In spatele publicitatii ar trebui să existe o poveste – Interviu EpicAds

Bugetele cheltuite de campanii pe publicitatea prin Facebook Ads și Google Ads sunt din ce în ce mai mari, în România. Asta înseamnă că acest gen de publicitate online funcționează și aduce rezultate pentru companiile românești!

I-am luat un interviu proprietarului EpicAds – agenție digitală specializată, partener premium Google, care creează, gestionează și optimizează campanii Google Ads, YouTube Ads, Facebook Ads.

M-am concentrat în special pe nișa unde am eu interese :) la intersecția între industrie muzicală, social media și publicitate.

Sper ca informațiile de mai jos să clarifice multe dintre întrebările pe care le primesc și eu, fie de la colegi din show-biz, fie de la companii care vor să investească cu cap bugetele de marketing online.

Din ce industrii/nișe vin clienții care fac cel mai des campanii cu EpicAds?

Clienții din portofoliul EpicAds vin din industrii diverse: servicii la retail din domenii diferite precum fashion, comercial & industrial, auto, imobiliare sau bunuri de larg consum.

De ce să mute companiile bugetele din Offline în Digital?

Într-adevăr, e destul de greu să fii competitiv rămânând doar în offline. Și atunci te adaptezi.

Ca business, ești nevoit să îți creezi identitatea virtuală și să pășești în online parțial… sau total. Bineînțeles, există mai multe variante prin care poți să faci acest lucru. Soluția pe care am recomanda-o clienților în cele mai multe dintre cazuri, este o agenție, asta pentru că e destul de dificil să ții pasul cu dinamica domeniului.

Desigur, sunt acțiuni simple care pot fi făcute intern, dar acolo unde vorbim de o afacere cu o echipă restrânsă nu e neapărat rentabil să angajezi pe cineva care să facă de toate, să le facă foarte bine și să fie la curent cu modificările frecvente care apar. Având în vedere că rezultatele sunt măsurabile, agenția care gestionează campaniile poate să intervină rapid în adaptarea strategiei, în funcție de indicatorii de performanță ai campaniei. În perspectivă, scopul afacerii este să evolueze în domeniul în care activează nu să învețe și să aprofundeze toate elementele marketingului digital pentru că asta ar însemna să devieze de la direcția principală pe care o are.

În ultimii ani, o știm cu toții, că orice fel de întrebare am avea, căutăm îndată pe Google. Evident că cei care au o afacere, cunosc destul de bine acest lucru, de aceea și bugetele investite în publicitate online sunt din ce în ce mai mari. Pentru că trebuie să fii prezent la locul potrivit, în momentul potrivit.

Care sunt obiectivele campaniilor administrate de EpicAds?

Fiind o agenție axată pe performance marketing, obiectivele principale ale clienților noștri sunt în general vânzările. Adică gestionăm campanii care urmăresc obținerea unei acțiuni din partea potențialului client. Desigur, asta nu înseamnă că excludem campaniile care urmăresc generarea de awareness. Dar depinde de domeniul în care clientul activează și de momentul la care se află.

Care sunt top 3 atuuri pentru care companiile apelează la voi?

Dintre motivele principale pentru care companiile ajung la noi se numără faptul că nu prea au rezultate prin acțiunile realizate intern, că au cheltuit enorm și nu au vânzări măsurabile, că nu știu de unde să înceapă sau că și-au setat singuri campaniile dar începând să se documenteze și-au dat seama că nu e chiar atât de simplu. Așa că ne-au sunat.

Atu nr. 1: Propunem de la bun început o strategie de promovare adaptată nevoilor clientului, ghidându-ne după obiectivele pe care acesta le descrie, istoricul de promovare și specificul domeniului în care clientul își desfășoară activitatea.

Atu nr. 2: Strategiile noastre sunt flexibile. Primele rezultate din campanii ar putea sa indice nevoia unei restructurări masive sau regândiri a modului în care ar trebui să se desfășoare campania publicitară. Suntem prompți atunci când e nevoie să schimbăm direcția campaniilor, iar aceste restructurări fac parte din pachetul de servicii pe care îl propunem și nu presupun costuri suplimentare.

