GUEST POST: Muzica dance din România, succesul de peste granițe

Guest post scris de Andreea Jicmon.

Vreau ca lumea să știe mai multe despre performanțele artiștilor români, de aceea am pus toate aceste informații într-un articol. Am scris din pasiune și apreciere față de industria muzicală din România. Sper să fie de ajutor tinerilor români care se gândesc să intre în muzică.

Radio Killer

Radio Killer este un proiect muzical electro-dance, format din producătorul Paul Damixie și cântăreața Cătălina Ciobanu (Lee Heart), fondat în 2009 de către HaHaHa Production. Radio Killer a devenit primul proiect de DJ din România care a reușit să intre în playlist-ul radio-ului britanic BBC Radio One, cu piesele “Lonely Heart” și “Calling You”. Paul Damixie a câștigat premiul pentru cel mai bun remix al anului 2015, remix al piesei “Hello” de la Adele. Premiul i-a fost înmânat de către Steve Angello, membru al fostei formații de muzică electronică Swedish House Mafia. Remix-ul DJ-ului român a fost, de asemenea, difuzat pe radio-ul londonez Capital FM, radio-ul numărul 1 din Marea Britanie. Lee Heart se poate mândri cu faptul că a cântat pe scenă alături de oameni importanți ai industriei muzicale, trupa Black Eyed Peas, concert susținut în 2007 la Arenele Romane. Piesele celor doi s-au bucurat de succes în întreaga Europă, ocupând primele poziții în clasamentele muzicale din Rusia, Germania, Franța sau Polonia.

David Deejay

David Deejay, producător și DJ român, este cel care a inventat și promovat un nou stil muzical numit “popcorn” prin piesa lui de debut “Sexy Thing” din 2008, un featuring cu Dony. Acest gen muzical a fost descris ca fiind “un dance-house românesc, diferit de restul genurilor din străinătate”. Proiectul muzical David Deejay feat. Dony a avut succes pe plan internațional datorită colaborării cu cea mai renumită casă de discuri de muzică electronică, Spinnin’ Records. Cei doi români au scos hit-uri precum “Sexy Thing”, “Nasty Dream” și “So Bizzare” care au ajuns în top-ul clasamentelor din România, Bulgaria și Olanda.

David Deejay a avut contribuție și la proiectul Mossano, un alt DJ român de muzică house și popcorn, și a produs muzică pentru mulți artiști români precum: Akcent, 3rei Sud Est, Delia și Ami, melodii ce au ajuns în top.

O-Zone

Trupa O-Zone, ai cărei membri sunt originari din Republica Moldova, s-a lansat în România prin intermediul casei de discuri Cat Music. Succesul trupei s-a datorat îndeosebi piesei “Dragostea din tei”, și în ciuda faptului că este scrisă în limba română, aceasta a devenit hit internațional în anul 2004, ajungând pe prima poziție a clasamentelor muzicale din 27 de țări ale lumii, țări precum Franța, Austria, Norvegia, Germania sau Danemarca, și mai mult decât atât, a reușit performanța de a se menține 13 săptămâni consecutive pe primul loc în Eurochart Hot 100, ajungând chiar și pe poziția 72 în U.S. Pop 100. Melodia a devenit cunoscută inclusiv în Indonezia, Japonia sau Taiwan, iar pe platforma YouTube au fost încărcate diverse filmulețe cu oameni din străinătate dansând pe această piesă sau făcând cover-uri. Șlagărul “Dragostea din tei” a fost încărcat pe YouTube de către renumita casă de discuri Ultra Music, având peste 50 de milioane de vizualizări. Însăși Rihannei i-a plăcut atât de mult piesa, întrucât ea și echipa acesteia au cumpărat drepturile de autor pentru folosirea refrenului “Ma-ya-hi, ma-ya-ha” pentru melodia “Live your life”, în colaborare cu rapper-ul T.I.

Deepside Deejays

Deepside Deejays este un proiect de muzică electronică, înființat în anul 2008. Piesa lor de debut “Beautiful Days” a avut succes pe plan internațional, clasându-se în top 10 melodii în țări precum Suedia, Norvegia, Dubai sau Egipt, și, de asemenea, a ocupat locul 1 în Polonia, Malta, India. În anul 2010, faimosul DJ olandez Tiësto, a remarcat remix-ul realizat de către băieții de la Deepside Deejays pentru piesa “Don’t Say It’s Over” a lui Alex Velea, și l-a introdus în emisiunea sa radio “Elements of Life”, dar și în set-urile sale de la festivaluri. Pe lângă melodiile proprii, producătorii români au realizat remix-uri pentru colegi de breaslă cum ar fi David Deejay și Fly Project, și au contribuit la producția altor piese de succes precum Radio Killer – “Be Free” sau Fly Project – “Alegria”.

Fly Project

Fly Project este cea mai de succes formație de muzică dance din România. Trupa este formată din Tudor Ionescu și Dan Deneș, și a fost înființată în anul 2005. Cei doi se bucură de un realmente succes încă de la prima lor piesă “Raisa”, ajungând pe primele locuri în clasamentele din România. Cariera băieților continuă cu hit-ul “Brasil”, un featuring cu Tom Boxer și Anca Parghel, care a ajuns în top-urile muzicale din Rusia, Spania, Turcia și Olanda.

Single-ul “Mandala” a ajuns pe primul loc în Rusia, iar “Goodbye” a fost cea mai difuzată piesă din România în anul 2011, conform Media Forest România. Următoarele single-uri, “Back In My Life” și “Musica”, s-au bucurat, de asemenea, de un mare succes în Bulgaria, Italia și Rusia.

Piesa “Toca Toca” a devenit hit mondial, întrucât a ajuns pe prima poziție în clasamentele din Rusia, Ucrania și Turcia, și în top 10 în Franța, Belgia și Spania. Mai mult decât atât, single-ul a obținut discul de aur și discul de platină pentru vânzările din Italia. Cei doi au performat “Toca Toca” pe scena unui mare eveniment din Polonia, Eska Music Awards, în anul 2014.

Alexandra Bădoi

Alexandra Bădoi, cunoscută drept prezentatoarea rubricii meteo de pe Antena 1, este o cântăreață de muzică trance. Aceasta, împreună cu DJ-ii Snatt & Vix, a semnat o piesă la casa de discuri Armada Music, cea mai cunoscută casa de discuri pentru muzică trance, coordonată de DJ-ul Armin van Buuren, reușind să devină prima cântăreață din România cu o melodie pe compilația “A State of Trance 2014” a lui Armin van Buuren. Cariera Alexandrei continuă cu piese precum “Goodbye” și “Cold Shower” care au fost apreciate în lumea muzicii trance. În 2014, a reușit performanța de a presta pe scena Ultra Europe, alături de Andrew Rayel, varianta europeană a festivalului de muzică electronică Ultra Music Festival. În cadrul unor alte festivaluri, artista a performat pe aceeași scenă cu nume mari ai muzicii electronice precum Tiësto, Paul van Dyk, are o prietenie strânsă cu Armin van Buuren, și a concertat în Malaezia și Indonezia.

Alexandra Stan

Cel mai vizualizat videoclip românesc îi aparține Alexandrei Stan pentru piesa “Mr. Saxobeat”, cu aproape 300.000.000 de vizualizări. Videoclipul a fost încărcat pe YouTube în 2010 de către Blanco y Negro, o casă de discuri din Spania ce promovează piesele dance. Hit-ul “Mr. Saxobeat” s-a bucurat de un mare succes internațional, a cucerit întreaga lume, ajungând astfel în top 5 în peste 20 de țări cum ar fi Italia, Danemarca, Polonia, Belgia și Noua Zeelandă, și mai mult decât atât, a reușit să ajungă pe locul 21 în cunoscutul top american, Billboard Hot 100. Piesa a fost atât de apreciată de americani, întrucât și cântăreața Selena Gomez a decis să cânte piesa într-un concert de-al ei în 2012.

Alexandra a semnat cu două case de discuri cunoscute, Ultra Records și Ego, fapt ce i-a adus numeroase vizualizări pe YouTube la single-uri precum “Lollipop”, “Get Back” și “Lemonade”. Artista a dat lovitura în Japonia, nu doar pe plan muzical, ci și vestimentar. Aceasta are o colecție în colaborare cu brand-ul Bershka.

