MIDEM Cannes 2009: JY Park

J.Y. Park este un antreprenor/artist/coregraf/producator din Korea care ne-a uimit pe toti ieri, in prima zi de conferinte la MidemNET.

JY Park

Omul este o vedeta in Asia si, cu ajutorul experientei pe care a castigat-o de-a lungul anilor in industria muzicala ca coregraf si artist a prins momentul potrivit pentru a face milioane. “Momentul potrivit” insemnand anul 2001 cand, datorita pirateriei datorate (indirect) de penetrarea internetului de mare viteza – Coreea de Sud e pe primul loc in lume, pirateria a omorat brusc toata industria vanzarii de CD-uri. Industria s-a trezit brusc in lipsa “obiectului muncii”… si s-a redirectionat catre internet si domeniul digital.

Park a infiintat o scoala de artisti: 7 zile din 7, ani de zile, tineri alesi de el din intreaga lumea se cultiveaza si antreneaza pentru a fi vedete: invata muzica, teatru, oratorie, limbi straine.

Domnul Park are 3 cladiri in care copii sunt cazati: Seoul, Beijing, New York.

Cei mai de succes artisti lansati de el sunt Rain (numit unul dintre cei 100 oameni influenti din lume in 2006 de catre revista Time) si Wonder Girl.

Ce am inteles eu din prezentarea lui:
– cu cat criza vine mai repede si industria intelege ca digitalul este viitorul cu atat este mai bine
– schimbarea vine atunci cand tehnologia devine un bun comun, cum este in Coreea, Japonia, Singapore, Suedia si Romania (da, suntem pe locul 5 in lume la internetul prin fibra optica!)
– “oamenii vor cumpara CD-uri daca albumul este bun” este o nostalgie de care vom scapa in cativa ani; mp3-ul este o solutie mai eficace, mai usor de folosit
– artistii trebuie sa lanseze mai des melodii, un album de 10 melodii la 2 ani e prea putin pentru fanii care consuma mult mai repede; mini-albumul de 2-3 melodii la 6 luni este deja un standard in Coreea

Citeste articolul despre el de pe blogul oficial MidemNet si articolul de pe Hypebot.

Vezi si articolul special realizat de Cristina Chipurici despre MIDEM si prima zi de conferinte, pe blogul Monden.Info – singura publicate romaneasca acreditata la MIDEM2009!