Atu nr. 3: Folosim toate resursele pe care le avem la dispoziție pentru fiecare cont pe care îl administrăm: experiența, suportul celor de la Facebook și Google, de care dispunem în calitate de agenție parteneră premium, cercetare permanentă și abordare creativă.

Care este bugetul minim cu care un client poate începe o campanie?

Acesta depinde de mai mulți factori precum: obiectivele urmărite, dacă piața pe care se intră este locală, națională sau internațională, concurența, momentul din an, trenduri și bineînțeles de industrie.

Buget minim poate fi 200 Euro, dar și 2000 Euro. Chiar dacă bugetul este important, de multe ori contează cum este administrat contul respectiv, deoarece cei care îl gestionează deseori pot eficientiza acest buget. Recomandarea noastră este să se aloce un buget lunar pentru o perioadă de test de minim 4-6 luni.

Însă partea cea mai frumoasă este că putem opri oricând campaniile care au rezultate sub așteptări și redirecționa bugetul în campaniile performante. Acest lucru intră la capitolul optimizare. Un aspect important este timpul – varianta clasică în care clientul observă că după săptămâna 1 nu sunt rezultate și vrea să renunțe, nu este varianta ideală. O săptămână e un termen prea scurt pentru rezultate concludente. Uneori lucrurile pot funcționa din prima săptămână, dar nu toate cazurile sunt identice.

Ați avut clienți din zona show-biz, industrie muzicală, artiști sau manageri? De ce nu?

Am avut, dar într-o măsură redusă și asta pentru că anul trecut ne-am focalizat pe campaniile de performance acolo unde achiziția era obiectivul principal. Acolo, și din punct de vedere tehnic totul este măsurabil și urmărim destul de mulți indicatori. Dar 2019 cu siguranță va aduce noi provocări.

Cât de mari sunt bugetele pentru o campanie de succes? 

Atât în Facebook Ads, cât și în Google Ads, bugetele sunt doar unul dintre factorii care pot influența succesul. În principiu, cu cât este mai generos bugetul, cu atât mai mari sunt șansele de a-ți afișa mesajul mai des unei audiențe mai mari. Bugetele lunare mai ridicate îți pot asigura o prezență cu ecou în spațiul online, cu condiția unor campanii setate optim.

Care diferența dintre campaniile cu cost per click și cele cu cost per afișare.

Campaniile unde urmărim costul per click sunt destul de des utilizate pentru atragerea unui trafic de utilizatori relevanți pe site cu scopul obținerii unor acțiuni valoroase din partea acestora – click-uri care ulterior se transformă în vânzări direct din site, completarea unor formulare, apeluri telefonice sau orice altă acțiune; iar campaniile cu cost per afișare sunt dedicate în general promovării unui brand, a unui concept nou, difuzării unui mesaj unei audiențe foarte largi. Însă teoretic, chiar dacă licitam pe click în același timp acest cost poate fi calculat și pe 1000 de afișări.

Care sunt diferențele dintre campaniile Facebook și Google? Care sunt cele mai întâlnite scopuri de business – awareness, leads, vânzări etc.

Principala diferență dintre felul în care se desfășoară campaniile Facebook Ads și campaniile Google Ads ține de modul în care aceste două platforme sunt folosite de către utilizatori: în vreme ce Google este folosit pentru a căuta anumite informații, produse sau servicii, Facebook este folosit pentru a interacționa cu alte persoane

Cât despre obiectivele principale ale clienților noștri acestea urmăresc obținerea unei acțiuni valoroase pentru ei; de cele mai multe ori aceasta este de vânzare în cazul website-urilor care vând online și obținere de lead-uri în cazul celor care oferă servicii.

Cât de complicat este pentru un manager artistic să-și promoveze casa de discuri și serviciile prin Google Ads și Facebook Ads?

