Sfatul meu pentru un tânăr care urăște Sistemul

Întrebare primită acum câteva săptămâni:

Salut Florin, sunt un om matur, nu mai sunt adolescent. Am deja familie, am copil, deci am responsabilități și sunt legat de alți oameni (financiar, ca program, ca locuință). Nu am nicio pregătire formală (facultate, cursuri oficiale, certificate) iar experiența profesională este din diverse domenii / industrii. În schimb am multe talente si o inteligență peste medie, plus un fizic plăcut și lucrez ușor cu oamenii. De asemenea am acces la mulți oameni cunoscuți și/sau importanți.

Problema este ca nu găsesc să mă angajez din mai multe motive combinate:
– Nu am experiență într-o anumită pozitie / job / industrie și nici diplome
– Nu am timp / posibilitatea să o iau de la zero (gen internship neplătit) pentru că am familie
– Acolo unde aș putea merge nu sunt primit pentru că nivelul intelectual și vârsta sunt superioare acelui job (gen vânzător la magazin, secretară, asistent)

Ce mă sfătuiești?


Răspunsul meu:

Omule, tu nu ești potrivit sistemului clasic de joburi.

Tu nu ești nici la început, nici prea bătrân. Nu sunt poziții pentru tine în Sistemul clasic pentru ca acolo se cere “standardizare”. Nu poți lua joburi high-level că nu ai experiență. Dar nu ești nici prost, ceea ce îți blochează intrarea în joburi entry-level.

Uită de Sistem, el nu te vrea. Pornește ceva propriu.

Sună complicat să îți iei cariera in propriile mâini, dar nu trebuie să fondezi Facebook sau Microsoft sau Starbucks ca să fii antreprenor.

De fapt, nici nu trebuie să fii antreprenor!

Uite câteva idei pentru a lucra în afara Sistemului și să ai o carieră independentă:

1. Freelancer

Pune pe hârtie cele 3 industrii / domenii care îți plac și/ sau ai experiență în ele. De exemplu Gaming, Scris, Alimentație. Sau Aviație, Blog, Umor. Sau Online, Actorie, Umor.

Caută companii mai mari sau mai mici care se află în cea mai “bogată” dintre industrii și oferă să îi ajuți în domeniile de intersecție. De exemplu o companie de dezvoltare aplicații mobile (Gaming) care nu are cursuri de Storytelling (vezi Scris) sau Social Media (vezi Online) sau Public Speaking (vezi Umor). Sau un site dedicat Aviației care nu are blog. Sau un birou de proiectare / arhitectură / avocat care nu are Social Media.

La categoria freelancer intră și Actorie, Scriitor, Consultant, Pictor, PR – orice meserie liber-profesionistă care nu necesită un birou fix.

2. Mic business online

De ce online? Pentru că e gratuit și nu ai nevoie de aparatură sau sediu sau altă investiție inițială.

Poate fi un blog sau o serie de vloguri sau un podcast cu interviuri etc. Îl folosești ca promovare pentru a face consultanță / freelancing pentru alții, unde vei fi plătit (vezi punctul 1).

Poate fi un magazin online. Poate fi o agenție de intermediere profesionisti care în general lucrează solo (animatori, actori, bone, instalatori, mecanici etc.)

Poate fi o trupă de teatru. Un curs de scris scenarii. O firmă de evenimente pentru o nișă mică (Cursuri de teatru pentru copii, cursuri de dezvoltare personală prin teatru pentru adolescenți etc)

3. Un business part time

Activități punctuale, nu periodice. Gen firmă de pompe funebre :) sau workshop-uri sau petreceri pentru copii, sau piese de teatru în sufragerie, sau catering. Poate fi combinat cu punctul 2, dar implică ieșit zilnic din casă.

4. O colaborare cu alt fondator

Sunt trei feluri de antreprenori: Vizionar, Tehnic, Executant.

Vizionarul conduce, vinde, inspiră. Genul ăla Steve Jobs.

Tehnicul este în general un profesionist gen programator, inginer, arhitect, contabil, avocat, inginer. La Apple Steve Jobs l-a adus pe Jonathan Ive.

Executantul este un om căruia îi place să rezolve lucruri, să facă liste și să le îndeplinească. În limba engleză există termenul ”Executive”.

Toate sunt importante, toate sunt vitale pentru un business.

Tu pari a fi un Vizionar sau un Executant. Caută pe cineva care e Tehnic și faceți un mic business împreună: poate fi ceva de freelancer, poate fi un mic business part time la început (vezi punctele precedente). Împreună e mai ușor să cresteți și să vă țineți de plan.

Vorba lungă, sărăcia omului ?

Sfatul meu este: Începe ceva pe cont propriu. Sistemul e prea rigid pentru tine. Asta pare o problemă în acest moment, dar poate fi o oportunitate pentru un om atât de diferit precum ești tu.

Începe mic. Începe repede.

Folosește online-ul că e gratuit și salvează timp.

Pune pe hârtie primii trei pași, testează rapid și schimbă repede ce nu merge.

Uită de Sistem până Sistemul nu te caută el pe tine. Sunt șanse să nu te caute niciodată, până la urmă.

Cere ajutor și sfaturi. Caută parteneri. Nu te uita în urmă.

Foto via Shutterstock