Sasha Lopez Inna Alexandra Stan

Capul în gură primit zilnic de tinerii artiști

Vineri, de față cu peste 200 de compozitori, Mihai Pocorschi m-a amenințat repetat că îmi dă un cap în gură dacă nu mă opresc cu întrebările. Eu întrebam politicos care erau argumentele unor schimbări impuse discret [a se citi “pe sub masă”] de conducerea UCMR-ADA, prin care o mână de oameni preiau puterea absolută în gestionarea a 18-25 de milioane de euro pe an.

Aceleași întrebări au fost puse și de alți compozitori tineri la Adunarea Generală UCMR-ADA de vineri, printre care îi amintesc pe Ghedi Kamara (35 ani) și Gabriel Huiban (29 ani).

Mihai Pocorschi
via Agerpres.ro

Compozitorul Mihai Pocorschi are 58 de ani și este de 13 ani membru în Consiliul Director UCMR-ADA [asociația/organismul de gestiune a drepturilor de autor dedicat compozitorilor și textierilor de muzică]. Datorită unor schimbări ale statutului propuse tot de Consiliul Director, domnul Mihai Pocorschi va mai sta minim 4 ani în această poziție de decizie. Acest Consiliu conduce practic asociația care colectează și administrează toți banii adunați din drepturile de autor de pe teritoriul României, atât în numele celor peste 8000 de compozitori români, cât și pentru toți compozitorii străini ale căror melodii sunt folosite în România!

Să revenim la Consiliu Director UCMR-ADA care are cele mai mari puteri de decizie în asociație, și a cărui puteri au fost mărite și mai mult acum câteva luni… Puterile și le-au mărit singuri, pentru că acest Consiliu Director este singura entitate care are voie să schimbe Statutul asociației. Frumoasă mișcare, nu-i așa?

Consiliul Director are 14 membri. Cei 7 membri de la secțiunea de muzică pop, rock, jazz, etno sunt următorii: Horia Moculescu, Mircea Drăgan, Iulian Vrabete, Ionel Tudor, Viorel Gavrilă, Mihai Pocorschi și Laurențiu Duță. Singurul membru al Consiliului care are sub 50 de ani este Laurențiu Duță (37 de ani).

Observație: nu am candidat niciodată și nu am făcut parte niciodată din organele de conducere ale UCMR-ADA. Acțiunile mele de promovare a drepturilor artiștilor au fost mereu publice [vezi blogul acesta cu zeci de artiști, vezi aici, aici, aici și pe RealitateaHotnews, Urban.ro] și niciodată nu au avut ca scop accederea într-o funcție de conducere.

Amenințarea domnului Mihai Pocorschi (58 ani) nu m-a speriat. Nici nu m-a surprins, din păcate. Sunt obișnuit, din păcate. Suntem obișnuiți, noi tinerii, cu acest comportament.

Tinerii compozitori sunt an de an amenințați de compozitorii din vechea generație, lansați în epoca comunistă. De exemplu Horia Moculescu (76 ani) a propus public ca conflictul cu TVR să se rezolve “luând ostatici câțiva angajați și ținându-i prizonieri”, iar compozitorul Ionel Tudor (58 ani) ne-a amenințat cu un baston cu electro-șocuri când încercam să discutăm niște modificări ale Statutului. Ambii sunt membri ai Consiliului Director UCMR-ADA, ca și Mihai Pocorschi.

Tinerii artiști [compozitori, textieri, interpreți] primesc zilnic capete în gură de la vechea generație, crescută și educată în epoca de tristă amintire. Acești artiști tineri au dus România în topul țărilor exportatoare de muzică, țara noastră ajungând anul trecut pe locul doi după țările anglo-saxone la numărul de hituri de top! Mai exact, peste 120 de artiști români tineri au lansat minim un hit internațional în ultimii 5 ani! Aceștia au toți sub 40 de ani, majoritatea nu au împlinit nici 30!