Iulian Florea

Iulian Florea nu este cunoscut pe piața muzicală din România, însă realizează remix-uri bine apreciate în mediul online. În 2014, acesta a participat la un concurs de remixat pentru piesa “S.O.S.” a Indilei, întrucât aceasta și echipa ei au desemnat remix-ul românului ca fiind câștigător, în ciuda disputelor dintre Franța și România. Remix-ul a fost încărcat pe canalul oficial de YouTube al Indilei, iar în prezent se bucură de peste 10 milioane de vizualizări.

Akcent

Succesul trupei Akcent peste granițe a debutat cu single-ul “Kylie”, varianta în engleză a piesei “Dragoste de închiriat”, care a ocupat primele poziții în clasamentele din Olanda, Belgia, Norvegia, Suedia și Franta, și a fost prezentat de un VJ de la Radio Slam FM din Olanda, ca fiind “un viitor succes european”. Următoarele single-uri, “Jockero” și “French Kiss” au avut un mare impact asupra publicului european, ajungând astfel să fie difuzate și apreciate în țări precum Olanda, Rusia și Suedia. Piesele “Stay With Me” și “That’s My Name” s-au bucurat de succes internațional, în urma semnării cu casa de discuri Ultra Music, fapt ce le-a adus numeroase vizualizări pe YouTube și primele poziții în România, Bulgaria și Rusia.

Otilia

Piesa “Bilionera” a Otiliei este, de asemenea, un alt hit românesc. Melodia a strâns pe canalul JHaps Records 100.000.000 de vizualizări, iar pe canalul Netd Muzik, alte 100 de milioane. Piesa s-a bucurat de succes preponderent în țările balcanice, ajungând astfel pe primele locuri în Grecia, Bulgaria, Cipru și Turcia. Artista este apreciată în mod deosebit în Turcia, piesa ei fiind cea mai difuzată de la ei, întrucât i-a fost înmânat premiul “Cel mai celebru artist din Turcia în 2014” de către ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertas.

Edward Maya

Al doilea cel mai vizualizat clip românesc este cel al piesei “Stereo Love”, ce aparține lui Edward Maya, în colaborare cu Vika Jigulina. Videoclipul a strâns aproape 300.000.000 de vizualizări, la o diferență mică de “Mr. Saxobeat” al Alexandrei Stan, și a fost încărcat de către Spinnin’ Records. “Stereo Love” a ajuns pe locul 8 în topul Billboard, la categoria “European Hot 100”. Melodia a fost difuzată și apreciată în întreaga lume, fapt ce i-a adus numeroasele vizualizări și concerte în marile cluburi din Danemarca, Austria, Germania, Norvegia și Marea Britanie.

Românul este răspunzător și de piesa “Tornero” a lui Mihai Trăistariu, care a terminat pe locul 4 la Concursul Muzical Eurovision 2006, dar și de câteva dintre piesele celor de la Akcent.

Costi Ioniță

Costi Ioniță poate fi considerat cel mai versatil cântăreț din România, deoarece acesta a încercat mai multe stiluri muzicale. Costi a mărturisit cum în primii ani de muzică, a făcut parte dintr-un ansamblu folcloric în copilărie, apoi a făcut parte dintr-o formație rock în liceu, iar mai apoi în cariera sa, a cântat muzică ușoară la trupa Valahia, apoi manele, melodii orientale și balcanice, iar în prezent, acesta deține propriul studio în Statele Unite ale Americii, unde colaborează cu artiști americani precum Shaggy, Mohombi și Kat DeLuna.

În 2015, a reușit o performanță la care mulți cântăreți americani doar visează. Acesta a cântat în cadrul emisiunii “Today Show” de pe NBC, cea mai urmarită emisiune matinală din New York, alături de Shaggy și Mohombi, unde au interpretat hit-ul “Habibi (I Need Your Love)”, melodie ce a strâns peste 100 de milioane de vizualizări pe contul de YouTube al lui Costi. Mai mult decât atât, Costi Ioniță a purtat tricolorul în piept atunci când a performat la emisiunea americană.

INNA

INNA este, cu siguranță, cel mai bun produs muzical românesc din străinătate. În cei 8 ani de carieră, artista a realizat numeroase performanțe și se poate mândri cu o biografie vastă.

