Autosuficiența celor din arene

Văd in jur, mai nou, un val de ironii și critici la adresa unor agenții tinere care se ocupă de #influencermarketing. E deja o modă, în unele cercuri, să râzi de influenceri și să ironizezi profesioniștii care se ocupă de influenceri.

“Pe cine influențează ei?”, “Cine le dă dreptul să se numească influenceri?”, “Ce dracu‘ fac agențiile astea de fapt?”, “Influenceri ca ciupercile după ploaie”, “Sunt și eu administrator la bloc, pot fi numit influencer?”.

Haha, hoho, hihi. Condescendență, auto suficiență, fals elitism.

Nu sunt surprins. Îmi amintesc începuturile muzicii “dance” în România și ironiile vechii gărzi care spuneau “acești copii netalentați” apar “ca ciupercile după ploaie” și “vor dispărea rapid”. După valul “dance” au mai rămas în picioare doar Loredana, Holograf și 2-3 cântăreți din vechea gardă.

Sau când venise la modă curentul DJ-ilor și erau “ca ciupercile după ploaie” iar label-urile noi semnau tineri talentați care nu cântau, nu compuneau… doar mixau și atât! Și atunci era la modă să râzi de DJ, că nu erau “artiști adevărați”. Între timp au luat Grammy, au umplut stadioane, au inventat festivaluri internaționale și au inventat stiluri muzicale.

Am mai văzut condescendența asta în viața mea. “Sunt prea mulți, nu se pricep, ce e prostia asta” – am tot auzit placa asta.

De fiecare dată, valul ridicat de inovație naște critici din partea status-quo-ului. E adevărat, valul conține și multe rebuturi, și multe încercări nereușite, și mulți oportuniști. Dar uitați-vă la ce rămâne după ce trece valul, că de obicei schimbă industrii întregi și redefinesc sisteme.

V-ați luat de Global Influencers și de Makeover Buro spunând că sunt prea multe agenții dedicate Influencer Marketing.

Eu cred că sunt PREA PUȚINI profesioniști care se pricep să descopere talente valoroase în acest val, să ajute vloggeri și creatori de conținut, să înțeleagă ce fac acești tineri și comunitățile lor. Aș vrea să văd mai mulți oameni pricepuți și mai puțini păreriști care aruncă cu piatra în inițiativele altora.

Ce vreau să spun: Nu sunt prea multe agenții de #influencermarketing. Sunt prea puține.

Nu sunt prea mulți influenceri. Sunteți voi prea cârcotași. Valul abia se ridică iar cei care încep acum sunt pionieri. Pionieri pe care eu îi aplaud și îi respect pentru curaj.

Foto: Orla Femming