Plajă românească pentru persoanele cu dizabilități

Pshihologul Adrian Gemănaru are un suflet mare și un vis: să construiască primul parc terapeutic pe plajă pentru persoanele cu nevoi speciale.

Toți cei care vor lucra de anul viitor pe plajă vor fi voluntari, iar Adrian are nevoie de susținerea media și, desigur, de donații.

Vedeți mai jos detalii despre planul lui unic în România, într-un scurt interviu despre ideea lui și despre ajutorul de care are nevoie:

1. Cum ți-a venit ideea să faci o plajă terapeutică? Mai există așa ceva în România sau în lume?
Sunt un psiholog din Constanta ce si-a dorit in permanenta sa cerceteze, sa inoveze si sa aduca lucruri surprizanzatoare in terapia de recuperare a copiilor. Toate ideile mele sunt inspirate din practica, lucrez in mod direct impreuna cu copilasii in sala de terapie. Majoritatea ideilor mi-au fost inspirate si transmise de catre copii. Multi specialisti cunoscuti din Romania sustin cursuri, publica carti sau poarta razboaie nesfarsite cu autoritatile publice din Romania.
Abordarea mea a fost in diferita. Am preferat sa lucrez in interesul copilului si sa-mi pun ideile in practica prin a da o sansa reala in recuperare acestor copii speciali. Intr-o discutie avuta impreuna cu reprezentantii Apelor Romane din Constanta in timp ce pregateam evenimentul Alerg 24 de ore pentru Autism Marea Neagra, mi-au fost spus ca primesc in fiecare an o multime de solicitari si sesizari din partea familiilor persoanelor cu dizabilitati ce-si doresc foarte mult un sector de plaja cu facilitatile necesare unei plaje adaptate persoanelor cu dizabilitati.
Am inceput sa studiez si am gasit nenumarate plaje in Europa accesorizate corespunzator pentru persoane cu dizabilitati fizice si psihice.
Ideea cu parcul terapeutic a venit din doua directii. Primul parc terapeutic pentru copii l-am vazut in SUA intr-o vizita in San Antonio, Texas. Am fost surprins de atmosfera placuta,iar senzatie a fost incredibila. In permanenta te gandesti, ce bine ar fi ca si in Romania sa existe astfel de locatii frumoase. A doua idee a venit din partea multor parinti ce nu au acces la terapii gratuite si mi-am spus ca e momentul ca o parte din terapiile pe care le desfasuram in centru, sa le ducem pe plaja intr-un mediu placut si usor de acceptat de catre copii.
2. Ce va conține parcul?

Atelier de olărit și alee senzorială: Atelierul de olărit este una dintre activitătile terapeutice extrem de utile pentru mobilitatea degetelor și pentru îmbunătăţirea stabilizării articulațiilor membrelor superioare. Zona de olărit va fi înconjurată de o alee senzorială, pe care turiștii vor putea merge cu picioarele goale, pe butuci de lemn, rogojină, pietre de rău, scoarță de copac, gazon, boabe de fasole, activitate care sporește considerabil atenția și satisface nevoia omului de a se contopi cu natură.

Rampa de acces si Cărucioare plutitoare: Pentru persoanele cu dificultăți locomotorii, vom instala, pe plajă, o rampă de acces dintr-un material special, care le va permite deplasarea cu ușurință. De asemenea vom avea și 3 cărucioare mobile plutitoare, pentru a se bucură de apa mării. 

Zone de stimulare auditivă, vizuala si tactila: Copiii ce prezintă o serie de dificultăți la nivel senzorial, vor beneficia de trei zone speciale: de stimulare auditivă (instrumente muzicale adaptate pentru exterior), de stimulare vizuală și tactilă, care le vor oferi acestora posibilitatea de a experimenta lumea înconjurătoare prin cele trei simțuri.

Locuri de joaca: Spatii special create vor oferi copiilor posibilitatea sa se bucure de zone cu adevarat frumoase. Spatiile vor fi prevazute si accesorizate corespunzator pentru fiecare tip de dizabilitate.

3. Care este investiția și cine te ajută?

Pana acum au venit alaturi de mine si m-au sustinut cunostinte, prieteni, parinti ai unor copii speciali. Usa mea este deschisa oricarei persoane ce doreste sa se implice in activitati. Tot personalul ce va functiona pe plaja si in interiorul parcului va functiona pe baza de voluntariat. Bugetul proiectului este de 100.000 euro, am reusit sa adun in 10 zile (aproximativ 15%)

Mai multe detalii pe Facebook – https://www.facebook.com/adrian.gemanaru.5 și pe site-ul Centrul Marea Neagră