Ce sunt influencerii si cine sunt influencerii care îmi plac – Interviu Revista BIZ

Revista BIZ mi-a luat un interviu despre MOCAPP, platforma lansată în luna noiembrie 2017 de agenția mea Hit Yourself.

Am răspuns cu plăcere și în detaliu, dar aici vreau să extrag răspunsul meu la întrebarea de la final: ”Dă-ne câteva exemple de influnceri din România și din străinătate”

Articolul complet îl poți citi pe site-ul oficial Revista BIZ.

Înainte să dau exemple, hai să vă spun ce înseamnă ”influencer”, din punctul meu de vedere. Menționez că este o definiție subiectivă, nu este una oficială. Pentru definițiile acceptate pe plan mondial vă invit să studiați pe Wikipedia Influencer Marketing și alte resurse.

Influencer este un termen preluat din SUA și denumește generic un anumit tip de personalitate (online).

Eu când spun Influencer mă gândesc, în primul rând, la un creator de conținut online: blogger, vlogger, actor, fotograf, regizor, cântăreț, DJ ș.a.m.d. Așadar trebuie să producă conținut și să-l publice online în social media, în mod repetat și constant. De asemenea, trebuie să aibă o comunitate în jurul lui ca artist/creator, o audiență.

Dacă ar fi să dau o definiție, un Influencer este acel Creator care are audiență consistentă în social media.

Influencer = Creator de Conținut + Audiențe Relevante

Un Influencer poate fi o vedetă TV, dar și un jurnalist valoros sau un speaker motivațional; poate fi un antreprenor de succes, dar și un fotograf sau un regizor; poate un cântăreț dar și un fotomodel.

Cum ajunge un ”om normal” să fie Influencer? Citește acest articol – ”Și Dumnezeu a poruncit: respectă formula”

Influenceri internaționali

Exemple de influenceri de afară: Kanye West, o vedetă mainstream care a devenit și celebritate online și Kendall Jenner, un fotomodel, considerată cea mai hot personalitate în online-ul american.

Însă nu trebuie să fii vedetă sau artist pentru a fi Influencer. Spre exemplu, poți fi speaker (Tony Robbins), om de afaceri (Gary Vaynerchuk), scriitor (Tim Ferriss), vlogger (Superwoman).

Ce îi definește pe cei de mai sus, mai ales în comparație cu ”vedetele” care sunt exclusiv offline? Răspunsul este Conținutul: Aceștia publică conținut [text, foto, video, audio] pe care îl publică constant [zilnic, săptămânal] în social media.

Influenceri români

În România ne place tuturor de Cabral Ibacka (prezentator TV devenit blogger celebru, redevenit prezentator TV).

Îmi place mult conținutul și poziționarea lui George Buhnici.

Îmi plac Carmen Brumă și Dana Rogoz (care vin din TV), dar și Bibi și Andra Gogan (cântărețe crescute exclusiv online), dar și creatori de comedie precum 5 Pași, Zaiafet, Daniel Pîrvan.

Apropo de umor, îl respect pe Bromania, care e un exemplu de artist/creator care și-a construit întreaga carieră exclusiv online. Îmi place mult Selly – un vlogger din Gen Z care are toate atuurile să fie un lider al unei generații în câțiva ani.

Și desigur îmi place Bianca Adam (peste 1 milion de abonați pe YouTube) care nu e doar cea mai populară vloggeriță din România, este și entertainer (are propriile show-uri offline), compozitor (a lansat trei cântece în 2017), DJ de tehno și idol al adolescenților.

Dintre youtuberi iubesc [adoooor!] trupa Noaptea Târziu (de asemenea cu peste 1 milion de abonați) care sunt ”creatorii de virale”, cu al 4-lea an la rând în topul clipurilor românești conform YouTube Rewind 2017.

Am lucrat cu peste 150 de influenceri în acești patru ani de când am fondat agenția Hit Yourself, mi-e teamă că sunt nedrept exemplificând doar câțiva! Dar cred că acest articol este un bun ghid de start pentru cei interesați de nișa Influencer Marketing. Citește interviul complet din Revista BIZ aici.