INNA a debutat în 2008 cu single-ul “Hot” care a devenit hit internațional, reușind astfel să ajungă primul artist român cu 100.000.000 de vizualizări la un singur videoclip încărcat pe YouTube, postat de casa de discuri Ultra Music, însă videoclipul a fost ulterior șters.

INNA este, de departe, regina YouTube-ului din România. Artista are propriul canal de YouTube, unde a reușit să strângă 2 milioane de subscriberi și peste 1 miliard de vizualizări. Însumând și celelalte videoclipuri postate oficial de casele de discuri cu care a semnat, se ajunge la un număr de 2 miliarde de vizualizări pe YouTube. Piese precum “In Your Eyes”, “Cola Song” și “Yalla” au reușit să strângă într-un timp foarte scurt peste 100 de milioane de vizualizări. Artista a dat cifrele peste cap și pe celelalte rețele de socializare, fiind mai urmarită decât multe alte vedete din străinătate, întrucât pe Facebook are 12 milioane de like-uri, iar pe Twitter și Instagram peste 1 million de urmăritori.

De-a lungul timpului, INNA a semnat cu cele mai renumite case de discuri: Spinnin’ Records, cea mai bună casă de discuri de muzică electronică, Ultra Records, o cunoscută casă de discuri din Statele Unite, Warner Music Group, a treia cea mai bună casă de discuri din lume, Atlantic Records și Universal Music Group; în România a semnat încă de la prima piesă cu Roton Music, iar în prezent deține propria ei casă de discuri numită Global Records, la care aparțin artiști români cunoscuți precum Carla’s Dreams, Antonia, Alexandra Stan și Nicoleta Nucă, și care, în ultimii doi ani, a avut rezultate bune, conform Media Forest România. Succesul INNEI a explodat înca de la primul single, iar cariera ei a fost în plină ascensiune an de an. În primii ani, a avut mare succes în toate țările europene, cum ari fi Franța, Polonia, Spania, Bulgaria și Rusia, iar în prezent, top 3 țări unde artista are un succes nebun, sunt Mexic, Turcia și Japonia.

În Mexic, INNA a făcut furori, întrucât de fiecare dată când concertează acolo, umple săli de 100.000 de persoane și este cea mai urmarită vedetă pe Facebook de către populația turcă. Succesul ei nu se datorează doar promovării și norocului de care a avut parte, ci și datorită imaginii publice pe care și-a păstrat-o curată, neintrând în scandaluri mondene sau expunându-și viața personală la televizor, dar mai ales datorită muncii intense de-a lungul anilor.

În prezent, INNA deține un număr de 80 de melodii proprii, dintre care majoritatea single-urilor s-au bucurat de fiecare dată de succes internațional, astfel putem aminti “Déjà Vu”, “Amazing”, “Sun Is Up”, “Club Rocker”, “INNdiA”, “More Than Friends”, “Be My Lover”, “Bop Bop”, “Heaven”, și pentru care a obținut numeroase discuri de aur și de platină. La finele anului 2014, INNA a lansat piesa “Diggy Down”, iar la începutul anului 2015, piesa a creat isterie în rândul românilor și a avut cele mai multe difuzări, conform Media Forest România, întrucât pe data de 28 februarie 2015, INNA a reușit performanța de a fi clasată cu piesa “Diggy Down” pe locul 1 în clasamentele tuturor posturilor românești de muzică: ZU TV, Utv, MTV, Music Channel și Kiss TV. În 2015, artista a mai reușit performanța de a avea melodia “Cola Song” ca soundtrack în filmul american “Spy”, iar melodia “Good time” în filmul “Pitch Perfect 2” și în serialul american “Young & Hungry”.

INNA se mai poate mândri cu faptul că are featuring-uri cu artiști internaționali de top, cum ar fi Pitbull, J Balvin, Daddy Yankee, Eric Turner, Yandel, dar și artiști români precum Puya, Morandi, Carla’s Dreams și Alexandra Stan. Artista a performat la numeroase gale și festivaluri de muzică din străinătate, cum ar fi Eska Music Awards, 40 Principales, Weekend Festival, NRJ Music Awards, sau pe alte scene mari alături de nume grele ale industriei cum ar fi David Guetta, Afrojack, Armin van Buuren, One Direction, Black Eyed Peas, Pharell Williams și exemplele pot continua.