GreaTeens – când Gen X caută să înțeleagă Gen Z

Millennials este un subiect la modă în publicitatea românească pentru că definește o generație care a venit ”la putere”: 19-36 ani.

Aceștia sunt oamenii care hotărăsc azi ce este cool, ce este învechit, ce e la modă și ce nu se mai poartă, cine e lider de opinie și cine este depășit. Aceștia sunt oamenii care au drept de vot, care ies în stradă și care participa la schimbare.

Însă dacă te uiți la vârstele Millennials [aproximativ 19-36 ani, plus/minus câțiva ani în funcție de zona geografică și nivelul de trai] vei înțelege de ce cred că se exagerează când se studiază această generație. Și mai ales când se crede că Millennials înseamnă ”generația aia nouă”.

Greșit…

Generația aia nouă este Generația Z.

Adică cei care au între 5 și 18 de ani.

Iar eu cred că trebuie să depășim ”mirarea” care stăpânește presa când vorbește despre Millennials și să ne îndreptăm rapid atenția către următorii din listă: copiii de azi. Cei care seamănă mai mult cu Gen X, conform teoriei ”saltului peste o generație”. Dar care, așa cum e firesc, sunt foarte diferiți față de toate celelalte generații de până acum.

Gen Z sunt cei care vor prinde cel mai probabil medii de vârste peste 100 de ani, poate chiar nemurirea.

Ei sunt cei cărora realitatea virtuală în viața de zi cu zi, 24 de ore din 24, o să li se pară la fel de firească precum ni s-au părut nouă mașinile cu benzină.

Ei sunt cei care vor trăi, vor învăța și vor munci alături de roboți. Ei vor prinde cu siguranță momentul Singularității.

Noi, cei din Gen X vrem să îi înțelegem. Trebuie să-i înțelegem!

Ca de obicei, nu reușim aproape niciodată. Se numește ”prăpastia dintre generații” și e o istorie care se repetă de mii de ani, nu e nimic nou :-)

Azi am aflat că McCann PR [una dintre cele mai mari agenții de PR din România] lansează GreaTeens – o serie de workshopuri pentru noua generație de influenceri din mediul online. Detalii complete găsiți aici.

Spotul realizat de agenție mi se pare inspirat și este printre puținele filmulețe care îmi plac [mă refer la direcția asta ”noi, ăștia serioși și la casele noastre vorbim despre copii”]. Deși este filmat exact ca toate spoturile Generației X, inclusiv lumina, montajul și fonturile folosite ”miros” a copywriter de 35-40 de ani, pare că are empatia necesară și intențiile potrivite. [Apropo: efectul pe textul de pe generic era super cool în 2006 când s-a lansat iPhone :) ]

În comunicatul de presă citesc ceva care îmi place:

GREATEENS vrea să fie „un spațiu de creație, producție și o interfață flexibilă între creatorii de conținut și brandurile cele mai potrivite pentru colaborare”, anunță reprezentanții McCann PR.

Apoi, imediat mai jos, ceva care mă deranjează:

Pe lângă partea de mentorat și educație, GREATEENS va însemna și un spațiu dedicat în care aceștia vor putea crea conținutul pe care îl doresc.

De ce mă deranjează? Pentru că acești copii nu au nevoie de mentorat și educație!

Poate noi, cei din agenții avem nevoie să învățăm de la ei… Și da, sună ciudat, pentru că în istoria omenirii cei bătrâni și înțelepți îi călăuzeau pe cei tineri, dar acum lucrurile sunt fix invers: copiii fac conturi de Snapchat părinților, copiii programează pe mobil, copiii știu unde se găsesc torrentele ș.a.m.d.

Dacă McCann PR pornește această campanie cu gândul că va ÎNVĂȚA niște copii să facă ceva, atunci eu pun pariu că va fi un fiasco [la fel ca multe alte inițiative condescendente pe care le-am mai văzut prin România].

Dacă însă McCann PR construiește o platformă care să ofere Generației Z spațiul necesar pentru exprimare și acceptă rolul de partener egal, nu de mentor/profesor, atunci felicit agenția și ridic pălăria!

Iată spotul video realizate de McCann PR pentru campania GreaTeens: