Drumul spre succes și metoda P.O.D.

Despre ce vorbesc la workshop-urile mele ”Secretele Industriei”? Vorbesc despre promovare și marketing online în industriile creative…

Dar mai important decât atât:  vorbesc despre curaj și optimism.

Pentru că tinerii români sunt speriați de miturile pe care societatea și părinții le impun, sunt speriați de viitor.  Au instrumentele necesare, în special cele online,  pe care le folosesc zi de zi,  dar mulți dintre ei nu sunt proactivi și nu sunt curajoși.

De unde știu că sunt speriați de viitor? Am mers în mai multe acțiuni prin școlile, liceele și facultățile românești. De obicei sunt invitat să vobresc despre carieră și despre succes. Îmi face plăcere să vorbesc cu copiii și adolescenții, mai ales că, de cele mai multe ori, EU sunt cel care învață mai multe după un asemenea eveniment.

Dar mă lovesc de reacțiile elevilor care sunt ”Da, dar…”
”Dar pilele de care ai nevoie, am auzit că…”
”Dar banii mulți de care ai nevoie, toată lumea știe că…”
”Dar compromisurile pe care trebuie să le faci ca să ajungi în vârf, se știe că…”
Mă enervează atitudinea asta defensivă, panicardă, conspiraționistă, lipsita de optimism!

Știu că televiziunile și presa în general bagă frică în noi și profită de fricile noastre,  amplificând temerile poporului român.  Dar copiii sunt atât de influențabili și ei, deși nu se uită la TV?  Probabil că sunt rezultatul educației părinților lor și a discuțiilor care se aud prin casă.

Așa că m-am hotărât să vorbesc cât mai des despre exemplele pozitive din muzica românească. Despre idolii aceștor tineri, despre vedetele pe care ei le urmăresc dar despre care, din diferite motive, tinerii nu știu povestea reală a ascensiunii lor.


Sunt sute de povești de succes în muzica românească și aproape toate pot fi reduse la următorul parcurs:

t1. Copil din provincie, cu o familie modestă, e pasionat de muzică și se interesează în jur cum poate să facă ceva
t2. După multe încercări nereușite copilul prinde o mică oportunitate locală, profită de ea și devine cunoscut în orașul lui
t3. Muncește mult, nu se lasă bătut, adună oameni de valoare în jurul lui
t4. După câțiva ani de tras tare, fără investiții (că nu are) și fără să facă bani (pentru că există) mai prinde o oportunitate, de data asta națională
t5. Dă lovitura și află toată țara despre el, urmează câștiguri financiare și apreciere publică

 

Indiferent de stilul muzical abordat, de sex sau educație, de zonă geografică, drumul spre succes este departe de miturile pe care societatea, presa și părinții ni le bagă pe gât. Nu implică niciodată bani mulți, pile sau compromisuri jenante.

Încercând să găsesc Firul Roșu al fiecărei povești de succes din muzica românească am căutat Calitățile Fundamentale ale oamenilor de succes.

Aceste Calități Fundamentale le poți descoperi singur în povestea general valabilă de mai sus:

P. Pasiune (sau Vis)
O. Optimism (sau Abilitate de a transforma oportunitățile în reușite)
D. Determinare (sau Ambiție)

Unii ar adăuga și Talent, dar personal cred că fiecare om are cel puțin un talent nativ, deci practic orice tânăr ar putea avea succes într-un domeniu dacă ar descoperi acest talent și ar adăuga Pasiune și Ambiție. Așadar talentul nu este o condiție necesară pentru succes, pentru că…

el există oricum în fiecare dintre noi.

În plus, talentul este un termen subiectiv!

  • Cineva e foarte bun să citească oamenii,
  • vei spune despre acest om că este talentat?
Cineva reușește să combine melodiile compuse de altcineva cu imagini preluate din filme celebre,
este acceptat acest talent în ochii voștri?
  • Cineva aude frecvențele foarte înalte din înregistrările audio din studio,
  • e acesta un talent important?

Eu cred că da, acești trei oameni sunt talentați cu adevărat, dar nișa lor este atât de mică încât, la început, în copilărie, este aproape imposibil să conștientizeze că are acest talent și astfel să creadă (toți cei din jur și chiar și el/ea) că este… netalentat.

Așadar, lasă talentul la o parte, când ești copil nu știi încă la ce ești talentat cu adevărat!

Dacă vrei o ”formulă a succesului” urmărește aceste drum (acest ”pod”) spre succes: P.O.D. – Pasiune, Optimism, Determinare.

