Orice tanar ambitios poate schimba lumea – de ce e incompletă această frază?

În vlogul de astăzi vreau să trec un pic prin speech-ul meu pe care l-am ținut pentru TEDx anul acesta.

Pe scurt să vă povestesc despre schimbare și despre faptul că schimbarea nu este de cele mai multe ori așa cum eu îmi doresc sau cum tu îți dorești

Eu am pornit de la o definiție pe care o spuneam mereu în discuțiile pe care le aveam, în articolele de pe blog sau în speech-urile pe care le țineam la diferite evenimente:

ORICE TÂNĂR POATE SCHIMBA LUMEA DATORITĂ INTERNETULUI.

Nu orice tânăr care voia să schimbe lumea putea să o facă acum 50-100 de ani. Era foarte greu! Dar acum, credeam eu că asta definește lumea în care trăim.

Și totuși în ultimii ani am descoperit o creștere a comentariilor negative, rasiste, homofobe… o creștere a negativității, a agresivității, a urii pe Internet.

Și atunci mi-am dat seama că această frază care la prima vedere pare adevărată… nu este corectă!

Dacă ar fi corectă probabil nu s-ar mai fi întâmplat BREXIT. Unii britanici au votat să iasă din UE și a doua zi au început să caute pe Google ce înseamnă UE și care sunt obligațiile lor! Deci iată, internetul nu le-a folosit unora ci mai mult i-a dus în eroare.

Deci iată că această definiție în care eu credeam nu este corectă. Sau cel puțin… nu este completă!

ORICE TÂNĂR OPTIMIST, CARE MUNCEȘTE, AMBIȚIOS POATE SCHIMBA LUMEA DATORITĂ INTERNETULUI.

Haide să refacem această frază:

ORICE VETERAN TRADIȚIONALIST POATE SCHIMBA LUMEA ÎN CARE TRĂIEȘTE DATORITĂ INTERNETULUI.
ORICE PSIHOPAT POATE SCHIMBA LUMEA FOLOSIND INTERNETUL
ORICE HOMOFOB RASIST POATE SCHIMBA LUMEA FOLOSIND INTERNETUL.

Vedeți? Toate aceste fraze sunt la fel de adevărate. Așa cum un tânăr optimist muncitor poate schimba lumea, la fel o poate face și un radical extremist. Orice radical extremist, indiferent de religie, poate schimba societatea și lumea în care trăiește datorită Internetului.

Eu, privind din punctul meu de vedere aveam dreptate în felul meu. Se aplica la mine! Dar la fel se poate aplica la oricine altcineva.

Și, de fapt, concluzia mea este că Internetul nu este bun, așa cum cred eu. Nu este rău, așa cum poate cred bunicii noștri. Internetul este un concept buhist. El există. E un instrument.