Orange Smart Home

GADGET: Doua luni de trait în Viitor

În decembrie anul trecut v-am povestit despre Smart Home de la Orange și faptul că am fost ales să testez acest sistem. Cele două luni s-au încheiat și vreau să scriu aici gândurile și concluziile mele.

Între timp Orange Smart Home este disponibilă la vânzare pentru abonații Orange dar și pentru alți abonați, așa că toți românii pot să aibă o casă inteligentă, cu o soluție integrată, ușor de instalat și de folosit.

Știi… oamenilor le e dor de vremurile trecute pentru că nu mai prezintă niciun pericol, pentru că ”au trecut”.

Și pentru că evoluția speciei umane a avut nevoie de acest mecanism, de ștergerea celor mai dureroase amintiri și păstrarea celor frumoase. Dacă nu am uita mereu ce ne-a durut, dacă nu am șterge experiențele rele nu am putea trăi în prezent. Un studiu din 2013 realizat pe 562 de participanți din 10 culturi a descoperit că ”amintirile pozitive se uită mai greu decât cele negative”.

Din acest motiv, dacă întrebi 100 de oameni în ce perioadă ar vrea să trăiască, 95 îți vor răspunde cu o dată din trecut.

Acceptarea Viitorului implică curaj, pentru că nu știi ce urmează. Și pentru că Trecutul are prea multe amintiri bune care te-au marcat [că pe cele rele le-ai uitat, ca să supraviețuiești, vezi studiul de mai sus].

Eu sunt un optimist și cred că Viitorul îmi rezervă cele mai mari bucurii. Eu cred cu putere că, deși nimic nu mai e cum a fost, asta e bine.

Viitorul poate fi apocaliptic, ca în filmele SF, dar îmi place să cred că ne facem singuri Viitorul. Iar tehnologia [folosită cu cap] ne ajută să trăim din ce în ce mai bine, din ce în ce mai ieftin, din ce în ce mai interesant.

Orange Smart Home – Știi tot ce se întâmplă în casa ta

Și apropo de filmele SF: modul în care sistemul Smart Home comunică cu tine și între diferitele dispozitive, și scenariile pe care le poți scrie [see what I did here?] sunt demne de science-fiction!

Vă povesteam în primul articol că am setat priza inteligentă care leagă centrala termică să pornească doar când senzorul de temperatură îl anunță că în casă este sub 20 de grade, și doar când sistemul este în poziția ”Plecat”! Astfel că, la întoarcere din oraș sau din vacanță, casa e caldă. Sau despre camera video care transmite în timp real pe smartphone imagini din dormitorul copilașului. Nu e SF ce vă relatez aici?

O fi SF, dar adevărul este că mi-a făcut viața mai ușoară în aceste două luni!

Treaba bună este că există mai multe tipuri de senzori care se pot adăuga sistemului acesta, senzori pe care îi pot combina în scenarii din ce în ce mai complexe. În curând voi avea doi copii mici și lucrurile se vor complica, nu-i așa? Aplicația are o interfață simplă dar flexibilă care acceptă mai multe dispozitive decât kit-ul primit de mine. Pentru că pachetul de bază poate fi completat cu senzori suplimentari iar prețurile sunt decente:

– Senzor pentru ușă/fereastră – 29 euro

– Senzor de fum – 39 euro

– Senzor de inundație – 39 euro

– Senzor de mișcare – 39 euro

– Priză inteligentă – 39 euro

– Cameră Wi-Fi – 69 euro

La prima vedere unii vor spune că 39 de euro este un preț destul de mare pentru un senzor de fum, dar eu văd acest sistem de monitorizare de la distanță ca pe o asigurare… Am investit mult în casa mea, cred că merit o măsură în plus de siguranță. La prima notificare primită pe smartphone pot trimite un vecin să verifice sau, și mai simplu, să mă uit pe camera web [dacă e în zona respectivă]. Sau să sun la firma de protecție și pază.

Ce să vă mai spun de cei 69 de euro pe camera wi-fi? Orice cameră video bună de supraveghere a bebelușului pe care am găsit-o în comerț este de la 80 de euro în sus. Pe lângă prețul bun, această cameră wi-fi este legată la un sistem integrat Smart Home, sporindu-i valoarea și durata de folosire [pentru că vor crește copiii, dar provocările de părinte vor rămâne și chiar se vor multiplica].

Au fost vremuri frumoase, dar nu mi-e dor de nimic din Trecut. Privesc cu entuziasm și curiozitate spre Viitor pentru că trăim vremuri interesante. Vremuri în care casa e inteligentă iar datorită acestui sistem integrat putem face mai multe și trăi mai liniștiți.

La final, vă spun o glumă pe care am auzit-o mai de mult:

Ghicitoarea în globul de cristal: Omule, de ce ai venit? Vrei să-ți ghicesc din trecut, din prezent sau din viitor?
Omul: Trecutul l-am văzut, prezentul îl trăiesc iar de viitor vreau să fiu surprins. Dă-mi banii înapoi!


Pentru detalii complete despre Orange Smart Home intrați pe www.orange.ro/smarthome
De asemenea vă recomand să vedeți filmulețul făcut de Radu Dumitru pe blogul lui.