Muzica timpurilor noastre: nici noi, nici voi nu mai aveti rabdare

Trăim în era vitezei: totul este comprimat la esențial, informațiile zboară înainte ca evenimentele să se încheie, toate se luptă pentru atenția noastră care este resursa noastră cea mai prețioasă (nu avem mai mult de 24 de ore pe zi!).

cduri-music-lastfm-restless-globetrotter
De aici vin multe rezultate bune:
– zgomotul este mai scurt, deși la fel de mult
– oamenii sunt mai pretențioși, caută acțiunile/informațiile/distracțiile cele mai potrivite dorințelor lor
– oamenii sunt mai deștepți având mai multe surse de informații pe care le pot compara
– oamenii sintetizează mai repede din nevoia de a extrage ce e mai important
– evenimentele se întâmplă în timp real, de unde și goana după Real-Time-Search (FriendFeed a fost primul mare site de socializare cu rezultate în real-time, apoi a fost cumpărat de Facebook, apoi Twitter și Google Search au lansat și ei opțiunea)

Dar și lucruri rele:
– nu avem timp să pătrundem în esența informațiilor, să le întoarcem pe mai multe fețe, să ne gândim, să le cântărim, să aflăm ce e în spatele lor
– nu mai avem răbdare să citim cărți, articole de mai multe pagini în revistele de business sau chiar articole de blog cu mai mult de o pagină de text!

Noi nu mai avem răbdare:
În muzică se vede clar faptul că noi artiștii/compozitorii/remixerii nu mai avem răbdare: piesele noi ajung pe net înainte să fie mixate, înainte să fie gata. Unii (nu zic cine :-) ) chiar transmit în direct din studio sau din sala de repetiții munca de creație.

ipods-multe-re-ality
Este celebrul cazul piesei “Change” a lui Puya care a făcut un real succes pe YouTube cu 3 luni înainte ca melodia propriu-zisă să fie gata! Varianta era una temporară, de test, dar artiștii n-au mai avut răbdare… Acum are peste 2 milioane de vizionări!

La fel s-a întâmplat cu pseudo-videoclipul “Sexy Thing” – David Deejay care a avut mai mare succes în forma de slideshow decât în formatul videoclip oficial, de calitate!

În 2009-2010 calitatea = viteză

Voi nu mai aveți răbdare:
Statisticile arată că peste 75% dintre privitorii YouTube opresc videoclipul după primul minut iar după minutul 3 nu mai răman decât maxim 5% dintre ei! Deci, dacă ai ceva de spus, ceva de arătat, ceva de demonstrat, te rog fă-o în primele 30 de secunde!

Artistule: Cum faci ca melodia ta să iasă la suprafață din oceanul de gălăgie? Pierzi timpul cu șlefuirea sound-ului când știi că oricum piesele ajung în format MP3, de slabă calitate, chiar mono pe YouTube (ca pe vremea bunicii, damn it!). Petreci un an să refaci de sute de ori orchestrația unei melodii în timp ce alți producători lansează 20 de remixuri diferite?

Ascultătorule: Când să mai ai timp să asculți albume întregi acum când mii de piese noi se lansează zilnic? Mii de piese doar în România!

Eu am descoperit că n-am mai rumegat un album de câteva luni! Când să trec la a doua ascultare POC! un alt album e lansat, un alt single de succes apare pe bloguri, altă cântăreață sexy lansează un clip nou, toate se bat pentru atenția mea.

Foto: Jason Rogers, Re-ality (CC-BY-2.0)