Jucăriile copiilor și jucăriile părinților

Când m-am mutat singur în București, la 19 ani, nu știam să fac decât omletă și ”ou ochi”. Asta pentru că până atunci nu fusesem lăsat niciodată în bucătărie când se gătea, mama încercând să preia toată activitatea gospodărească pentru a ne oferi nouă timp mai mult pentru joacă și învățătură.

Dar copiii vor să se joace și în bucătărie! Și copii învață în primul rând văzând la alții! Mai presus de toate, copiii vor să fie lângă părinți când aceștia ”muncesc” și vor să învețe ce fac ”cei mari”.

Am descoperit asta ca tată: decât să stea să se joace singur în sufragerie cât timp noi gătim, Sasha a preferat de fiecare dată să vadă ce facem și să se implice și el. Motiv pentru care știa deja de pe la doi ani cu ce se face o supă cremă, cum se fac biscuiții și pâinea la cuptor, care sunt pașii pentru o omletă.

De mare ajutor a fost ideea Ioanei de a lua un FunPod – un turn reglabil de lemn în care copilul stă în picioare ca să aibă acces la blatul de bucătărie, împreună cu părinții lui. E o invenție simplă, dar folositoare, o vedeți în pozele de mai jos:

Vă dați seama că e haos când Sasha își bagă mâinile în cocă, în sosuri, în legume! Dar bucuria lui este direct proporțională cu murdăria pe care o face :-) Nu vă uitați în pozele oficiale de la FunPod, cu acei copii veseli și bucătăria impecabilă, la noi totul este un haos, copilul are acces la tot blatul, la toate legumele, toate sosurile și toate cutiile!

Parcă și mâncarea e mai bună după ce ai lucrat cot la cot cu copilașul tău să o pregătești! Sau jucăria pe care a reparat-o el cu șurubelnița lui!

Da, morcovii sunt tăiați inegal. Da, ai pus prea mult lapte în compoziție. Da, hainele sunt pătate și coca o pescuiești din păr. Dar experiența este una de neuitat și copilul simte că face parte din viața ta, ca tată, nu doar când se joacă cu jucăriile lui, dar și când se joacă cu… jucăriile tale.

Ideea este următoarea: oricât de mult te-ar enerva petele și mizeria [și credeți-mă mie mi se urcă sângele în cap instantaneu] nu îți certa copilul, lasă-l să se murdărească și astfel să experimenteze jocurile copilariei. Mai ales când ai mașină de spălat și un detergent performant care te ajută cu ”hainele personalizate”, vorba Ioanei.

Studiul comandat de OMO în luna mai 2016 arată că 6 din 10 părinți sunt îngrijorați de petele de pe hainele copiilor iar eu îi înțeleg, sincer. Totuși, doar experimentând putem câștiga experiență. Doar lucrând și gătind alături de părinți, copiii pot știi să repare mobila prin casă și să gătească. E logic, nu-i așa?

Acest articol este inspirat de campania OMO “Lasă-l să se murdăreasca azi ca să devina ce vrea el mâine” care parcă e gândită pentru familia noastră :-) Când am văzut bannerele prin oraș eram cu Ioana în mașină și i-am spus ”Reclama asta parcă e pusă aici special pentru noi”.