Practic oricine își poate face propriile campanii. Platformele PPC reprezintă un instrument genial dacă știi ce să faci cu ele. Însă fără experiență și know-how poți să faci mai multă risipă decât performanță.

Deoarece sunt cele mai tranzitate platforme de către utilizatorii din România și din toată lumea, constituind piețe uriașe, în ceea ce privește promovarea prin Google și Facebook, un manager artistic ar putea sa apeleze la campanii specializate pentru aceste scopuri: prin Google cu ajutorul campaniilor video ar putea să-și exemplifice grăitor serviciile, dar și Facebook oferă câteva formate de anunțuri, care permit transmiterea eficientă a unui mesaj complex. Atât Google Ads cât și Facebook, oferă un instrumentar vast pentru campanii de branding.

Însă e bine să ai pe cineva care cunoaște platformele și secretele care te pot ajuta să creezi campaniile într-un mod eficient. Cel mai probabil un manager artistic ar trebui să se focalizeze pe alte acțiuni relevante pentru el și nu pe aprofundarea constantelor schimbări din online marketing. Munca celor dintr-o agenție presupune atât cercetare și analiză, monitorizare și măsurare, precum și înțelegerea noilor tehnologii și integrarea acestora în strategiile pentru clienți, în vederea optimizării rezultatelor. Chiar dacă cei mai mulți dintre clienți iau parte la procesul de îmbunătățire, agenția îi poate ajuta să câștige mai mult timp astfel încât să se focalizeze pe lucrurile care contează cu adevărat.

De exemplu pentru o trupă de cover-uri care cântă la nunți și evenimente private, care e soluția cea mai potrivită pentru a se face cunoscută?

În primul rând ar trebui să aibă o identitate, un concept destul de bine definit. Următorul pas ar fi generarea de awareness pentru un brand/artist/trupă. Acest lucru poate fi făcut prin campanii diversificate de branding pe ambele platforme, cu accent pe anunțuri video în Youtube.

Dar pentru un cântăreț celebru, care își promovează un turneu de concerte pe bilete, prin țară?

Pentru promovarea unui eveniment, acolo unde brandingul nu reprezintă o prioritate (fiind vorba despre un cântăreț celebru), ar fi oportune campanii PPC pentru a atrage trafic relevant, spre o pagină de destinație care vinde bilete online etc., în combinație cu campanii video, dar și campanii Facebook pentru promovarea evenimentului. Bineînțeles că atât strategia abordată, cât și tipurile de campanii și implicit mesajul, sunt diferite. Mai mult decât atât, în spatele campaniei de publicitate ar trebui să existe o poveste, iar povestea ar trebui să se facă auzită.

Unde se află publicitatea Facebook Ads / Google Ads raportat la Affiliate Marketing și Influencer Marketing?

Într-un mix de marketing corect, Google Ads și Facebook Ads ar trebui să fie complementare marketing-ului afiliat și influencer marketing-ului. Asta pentru că fiecare sursă are aportul ei. Din acest motiv se migrează spre o modalitate prin care monitorizarea rezultatelor poate atribui importanța cuvenită fiecărui canal.

Spre exemplu, o campanie Google Ads poate aduce traficul corect, dar nu aduce o vânzare imediată. În schimb după ce utilizatorul a intrat pe website din nou dintr-o campanie livrată prin Facebook Ads (posibil în repetate rânduri), o lună mai târziu se decide să facă o achizițe. În acest caz nu putem spune despre campania Google Ads că nu era performantă, sau că era scumpă. Ea a asistat în procesul de conversie (de achiziție) aducând utilizatorul corect pe website.

În general un buget de marketing online ar trebui să conțină toate cele patru tactici, fiecare cu scopul lui bine calculat: Google Ads, Facebook Ads, Affiliate Marketing, Influencer Marketing.


 

Pentru cei interesați de campanii online, EpicAds oferă în luna februarie și martie un discount de 10% la costul serviciilor agenției. Spuneți numele meu în cererea de ofertă și veți obține această reducere ? Intră aici pentru a profita de oferta asta specială.

Foto via Shutterstock