MUSIC: Cei mai buni 10 epigoni ai lui Michael Jackson

Sunt câțiva artiști care au marcat istoria muzicii moderne: Elvis Presley, Beatles, ABBA, Michael Jackson, Madonna. Pe aceștia îi putem denumi Megastari – artiști compleți care au avut atât succes comercial pe plan mondial cât și influență asupra generațiilor următoare.

În ultimii ani nu au mai apărut artiști care să ajungă la statutul de Megastar al artiștilor de mai sus. De ce oare? S-au schimbat vremurile atât de mult sau pur și simplu artiștii nu mai au valoarea acestora? Este vina fanilor care consumă prea repede muzica sau a caselor de discuri care nu mai vor să investească în artiști din momentul în care aceștia ajung prea sus?

Hai să vedem ce artiști contemporani au șanse să devină Megastari pornind pe drumul deschis de Regele Muzicii Pop.

Ce artiști calcă pe urmele lui Michael Jackson?

* Când vorbim despre epigoni sensul cuvântului este în general peiorativ. Dar există și artiști care s-au inspirat din muzica și imaginea lui Michael într-un mod creativ, pozitiv, original. Iată câțiva dintre cei mai cunoscuți epigoni MJ din istoria muzicii:

Justin Bieber 2012

10. Justin Bieber

De ce e epigon: Deși a pornit ca un copil cu o chitară, Justin a fost deseori comparat cu MJ. Acum, că a trecut de adolescență muzica lui sună mai matur și artistul lasă chitara pentru un dans inspirat din coregrafia lui Michael.

Cea mai clară asemănare: “As long as you love me”
Ce-i lipsește să fie următorul Michael: Sincer să fiu, nimic nu-i lipsește: are succes internațional de când era mic, știe să cânte R&B și pop, compune și cântă la mai multe instrumente. Este unul dintre cei mai buni artiști noi din muzica pop mondială.


Ginuwine naked hat.png

9. Ginuwine

De ce e epigon: Un tânăr afro-american cu o voce superbă și o muzică R&B dansantă. Mai ții minte piese precum “Pony” și “When doves cry”? Ginuwine s-a lansat cu ajutorul lui Timbaland în anii 2000 și era un mix inspirat între Michael Jackson și Prince.

Cea mai clară asemănare: “Pony”
Ce-i lipsește să fie următorul Michael: Succesul nu i-a mai surâs lui Ginuwine de mulți, prea mulți ani.


laurentiu duta 3se

8. Laurențiu Duță

De ce e epigon: Mare fan Michael, Laurențiu s-a lansat cu o imagine inspirată din idolul lui și un album 100% pop. Apoi a fondat trupa dance 3 Sud Est unde influențele din MJ s-au simțit în continuare în muzica și dansul trupei. Vezi și spectacolul dedicat de Laurențiu lui Michael de la Callatis 2009.

Cea mai clară asemănare: “Cifre”
Ce-i lipsește să fie următorul Michael: Laur nu mai dansează ca în copilărie și este păcat.

Terrence trent darby

7. Terence Trent D‘Arby

De ce e epigon: Tânăr, frumos, cu voce superbă, melodii sensibile, dans original. Un tânăr de culoare care a pornit pe urmele Regelui Pop.

Cea mai clară asemănare: “Sign your name”
Ce-i lipsește să fie următorul Michael: Deși a pornit frumos, cariera lui pare că s-a încheiat brusc.


Chris Brown

6. Chris Brown

De ce e epigon: La fel ca și MJ, Chris s-a lansat foarte tânăr și a fost una dintre revelațiile americane ale deceniului! SUA l-a iubit, fetele l-au adulat, bărbații l-au invidiat datorită imaginii, a dansului și a vocii.

Cea mai clară asemănare: “With you”
Ce-i lipsește să fie următorul Michael: E prea violent, prea golan. Michael nu ar fi lovit pe nimeni. Oare o să uite lumea episodul cu Rihanna?


Bruno Mars hat

5. Bruno Mars

De ce e epigon: Pentru că îi place atât de mult muzica Regelui Pop încât a compus un album de debut în totalitate în stilul acestuia. Dacă asculți unele melodii de pe album fără să știi că e Bruno Mars ai impresia că e cântat de Michael! Următoarele single-uri au părăsit acel drum iar artistul de origine mexicană și-a creat un stil original. Totuși, a păstrat pălăria…

Cea mai clară asemănare: “Our first time”
Ce-i lipsește să fie următorul Michael: Nu prea mai dansează. Iar dansul era foarte important în show-urile lui Michael.


Jamie Woon clip hat

4. Jamie Woon

De ce e epigon: Cântă sus de tot, cântă bine de tot și e fan Michael! Declarat! Britanicul este o apariție surprinzătoare în muzica din ultimii ani.

Cea mai clară asemănare: “Lady Luck”
Ce-i lipsește să fie următorul Michael: E prea nișat! Nu știm în ce direcție va lua muzica lui Jamie Woon, dar până acum am auzit de la el piese electro-pop, post-dubstep, downtempo și drum&bass. Woon nu este un artist pop pentru toate gusturile, muzica lui este cam elitistă pentru a vinde sute de milioane de albume precum MJ.


Usher hat

3. Usher

De ce e epigon: Usher e un dansator genial și are o voce unică. Aceste calități îl aproprie foarte mult de Regele Muzicii Pop iar el știe asta și folosește această asemănare în beneficiul lui.

Cea mai clară asemănare: “Caught Up”
Ce-i lipsește să fie următorul Michael: Usher nu e alb. Vorbesc serios! MJ știa că nu poate deveni cel mai mare artist al tuturor timpurilor dacă era afro-american, așa că a făcut tot ce a putut să fie un artist alb. Un artist alb are mult mai multe șanse să fie acceptat de fanii din întreaga lume.


Ne-yo hat.png

2. Ne-Yo

De ce e epigon: Pentru că vrea! De la costumele de mafiot și pălăria neagră până la mișcările de dans, totul îmi amintește de Michael la Ne-Yo! Acesta și-a creat în plus o carieră de compozitor internațional pentru artiști de top precum Beyonce, Rihanna, Leona Lewis, Mario, Mary J. Blige și Pitbull.

Cea mai clară dovadă: “Miss Independent”
Ce-i lipsește să fie următorul Michael: E devreme să spunem că Ne-Yo nu va ajunge megastar, dar parcă a dat lovitura prea târziu în viață. Michael era vedetă internațională la vârsta de 7 ani și a lansat primul album solo la 17 ani. Ne-Yo are 30 de ani.


Justin Timberlake 2011

1. Justin Timberlake

De ce e epigon: Din toate motivele din lume! Cântă în falsetto, dansează ca un zeu, compune și produce muzică pentru el și alți artiști. Este probabil cel mai cunoscut epigon al lui MJ iar comparația îl onorează. După numeroase hituri mondiale proprii sau compuse pentru alți artiști [50 Cent, Madonna, Timbaland, Ciara] fostul iubit al lui Britney Spears s-a implicat și în afacerile online, cumpărând anul trecut MySpace.com

Cea mai clară dovadă: “Senorita”
Ce-i lipsește să fie următorul Michael: Nimic. Dimpotrivă, Justin e la începutul carierei lui artistice și deja este unul dintre actorii promițători de la Hollywood – acolo unde MJ a vrut să ajungă dar nu a reușit.

———————————————————
Care dintre artiștii de mai sus își va depăși maestrul în viitor? Pe cine pariați și de ce?

Aștept comentariile voastre mai jos.