley
De asemenea Smiley este ambasador al bunăvoinţei pentru UNICEF alături de Andreea Marin și Gheorghe Hagi

– Ellie White plătește o sumă consistentă în fiecare lună pentru a susține cazarea și hrana unor câini fără stăpân și se folosește de pagina ei Facebook ca să găsească proprietari pentru alte sute de căței, printre cei aproape un milion de fani.

– Alex Velea și Fundația Make a Wish au  îndeplinit un vis pentru un băiețel bolnav de cancer în luna august a acestui an.
Marius Moga și Oana Pellea sunt ambasadorii Make a Wish România http://www.agerpres.ro/social/2015/04/28/make-a-wish-romania-se-lanseaza-miercuri-de-ziua-internationala-a-dorintei-16-33-31

– Voltaj și asociațile World Vision România și Habitat for Humanity România susțin copiii rămași singur acasă ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate, prin intermediul platformei ”De la capăt” – www.delacapat.ro

– Inna și Antonia s-au implicat în campania de strângere de fonduri a lui Alex Gavan pentru copiii din Nepal – campania Joy4Nepal.

– Inna se implică în mod constant în campaniile Salvați Copiii și UNICEF, iar în 2011 a creat propria campanie pentru susținerea victimelor violenței domestice intitulată ”Bring the Sun in My Life”

– Antonia este ambasador Nelson Mandela Foundation în România.

– Mandinga, Fly Project, Connect-R, Deepcentral și alte celebrități s-au implicat în campania asociației Fight for Life Charity pentru adunarea donațiilor pentru copiii cu cancer.

Colaj Sapte Seri - Cornel, Florin, Nicole