MUSIC: Festivaluri muzicale în 2016

Anul 2016 se anunță un an plin de evenimente muzicale pentru fanii români, inclusiv festivaluri muzicale!

Numărul concertelor cu artiști internaționali a crescut față de acum 5 sau 10 ani, Sala Palatului și Sala Polivalentă din București fiind deja pline în fiecare lună a anului, cu minim 20 de evenimente pe lună. Clujul vine puternic pe locul doi, mai ales datorită festivalurilor de acolo!

Care sunt cele mai tari festivaluri muzicale din 2016?

Iată selecția mea, în ordine cronologică. Articol în curs de actualizare.

Sunwaves Festival

@ Mamaia Nord, Constanța, 28 aprilie – 2 mai – Facebook / Website / Cumpără bilete aici

Începem vara cu un festival de muzică electronică, la malul mării. Mai exact în Mamaia, pe plaja de lângă IpaNera / Kudos Bueach.

Evenimentul va fi plin de DJ internaționali și români, ca și în anii trecuți. De exemplu anul trecut Sunwaves i-a adus pe Carl Cox, Ricardo Villalobos, Lee Burridge, Marco Carola. Acum încă nu știm nici un nume din listă, dar sunt sigur că va fi unul dintre cele mai tari evenimente de 1 Mai!

Airfield Festival

@ Aerodromul Măgura Sibiu, 30 iunie – 3 iulie – Facebook / Website / Cumpără bilete aici

Un pariu interesant al organizatorilor, pentru începutul verii. Dacă ești pasionat de muzică, zbor și sporturile extreme, ia-ți bilete din timp! Zona este superbă și ar merita să pleci cu 2-3 zile înainte de debutul festivalului numai ca să vizitezi Sibiul și împrejurimile lui!

Airfield este la a treia ediție și încearcă să se diferențieze de celelalte festivaluri puternice din Ardeal cu locuri de joacă și sporturi extreme pe 40 de hectare de iarbă, la poalele munților. Artiștii sunt de asemenea interesanți, mulți dintre ei venind pentru prima dată în România: Daughter, PRhyme, Jamie Woon, Adriatique, Robag Wruhme.

Electric Castle

@ Bonțida, județul Cluj, 14-17 iulie – Facebook / Website / Cumpără bilete aici

Unul dintre cele mai ”discutate” brand-uri din 2015, în Social Media, conform topului realizat de ZeList.ro

Spre deosebire de UnTold care este un festival ”de oraș”, Electric Castle este organizat în natură, oferind pe lângă muzică și posibilitatea de camping și drumeții într-o zonă rurală superbă.

Iată câțiva dintre artiștii anunțați până în acest moment: SKRILLEX, ELLIPHANT, PAN-POT, BASTILLE, SIGUR ROS [LIVE], PAUL KALKBRENNER, GORGON CITY [LIVE], RUSKO, FLUX PAVILION.

Îl recomand tuturor celor care vor să facă o ieșire în natură, cu sfatul de a găsi din timp cazare în zonă dacă nu vor să stea la cort. Dar dacă vrei să stai la cort, acest festival este pentru tine!

UnTold Festival

@ Cluj-Napoca, 4-7 august 2016 – Facebook / Website / Cumpără bilete aici

La începutul acestui an organizatorii au anunțat cu bucurie premiul ”Best Major European Festival” la European Festival Awards 2015, în competiția în care au concurat cu Tomorrowland și Sziget, printre alții. Practic UnTold Festival a devenit cel mai tare festival din Europa chiar de la prima ediție!

Acest festival este unul main-stream, cu peste 100.000 de spectatori pe zi. Muzica este în general EDM și Trance, iar artiștii sunt aleși dintre cei mai celebri din lume.

Anul acesta au fost anunțați ”5 Regi”, iar multă lume a bănuit că e vorba despre cei mai tari DJ din Topul 100 DJMag. Până acum au fost confirmați patru dintre cei cinci și se pare că bănuiala a fost corectă: Afrojack, Armin Van Buuren, Hardwell, Tiesto. Din top 5 DJMag ar lipsi în acest moment doar Dimitri Vegas & Like Mike. Probabil aceștia vor fi anunțați în curând.

Alți artiști anunțați până acum: Faithless, Parov Stelar, Chase & Status, Clean Bandit, James Arthur, Rudimental, Scooter.

Spellground Festival

@ Cetatea Capidava, județul Constanța, 12-14 august – Facebook / Website / Cumpără bilete aici

O surpriză plăcută, într-un loc cu totul neconvențional, Spellgroud Festival a fost anunțat la începutul acestui an și promite:

”Un tărâm care va prinde viață anul acesta, timp de 72 de ore, pentru a uni cele patru mari elemente, Pământul, Soarele, Apa și Aerul cu un al cincilea – Vibe-ul vostru. Muzica live, arta, ateliere, super mâncare și multe WOW-uri în fata celor 3 scene Spellground: Headliner Stage, Electro Stage si Newcomers Stage, toate acestea cu un peisaj incredibil.”

Cele două trupe headliner anunțate până acum ne dau o idee de direcția muzicală a acestui festival: The Kooks și Royksopp. Lista are deja 26 de nume și sunt dezvăluiți în fiecare săptămână alții! Dacă vrei adevărata experiență de festival ”ca afară”, organizatorii te invită să vii la Spellground Festival!

* Trebuie să știți că Spellground Festival este în aceeași perioadă cu Summer Well care se ține la Buftea, așa că luați-vă din timp abonamente/bilete.

Eu iubesc muzica Royksopp și sper să îmi înfrâng comoditatea care mă ține în oraș în general și să ajung în august la acest eveniment! Promovarea lui deja mi-a atras atenția într-un mod plăcut :-)

Summer Well

@ Buftea, domeniul Stirbey, 13-14 august – Facebook / Website / Cumpără bilete aici

Festivalul susținut de Orange deja de 5 ani este mai mult decât o serie de concerte, este ”A festival like a holiday”! Muzica electronică și muzica indie sunt cele două direcții în care Summer Well își dorește să meargă, în mod tradițional. De fapt, Summer Well este probabil primul festival care a promovat scena indie în România, astfel crescând un brand respectat în România și în Europa.

Artiștii anunțați până în acest moment: Hurts, The 1975, Years & Years, The Neighbourhood, Sundara Karma.

Citește recenzia mea de anul trecut aici.


Acestea sunt alegerile mele, articolul se vrea un scurt ghid pentru fanii festivalurilor de muzică din România. Informațiile și artiștii invitați se pot schimba după scrierea acestui articol.

Mi-ar plăcea să știu care este festivalul vostru favorit. Și ce alt festival ar merita să intre în această listă?

Foto: Ionuț Paraschiv / InfoMusic.ro