YMterviu cu Florin Grozea – Despre viitorul muzicii pe internet

ÃŽn după-amiaza asta am dat un Ymterviu pentru MyKinda domnului George Hari Popescu.

Iată o parte din el:

G.H.P.: Voiam sa pornesc de la ce ai zis tu la co.mmuniti.es, in podcastul cu Lee Wilkins si Dan Berte.

Florin Grozea: Vorbeam de faptul ca ascultarea muzicii trebuie sa fie gratuita, asa cum este deja la radio, in taxi, in discoteci si pe terase.
Eu sunt compozitor si interpret si sustin cu tarie legea drepturilor de autor si plata celor care compun si produc muzica. Asadar cand vorbesc despre “muzica gratuita si legala” nu ma refer la muzica “pe care nu o platim”… Vorbesc despre muzica pe care o asculti dar care cumva trebuie platita.

Desigur, Internetul trebuie privit ca un radio imens, cand vorbim de ascultarea muzicii (streaming). Exact ca la radio: oamenii asculta muzica, e “ca si gratuita” – in sensul ca nu platesc pentru fiecare piesa ascultata, dar cineva – in gazul radiourilor este vorba de publicitatea – cineva plateste drepturile de autor si de producator.

G.H.P.: De curand unii artisti romani spuneau ca vor sa ceara bani pe aparitiile la televiziune. Cum ar primi ei o oferta de a fi difuzati in streaming gratis?

Florin Grozea: Sunt cu totul de acord pentru plata aparitiilor TV. Hai sa nu incurcam borcanele: aparitia la TV a unui artist este un serviciu pe care acesta il presteaza, este un mini-concert. el trebuie platit.
Asadar hai sa structuram putin:
1. Streaming (ascultarea muzicii) trebuie sa fie gratuita pentru serviciul de baza (radio in offline, social-network in online), dar difuzorii sa plateasca drepturi de autor si de producator conform legii. Banii vin din publicitate, abonamente, etc.

2. Downloading (cumpararea muzicii) – se face pe bani, desigur. Iar aici incep alte discutii cum ar fi faptul ca albumul este prea scump la nivelul 2008, peste tot in lume si asta duce la refuzul oamenilor de a mai cumpara legal. Si atunci producatorii trebuie sa reduca preturile albumelor offline si a mp3-urilor online la un nivel acceptabil.

3. Concerte si servicii – pe multi bani :) . Pentru ca aici artistii isi arata adevarata valoare: pe scena.

G.H.P.: Crezi ca streaming-ul ar mai face sa scada pirateria online (descarcarea fisierelor prin aplicatii P2P)?

Florin Grozea:
A fi “pirat” pe online este un termen depasit. De fapt vorbim despre “fani care vor muzica si nu au cum sa o faca rost decat ilegal”.

Citește tot interviul aici.

Melodia zilei:

[tags]Hi-Q, Music, Hi-Q TV, weblog, blog, e-Ok.ro, Moose.ro[/tags]