MIDEM, Cannes – Jamendo

Jamendo este un site cu muzică sub licență Creative Commons. Am vorbit despre această licență construită bazându-se pe Copyright și care “slăbește” un pic condițiile copyright-ului, făcându-l mai modern, mai accesibil pe internet.

Jamendo

Laurent Kratz (CEO Jamendo) ne-a spus de ce a fondat acest serviciu:
1) Fiecare cântec compus sau cântat vreodată va fi pe net, pentru totdeauna.
2) PC-ul a devenit o casă de discuri și un studio de înregistrări, pentru că e foarte ieftin să produci și să distribui muzică
3) Web2.0 – toată lumea crează, trăim într-o societate “Read/Write” (citește teoria profesorului L.Lessig – fondatorul CC)

Jamendo

Jamendo este: gratuit, legal, nelimitat
Ascultătorii pot: asculta, downloada, împărți, face widget-uri, remixa, refolosi muzica în scopuri non-comerciale
Artiștii pot: pune muzică pe site gratuit, primesc 50% din banii realizați pe site, au licențe non-exclusive (adică pot pune muzica și pe alte site-uri precum Amazon sau iTunes), pot opri în orice moment accesarea pieselor lor.

Sincer să fiu această descriere seamănă foarte mult cu www.e-Ok.ro – singura diferență este că artiștii de pe Jamendo nu sunt licențiați (C) ci (CC)!

e-OK.ro

Apoi prof. Lawrence Lessig a vorbit despre muzica sub licența Creative Commons (cc) și despre cât de mândru este de acest serviciu legal, gratuit și nelimitat.

Atunci am realizat un lucru pe care majoritatea oamenilor nu îl cunosc: GRATUIT nu exclude TREBUIE-PLÄ‚TIT!
O piesă poate fi GRATUITÄ‚ (o poți asculta gratuit, o poți folosi într-un slide pe hi5/MySpace, o poți trimite gratuit prietenilor) dar și PLÄ‚TITÄ‚ (pentru compilații, sincronizare cu reclame și filme, folosirea în scopuri comerciale).

De fapt aici stă frumusețea Creative Commons: crează câteva categorii legale între COPYRIGHTED și FREE.

Melodia zilei:

[tags]Music, MIDEM, Cannes, France, Romania, e-Ok, Creative Commons, Jamendo[/tags]