ICEE Fest 2015

De ce sunt mândru de panel-ul meu de la ICEEfest 2015

Sunt tare mândru de ICEEfest 2015!

E al treilea an în care am propriul panel la ICEEfest – cel mai important festival interactiv din SE Europei. Cei 5000 de participanți vor înțelege mai bine de ce mă mândresc cu acești trei ani, de ce este ICEE diferit față de alte peste 100 de conferințe la care am fost speaker.

În primul rând sunt mândru pentru că acest festival este unul internațional, specialiștii invitați la eveniment provenind din 15 țări. Dar nu despre ICEE ca festival vreau să vorbesc astăzi, mai ales că au spus alții mai frumos decât pot spune eu: Orlando, Dragoș, Costin.

Dar mai e un motiv de mândrie, mai personal: am reușit în acești trei ani să atrag profesioniști din industria muzicală la un eveniment despre tehonologie. Din punctul meu de vedere managerii, producătorii muzicali, impresarii și specialiștii în comunicare din muzică ar trebui să meargă la cât mai multe conferințe dedicate Digital, New Media și IT&C.

De ce? Pentru că industria muzicală a fost abrupt schimbată și este zilnic influențată de tehnologie, de Internet în primul rând. Artiștii, managerii, PR-ii și label-urile folosesc zilnic Social Media și, unii dintre ei trăiesc doar din distribuția/comunicarea/monetizarea online, complet detașați de Old Media [ziare pe hârtie, radiouri, televiziuni]. Internetul este mediul în care activează majoritatea profesioniștilor din show-biz, este job-ul lor zilnic așadar.

Și atunci de ce nu văd artiști la conferințele despre Social Media organizate de Revista Biz?

De ce nu văd niciodată PR-ii din muzică la conferințele despre comunicare digitală făcute de Manafu?

De ce nu văd niciodată producători și PR din label-uri la workshop-urile despre conținut digital organizate de Negrea?

De ce nu văd niciodată manageri la evenimentele despre viitorul tehnologiei, cum este ICEE Fest?

Dan Popi
Dan Popi la ICEE Fest 2015

Dan Popi, CEO Cat Music [cea mai mare casă de discuri din România și probabil din SE Europei] spunea ieri la panel-ul moderat de mine: ”Nu mă întrebați care va fi viitorul industriei muzicale. Nu știu! Casele de discuri nu au știut niciodată iar inovația a venit mereu de la alții: Apple, Google, Microsoft.”

Această afirmație reprezintă un pas evolutiv important – de la atitudinea superioară și rigidă pe care label-urile mari au avut-o în trecut [vă amintiți lupta împotriva ”pirateriei”, perioadă în care casele de discuri dădeau lecții despre CUM ar trebui să consume fanii muzica preferată, amenințau antreprenori și amendau inovația] până azi, când Dan recunoaște nu doar că nu poate ghici viitorul, dar și că industria muzicală, în ansamblul ei, a eșuat în trecut.

Paranteză: Dan Popi a fost mereu deschis noilor tehnologii, fiind, din acest punct de vedere, o excepție care a confirmat regula enunțată mai sus.

Revenind la ”mărturisirea” șefului Cat Music – sfatul meu este ca de acum casele de discuri să CAUTE inovația, mai ales la evenimente de tehnologie. Și nu este un sfat doar pentru el, ci pentru întreaga industrie show-biz care a ignorat până acum zona aceasta, exact zona unde inovația crește cel mai repede.

Așadar înțelegeți de ce sunt mândru că am reușit să umplu sala Experts Stage de la ICEE Fest, după atâția ani în care show-biz-ul a ignorat complet industria online românească!

Este important [poate chiar vital] că am adunat oameni din divertisment și am dezbătut subiecte fierbinți pentru industria noastră. Mai important a fost că am putut vorbi ȘI cu agenții digitale, de publicitate, de media, de PR, cu brand-uri și cu presa de specialitate.

D-aia sunt mândru de panel-ul meu ”The war on views, share, likes” de la ICEE Fest 2015.

Show-biz-ul trebuie să iasă din insula în care s-a auto-exilat și să comunice cu industria digitală, cu industria de publicitate și cu clienții.

Mai important, trebuie să îmbrățișeze schimbarea nu doar prin contracte cu iTunes și YouTube [tehnologii vechi de 10-15 ani] ci prin inovarea profundă care vine din tehnologiile de azi.

Poate până la anul voi vedea mai mulți profesioniști din show-biz la conferințele despre digital și New Media. Eu voi merge cât mai des, ca și până acum, ca speaker sau ca simplu spectator.

Poate la anul ICEE Fest va avea o zi special dedicată show-biz-ului și inovațiilor tehnologice din divertisment. Avem nevoie de asta! Vorbim totuși de o industrie românească de aproximativ 100 de milioane de euro pe an, o industrie care are succes internațional, care este respectată și admirată de profesioniștii și fanii din întreaga lume.

Până atunci, am reușit cu ajutorul Think Digital și a lui Dragoș Stanca [special thanks] să realizăm prima întâlnire importantă între două industrii care au fost pe vremuri inamice, dar care acum au devenit, fără voia lor, cei mai buni prieteni.

Iar eu iubesc să mă întâlnesc cu prietenii. Chit că ei au aflat că sunt prieteni… abia ieri.