Sasha Lopez Inna Alexandra Stan
via FoxMagazine.ro

Iată câțiva din tinerii artiști care au făcut cunoscută peste hotare o Românie mândră și talentată:
Alexandra Stan (23 ani) a ajuns pe locul 1 în topurile naționale din Germania, Austria, Danemarca, Olanda și în multe alte țări
Edward Maya (27 ani) și Vika Jigulina (27 ani) au întrecut recordul deținut de O-Zone în topul Billboard american ajungând până pe poziția a 17-a, iar în Europa și Asia hitul “Stereo Love” a vândut peste 7 milioane de unități
Inna (27 ani) a avut cea mai difuzată melodie dance în peste 10 țări și de asemenea primul number one românesc în topul american Hot Dance Billboard
Antonia (23 ani) este vedetă în Mexic, tocmai s-a întors dintr-un turneu alături de Inna
Morandi, Akcent, Fly Project și Deepside Deejays au avut mai multe hituri europene de top 5 în ultimii ani
Deepcentral are un hit care a dominat doi ani topurile din Rusia și fostele țări sovietice
Elena Gheorghe (28 ani) are hit european și este în turneu de promovare în Japonia
Sasha Lopez (32 ani) are hit național în Canada și alte 12 țări
Costi Ioniță (34 ani) și Marius Moga (31 ani) au fost nominalizați la Premiile Grammy pentru piesele compuse pentru Shaggy, respectiv Maroon 5
– și lista continuă cu peste 120 de artiști tineri…

Zeci de milioane de euro sunt aduși în țară de noul val de artiști români, în fiecare an. Niciun proiect muzical cu care ne mândrim în Europa, America de Nord și Asia nu a avut parte de vreun sprijin din partea Uniunii Compozitorilor din România [UCMR-ADA] sau din partea Ministerului Culturii…

Nici unul!

Dar primim capete în gură, la figurat, de fiecare dată când ne ridicăm să ne cerem drepturile! Amenințările și intimidarea se fac în public, cu zâmbetul pe buze, de către câțiva compozitori din vechea generație.

BONUS: văzând mesajul pe care l-am transmis pe Facebook după ce am fost amenințat, domnul Mihai Pocorschi a încercat să mă mituiască oferindu-mi “șansa” să particip la un workshop organizat de dânsul, din banii Asociației [aprobați de Consiliul Director din care face parte]. El a explicat foarte clar că este o ofertă doar pentru noi doi [Gabriel Huiban și cu mine], pentru că nu trebuie ca toți compozitorii să știe despre această acțiune. S-o fi gândit că dacă nu poate să ne sperie, poate reușește să ne cumpere.

Comunismul nu mai conduce România, dar tenebrele lui încă ne amenință viața zi de zi. E ca un cap în gură zilnic dat tinerilor care vor să facă o altă Românie! O Românie fără amenințări, șpagă și mită.

Later edit: 

Ca să fie clar pentru cei care nu știu de ce sunt nemulțumiți tinerii artiști, iată ce modificări esențiale s-au făcut la Statutul UCMR-ADA:

– reguli noi pentru admiterea și votarea Consiliului Director

– perioada de patru ani în care niciun membru al Consiliului Director nu mai poate fi schimbat

– posibilitatea modificării Statutului doar la inițiativa Consiliului Director

– votarea Președintelui doar de către Consiliul Director

– un nou Fond Social-Cultural de 5 % [aproximativ 1 milion de euro anual] care poate fi direcționat doar de Consiliul Director.

Aceste modificări care schimbă fundamental modul în care este condus UCMR-ADA au fost făcute într-o discreție totală, numeroși compozitori nefiind anunțați. După cum se vede foarte clar din modificările de mai sus, puterile Consiliului Director au ajuns aproape absolute, membrii care nu fac parte din C.D. rămănând să fie doar prezenți la Adunările Generale pentru a asista ca spectatori la schimbările dorite de conducere!

Deci membrii (1) nu mai pot schimba Statutul, (2) membrii nu mai pot numi Președintele, (3) membrii au fost puși în fața faptului împlinit pentru a vota niște candidați siguri pe fotoliul lor (ca pe timpul lui Ceaușescu când exista un singur candidat pe fiecare loc).

Mai multe detalii pe blogul Artisro.Wordpress.com unde găsiți zeci de exemple de abuzuri și nedreptăți povestite de artiști.