Cum ghidezi un tânăr prin metoda Pasiune, Optimism, Determinare?

Să vedem ce poate face un Manager de Talente (care poate fi un părinte, profesor de muzică, antrenor, manager artistic, prieten, frate/soră/soț/soție) să dezvolte un tânăr talentat pentru a perfecționa cele trei Calități Fundamentale?
Eu mi-am propus să mă concentrez pe una dintre cele trei Calități Fundamentale:  Optimismul.
De ce Optimismul și nu pe Pasiunea sau pe Determinarea? Sau de ce nu toate trei?
Pentru că Pasiunea este aproape imposibil să o impui sau să o educi! 
Un copil are un Vis și acesta nu este Visul tău ca părinte, prieten sau manager… Acesta este Visul lui, al copilului. Pasiunea lui nu poate fi insuflată
De ce nu lucrez la Determinare (sau Ambiție)?
Pentru că și această calitate fundamentală este una cu care copilul se naște și, cel mult, poate fi învățată până la 7 ani. Eu cred că un om are Ambiție, sau nu are Ambiție. Nu există școală a ambiției, nu există cursuri de ambiție… Este o calitate care ține de gene, de zodie (dacă alegi să crezi în zodii), de cultura în care a fost crescut copilul, de influența părinților etc.
Așadar cele trei sfaturi pe care le dau fiecăruisunt Manager de Talente sunt următoarele…
  1. Să Descopere ce Pasiune are copilul – majoritatea copiilor au câteva pasiuni importante
  2. Să Descopere dacă copilul are Determinare (Ambiție) – sunt mai multe teste standard care se pot face
  3. Să Educe Optimismul, prin Motivație și Inspirație
Repet: Optimismul este fundamental necesar unei cariere de succes, nu doar în muzică. 

Eu cred că orice om are nevoie de optimist pentru a construi, pentru a inova, pentru a evolua, pentru a merge mai departe pe drumul lui.

Eu cred că optimismul face parte din evoluției rasei umane: credem în fiecare zi că viitorul va fi mai bun iar asta ne ține în viață.

Dacă omul nu ar crede într-un viitor ”mai bun”, deci nu ar fi optimist, s-ar sinucide! Nu uitați că marile religii ne promit ”viață după moarte” și ”mântuire” și ”72 de virgine”,  așadar ne promit ”un viitor mai bun”.

Hotărârea mea de a mă concentra pe inspirarea Optimismului se bazează așadar pe o observație practică (și anume faptul că tinerii români sunt în general pesimiști și speriați) și pe una teoretică (optimismul este probabil singura Calitate Fundamentală pe care o poți inspira și dezvolta).

Pentru că știu că termenul Optimism este prea larg și poate avea chiar sensuri ușor negative (”Idealism”, ”Visător”) o să-mi permit o definiție proprie, una construită în contextul acestui articol:

Optimism este Abilitatea de a transforma oportunitățile în reușite.

Așadar articolele mele de pe blog și de pe alte platforme, vlogurile mele și speech-urile mele, workshop-urile pe care le organizez, cartea lansată de mine în 2013, toate au ca scop dezvoltarea abilității tinerilor de a transforma oportunitățile în reușite.

Deci toate sunt despre Optimism.

Mulți tineri sunt Pesimiști, ei văd doar dificultățile și de multe ori iau de bune prejudecățile sau miturile

Ei văd dificultățile și îmi spun:
– ”competiția este mare”
– ”casele de discuri nu mai investesc în tineri”
– ”radiourile difuzează doar un gen de muzică”
– ”televiziunile sunt tabloidizate”

Dar a fi Optimist, adică a fi abil, a știi să găsești oportunități și a le transforma în reușite te ajută pe tine să iei toate aceste lucruriși să nu le vezi ca pe dificultăți ci ca pe niște oportunități.

Optimismul transformă frazele de mai sus în arme ale schimbării pozitive:

– ”competiția este mare” o poți transforma ”există nișe care nu sunt abordate de nimeni”
– ”casele de discuri nu mai investesc în tinere talente” o poți transforma ”hai să folosim label-uri online care sunt la început”
– ”radiourile difuzează doar muzică pop” poate fi transformată în ”canalele YouTube/Soundcloud sunt gratuite”
– ”televiziunile sunt tabloidizate” te poate ajuta pe tine să ajungi la concluzia că ”vom râde și vom critica tabloidizarea în versurile noastre”
și așa mai departe.

Mai multe detalii despre metoda P.O.D. în acest vlog: