DIGITAL SHOWBIZ RECAP – 07 2017

Aceasta este colecția mea de știri din luna iulie 2017 – cele mai interesante articole și link-uri din industria muzicală digitală internațională.

Citește și colecțiile anterioare din: iunie 2017mai 2017aprilie 2017martie 2017decembrie 2016noiembrie 2016octombrie 2016august 2016,  iulie 2016iunie 2016mai 2016aprilie 2016martie 2016februarie 2016 și ianuarie 2016.

DIGITAL SHOWBIZ RECAP – Luna Iulie 2017

EU Startups face o colecție de 10 startup-uri europene care au potențialul de a da lovitura în muzica digitală. O listă care merită urmărită în acest an!

Music x Tech x Future vine și el cu o listă de 11 startup-uri din muzica digitală mondială – 11 startups innovating the future of music.

Beats 1 a publicat un interviu cu celebrul Jimmy Iovine [Apple Music, fondator Interscope Records, ex Beats Music] în care producătorul dă vina pe YouTube și pe label-uri pentru scăderea calitatea muzicii comerciale. După ce îi face cu ou și cu oțet pe cei de la YouTube, se întoarce și spre casele de discuri, pe care le arată cu degetul că nu se pricep la tehnologie – Jimmy Iovine blames labels and YouTube.

Billboard a descoperit că marile vedete din muzica americană angajează manageri cu salariu și trec la cârma propriilor afaceri, o mișcare de business care surprinde industria showbizului. Dan Rys explică de ce Beyonce, Taylor Swift, Rihanna și Bruno Mars fac asta – Why superstars are replacing powerful managers.

Bas Grasmayer scrie pe Medium despre puterea pe care Instagram Stories o are în promovarea [și distribuția] de muzică digitală – I’m a millennial and I share more music on Stories.

Sony/ATV [compania de publishing din grupul Sony] și startup-ul Lyric Financial au lansat un ATM virtual… prin care compozitorii și textierii pot retrage bani în avans din drepturile de autor pe care le primesc pentru difuzarea muzicii lor. Viitorul este azi, prieteni.

Mai multe asociații de autori și creatori din Rusia vor să pornească o platformă pentru gestiunarea drepturilor intelectuale, folosindu-se de blockchain. O idee care pare genială și binevenită, la prima vedere, dar sursa inițiativei mă miră, rușii find printre cei mai mari ”pirați” [adică cei care încalcă cel mai des dreptul de autor] – Russian Copyright holders to create a blockchain-based platform.

MIDEM ne indică cele 5 tendințe din streaming-ul audio mondial, printr-un articol pe blogul festivalului – 5 Streaming Trends.

SoundCloud a pornit frumos de tot, dar are probleme financiare din ce în ce mai mari. Pornind de la ”promisiunea SoundCloud” de la început, New Music Box se întreabă Why we share music?

Cherie Hu revine în Billboard cu un editorial care vrea să meargă în profunzimea industriei muzicale digitale – Music pushes to innovate, but investors play it safe.

Daniel Sanchez ne anunță că Congresul American ia în serios o propunere mai veche din industria muzicală: o bază de date unitară cu toate informațiile despre melodiile create în istoria umanității – Unified music database.

Mark Mulligan e unul dintre autorii mei preferați din zona aceasta a muzicii digitale, îmi place acest editorial despre Cele trei etape ale streaming-ului.

Economist e optimist: chinezii încep să plătească pentru muzică datorită serviciilor de streaming audio. Un articol foarte interesant care ne vorbește despre viitorul muzicii digitale.