Care va fi succesorul MP3-ului?

Revista Wired a repornit o discuție mai veche de pe internet: care va fi succesorul formatului MP3?

Vă amintesc că MP3 este un format de codare a informației muzicale care a devenit standard mai ales datorită penetrării internetului și a susținerii lui de către popularul program de muzică Winamp. MP3 a fost dezvoltat de o echipă de ingineri de la Institutul Fraunhofer din Germania.

A devenit atât de popular datorită dimensiunii mici a fișierului care putea astfel fi copiat pe dischete și trimis pe internet. De asemenea calitatea sunetului este apropiată de original. Din păcate iTunes vinde muzică aproape exclusiv în format MP3 128 kbps stabilind astfel un standard de calitate foarte jos… Diferențele nu sunt detectabile pe căștile iPod-ului dar pierderea de calitate este foarte mare!

Image and video hosting by TinyPicDar nu calitatea audio este problema pe care succesorii mp3-ului vor să o rezolve, din păcate! Și oricum, cu lățimea de bandă de pe internetul zilelor noastre și hard-disk-urile atât de ieftine, nu mai contează dacă melodia primită are 5 MB sau 20 MB.

Image and video hosting by TinyPicWired prezintă o nouă alternativă la MP3 care va fi lansată de MusicDNA și care va include în afară de fișierul audio și informații auxiliare precum coperți, fotografii, versuri, știri RSS etc.

Desigur există alternative precum Flac, OGG, WMV și chiar WAV (care este formatul digital preferat de profesioniști) dar niciunul nu s-a impus ca standard pentru home-use.

E interesant să citiți comentariile la acest articol pentru a vedea de ce MP3 are succes în continuare în pofida (sau datorită?) lipsurilor și simplității lui. Iată câteva:

Yeah…. umm Thanks but no thanks. Don’t need another format rammed down our throats, especially not one that lets “Music labels, bands or retailers” “send updates to the music file”. I already get enough spam via email….

Sounds like mp3s with ads. No thanks.

OK, so it is NOT a new music format. It’s a container that wraps a standard mp3, but has some extra trash to waste space and further restrict content. No thanks.

Songbird does all these “enhancements” for me already with my plain old 256kbps VBR encoded MP3 files. I don’t want music files that phone home. No one does. It’s called DRM and it’s pretty unpopular (not even iTunes likes it).

Photo: Dusk (CC-BY-20)

Citește și articolele:
Cărți fundamentale pentru viitorul muzicii
35 de siteuri cu muzică gratuită
Dr.Dre si HP vor să readuca înalta definiție în muzică
Cum a influențat internetul muzica