Ceva important se întâmplă – streaming vs. downloading

Fred Wilson a scris pe blogul lui un articol care mi-a mers la inimă: “Ceva important apare la orizont în industria muzicală”:

“Casele de discuri s-au bazat mult timp de download-urile de pe iTunes, dar acum îşi îndreaptă atenţia spre ceva şi mai important: streaming-ul audio. E adevărat că fanii vor vrea să deţină piese pe hard-disk încă un timp, dar în maxim 5 ani internetul va fi peste tot şi va fi aproape gratuit, aşa încât nu va mai fi important unde e mp3-ul pe care îl asculţi.

Numărul de oameni care ascultă muzică pe site-uri creşte repede, mai ales printre tineri. Eu cred că aceste site-uri care oferă streaming gratuit vor deveni noile radiouri. Pentru că oferă muzică gratuită, tuturor, dar e legal şi artiştii primesc bani conform difuzărilor. Exact ca radiourile tradiţionale.

Şi pentru că e gratuit, va avea mare succes! Niciodată până acum oamenii nu au putut asculta toată muzica, oriunde, imediat. Fără search, fără huburi, fără să aştepţi să se descarce din reţea, alegi piesa şi apeşi play. Atât de simplu.

Iar în următorii doi ani aceste servicii vor fi disponibile pe telefoanele mobile. Atunci abia succesul streaming-ului va exploda.”

Am tradus şi extras exact ce era mai important din articol şi subscriu. Voi, cei care citiţi acest blog, ştiţi că am susţinut aceste idei mereu:
streaming-ul va înlocui downloading-ul pentru că muzica este o artă, nu un produs, şi trebuie să uităm teoriile caselor de discuri care ne-au indus ideea aceasta
reţele sociale şi blogurile devin noile radiouri
gratuit nu înseamnă neapărat ilegal, gratuit poate fi locomotiva pentru o afacere profitabilă, gratuitatea poate fi monetizată
– internetul e cool, internetul mobil este visul meu, wireless gratuit şi omniprezent este viitorul

Nu mai trebuie să vă amintesc că eOk.ro oferă streaming gratuit, legal, social, la un click distanţă, nu?