MOBILE: Pokemon Go în România

S-a umplut presa de articole despre Pokemon Go chiar înainte ca acest joc să se lanseze în afara Statelor Unite. În aceste zile pur și simplu nu există oră în care să nu ”explodeze” câte o știre despre Pokemon Go în newsfeed-urile mele, de la cele amuzante până la cele mai morbide.

Site-ul oficial Pokemon Go anunță că aplicația este disponibilă pe iPhone și Android, vezi link-urile aici. Pokemon GO în România poate fi accesat doar prin aplicațiile neoficiale, dar vă recomand să așteptăm momentul oficial, căci nu va mai dura mult. Dacă insiști să te riști, vezi link de descărcare aici.

Mi se pare amuzant că generația digitală a găsit în sfârșit un motiv să iasă din casă și să cutreiere orașele, și de asemenea e amuzant că tocmai Nintendo [compania producătoare Pokemon] a construit acest motiv folosindu-se de tehnologiile zilei: smartphone, internet mobil, geo-locație GPS, gamification, AR – realitatea augmentată.

Succesul anului 2016 nu este lansat de Apple, nici de Samsung, Google sau Facebook ci de… Nintendo!

Un pic de istorie:

Pokemon Go este jocul mobil lansat la începutul lunii iulie 2016, prin care utilizatorii caută să colecteze monstruleți virtuali aflați în locurile din jurul lor. Aplicația te lasă să colectezi, să schimbi sau să cumperi monstruleți, să interacționezi cu alți jucători, să rezolvi provocări și să intri în lupte virtuale. Jocul este practic o extensie a celebrului joc Pokemon din 1995, care rula pe Game Boy – acele gadget-uri din anii ’90 pe care puteai juca mici jocuri electronice.

Nintendo a pariat pe un fel de Ingress, dacă știți despre ce vorbesc.

Jocul are toate motivele să prindă la omul modern, care stă cu ochii în smartphone în casă, la birou, în metrou, mergând pe stradă sau în natură. Noul strat de realitate virtuală pe care jocul în adaugă realității ”reale” :-) este plin de provocări, de misiuni și de lupte, deci plin de motive să nu te oprești din jucat.

Filmul de prezentare al jocului insistă și pe partea de conectivitate, cu oameni care își fac noi prieteni în acest joc, ajung să vadă locuri noi din orașe sau din natură. Vom vedea în timp dacă jocul încurajează relațiile noi, nu doar ieșitul afară din casă.

E prea devreme să ne dăm seama dacă Pokemon GO este o utopie [o aplicație care aduce magie în viețile oamenilor] sau o distopie [un joc care ne adâncește dependența de telefoanele mobile și ne îndepărtează de relațiile umane reale].

Deocamdată jocul pare a fi revenirea Nintendo în lumea contemporană, aducând venituri imense în doar câteva zile de la lansare și creând un buzz enorm, așa cum spuneam la începutul articolului. Pe bursă, aceste știri au creat o evoluție incredibilă a companiei, care a adăugat peste 10 miliarde de dolari la valoarea Nintendo.

Oare care vor fi aplicațiile pe care artiștii și vedetele le vor face folosind ideile AR / GPS lansate de acest joc? Cu siguranță vom vede inovații și dezvoltări ale acestei idei, care s-a dovedit de mare succes o dată [cu monstruleți], poate fi de mare succes de mai multe ori [inclusiv în showbiz/muzică].

Nu știu de voi, dar eu sunt entuziast, simt cum trăim nașterea primei aplicații de Realitate Augmentată de succes mondial!

Am scris despre VR și AR în industria muzicală acum câteva luni, citește articolul ”Viitorul industriei muzicale într-o lume Virtual Reality”. Pokemon GO mi se pare primul pas către o nouă lume în care digitalul se întâlnește în mod fericit cu lumea reală, offline.

Vedeți filmulețul de prezentare mai jos:

Abia aștept să văd cum vor folosi românii acest joc atunci CÂND va ajunge Pokemon Go în România!

Foto: Shutterstock.