Gând despre afacerea de mâine

Am vorbit deseori despre Viitor și despre Viteză pe acest blog.

Mă gândesc la Viitor în fiecare zi și asta mă face uneori să pierd atenția pe Azi. Dar îmi dă și acea viziune pe care unii prieteni și parteneri de afaceri ai mei mi-o laudă.

Privirea către Viitor mi-a dat de asemenea abilitatea de a schimba abordarea mea profesională. Uneori am schimbat inclusiv industria în care lucram. Privirea spre Mâine îmi dă speranță într-o situație în care Azi este greu.

Alteori am scăpat din vedere detaliile pe care era necesar să le rezolv Azi. Am dat vrabia din mână… știi tu!

Zilele acestea au fost nebune: am intrat într-un proces de accelerare al unui nou business online și totul s-a mișcat repede în jurul meu.

Am primit aprecieri pentru viteză și viziune. Am greșit pe de altă parte din cauza vitezei și a neatenței. Am câștigat clienți noi. Am pierdut clienți vechi. Am adunat aplauze, am adunat și reproșuri.

Am primit speranță, am primit și palme.

Mă doare sufletul când mă gândesc la dezamăgirile pe care viteza mea [și neatenția] le-a născut zilele acestea

Pentru prima dată după patru ani de la pornirea agenției digitale simt că stresul de la locul de muncă nu e doar un concept din filmele americane. Pentru prima dată opresc telefonul mobil seara când ajung acasă, la copii. Nu mă plâng, dar îmi recunosc limitele și le respect.

În aceeași perioadă cu ”accelerarea” am început să practic și ”frânarea”. Accelerarea unui business propriu s-a potrivit [oare e doar o întâmplare?] cu începutul lucrului cu un psihoterapeut. I-am zis ”frânare” doar dintr-o pornire literară, că suna bine ca antonimul lui ”accelerare”… Este de fapt vorba despre un program de evoluție personală susținut de o echipă celebră în România care implică în primul rând răbdare și atenție de la detalii. Așadar, yeap, e ca un fel de ”frână” pentru un om grăbit, ca mine.

O combinație aparent paradoxală [viteză + răbdare], nu-i așa? Dar asta îmi amintește de dictonul preferat al lui Gary Vaynerchuk: Micro speed – Macro patience.

Afacerea de mâine se crează cu oameni care se mișcă repede și care au viziune. Micro speed.

Dar se construiește de asemenea cu oameni care au răbdare și sunt atenți la detalii. Macro patience.