VIDEO: Mesaj pentru tineri si clasa politică

După tragedia din clubul Colectiv m-am simțit gol și dezorientat. Nu am mai scris nimic pe blog sau pe Facebook, în afară de share-urile la anunțurile umanitare pe care le primeam și eu.

Ce puteam zice în acele zile de doliu național? Ce se putea spune în fața morții absurde, în fața durerii prietenilor mei?

Încet-încet deprimarea s-a transformat în furie. Sunt furios pe mine, în primul rând, că am acceptat corupția și compromisurile din jurul meu, crezând că pot să mă retrag într-o lume a mea, cu familia și prietenii mei, departe de ”România Reală”. Dar România Reală este aici, peste tot, în jurul meu. Nu poți scăpa decât dacă fugi din țară.

Dar dacă nu vrei să fugi din țară atunci trebuie să te schimbi și astfel să schimbi societatea din jur.

Trebuie să mă schimb și eu, în primul rând. Pentru că și eu am văzut ușile strâmte din cluburile underground din Centru Vechi, și eu am văzut bureții pe pereți, și eu am văzut șpăgile date funcționarilor publici, și eu am văzut interlopii deveniți politicieni, primari și guvernanți. Deși am văzut aceste lucruri de atâtea ori eu nu am zis nimic, nu am făcut nimic… Așadar sunt și eu, moral, vinovat pentru tragedia din Colectiv.

Și tu probabil ești vinovat. Noi toți suntem vinovați de acei morți și cred că din acest motiv toți prietenii și cunoscuții mei au intrat în depresie în aceste zile! Nu e vorba doar despre moarte, e vorba despre vina noastră, ca generație. Noi suntem de vină pentru că am lăsat corupția și ignoranța să ne acopere, să ne intre în gură, în ochi și în plămâni ca un fum gros și nociv.

Tragedia din Colectiv este trezirea la realitate a unei generații care a închis ochii la nedreptăți și la șpăgi și la furt. Citesc articolele scrise de colegii mei de generație, pe bloguri și pe Facebook, și acolo unde săptămâna trecută găseam pisicuțe amuzante, glumițe 9GAG și nimicuri, acum găsesc texte puternice, mature, profunde.

E o generație care s-a maturizat brusc, în noaptea de 30 octombrie 2015.

Avem fum gros în plămâni iar hainele noastre fumegă încă, dar ochii noștri s-au deschis! Vom găsi vinovații și îi vom pedepsi, dar asta nu va schimba multe. Schimbarea va veni când ne vom uita în oglindă și vom realiza adevărul: NE-AM TREZIT.

Aseară am fost în Piața Universității la manifestație. Ajuns acasă am descoperit acest mesaj realizat de Mihai Țăranu (vloggerul Zmenta) și cred că este cel mai clar manifest al generației tinere. Mihai are 22 de ani, peste 1 milion de fani pe Facebook și peste jumătate de milion de abonați pe YouTube. Un lider al noii generații și un lider neașteptat al protestelor #Colectiv