Gând despre bani si respect

Citeam acum 10-11 ani într-o carte americană că cei mai buni clienți sunt aceia care plătesc scump pe un produs și, ca urmare, dacă vrei să vinzi ceva pune un preț piperat.

Tim Ferriss, autorul acelei cărți insista că un preț mic va atrage un public mai numeros dar de o calitate mai slabă. Ceea ce e logic, într-un fel. Dar el insista: nu doar că vor fi oameni cu mai puțină putere de cumpărare, vor fi și cei mai duri critici ai produsului/serviciului – bonus: vei avea cea mai mare bătaie de cap cu ei.

Nu aveam de unde să știu atunci cât de bun era acel sfat.

Dar am învățat-o pe pielea mea.

Cred că multe dintre greșelile de business pe care le-am făcut s-au datorat acestei fraze incomplete: prețul mic atrage clienți mai mulți. Nu e chiar un mit, e doar o afirmație incompletă care ascunde poate ce e mai important: Prețul mic atrage într-adevăr clienți mai mulți, dar CE FEL de clienți atrage?

Aș vrea să nu generalizez și să duc discuția în direcția mercantilă. Nu e totul despre bani în lumea asta. Dar banii sunt o metodă de a măsura valoarea unui schimb în societatea umană. În lipsa unui alt mod de a măsura valoarea unei tranzacții, banii sunt cel mai relevant mod în acest moment.

Când primești ceva gratuit, rareori prețuiești acel lucru. E natural, e firesc, e uman.

Mi s-a întâmplat și mie.

Când un străin îmi cere ceva gratuit sau un barter, mereu îmi amintesc de sfatul lui Tim Ferriss. Vorbesc despre un potențial client, nu un prieten de-al meu – între prieteni convențiile sunt diferite.

Dacă nu vrei să plătești un preț corect, nu prețuiești acel lucru.

Mai mult de atât, nu respecți Creatorul / Producătorul acelui lucru. Pentru că tu știi că s-au cheltuit multe resurse pentru a crea un produs – chiar dacă el nu e tangibil, cum sunt fișierele MP3 cu melodii sau pozele în format JPG. S-au cheltuit ore și zile de muncă, curent electric, chirii, angajați și parteneri, materii prime ș.a.m.d.

Când o companie cere ajutorul unui Influencer dar dorește să plătească în natură, fără ca Influencerul să-și fi arătat dorința de a primi un produs, mereu îmi amintesc de acest sfat. Mi se pare lipsă de respect.

E o lipsă de respect de asemenea și pentru oamenii implicați în proces, în afară de Influencer: agenția, operatorii video, editorul video, oamenii care implementează campania în Social Media, account-ul care face raportarea finală etc.

Asta arată că respectiva companie NU crede în puterea publicității online. Dacă ar crede, ar aloca un buget – așa cum alocă pentru bannere stradale, flyere și reviste de prezentare, pentru reclame radio și TV etc.

Dacă nu crede în publicitatea online, NU va plăti nici după ce prima campanie BARTER va ieși bine – pentru că, iată!, partenerii a acceptat acest compromis și a funcționat bine!, de ce să plătească vreodată? Dacă nu iese bine, va fi și mai grav, din cu totul alte motive însă.

Aș vrea să văd că munca fiecăruia este respectată.

De asemenea aș vrea să văd că asocierea de imagine cu o persoană publică este respectată. Un barter nu-mi arată acest respect.

Dar nu mă plâng: primul care trebuie să impună acest respect sunt eu. Motiv pentru care am și scris acest articol ?

Take a look at yourself and then make that change!

Photo via Shutterstock