Eminem feat Lil Wayne – No Love (sample by Haddaway)

Inspirați de muzica dance europeană hip-hop-ul american se reinventează: Kanye West samplează doul francez Daft Punk și atinge poziția cea mai înaltă din Billboard cu “Stronger”, Black Eyed Peas samplează chitara DJ-ului francez David Guetta și fac istorie cu “I gotta feeling”, Akon, Flo-Rida, T.I. și Jay-Z preiau și ei din trupele dance europene pentru albumele din 2009.

Iată cel de-al treilea single de pe genialul album ’Recovery’ din 2010, o surprinzătoare melodie care folosește elemente din hitul “What is love” Haddaway. Sampling-ul stă la baza culturii hip-hop, așa au pornit pionierii genului – preluând orchestrații (loop-uri) din melodii disco sau funk, în special de la James Brown.

Ce mi se pare interesant este preferința rapperilor ’grei’ pentru o muzică dance foarte facilă, piese dintr-o perioadă din care ne-au rămas artiști one-hit-wonder și melodii care ne stârnesc zâmbete îngăduitoare :-) Probabil că acest contrast între versurile puternice și sonoritățile simple surprind ascultătorii și dau un refresh atât de necesar unei industrii muzicale în căutare de colac de salvare.

Update: a apărut și videoclipul oficial!

PS: Eminem rămâne cel mai bun rapper alb al tuturor timpurilor, ascultă și strofa lui din hitul “Airplanes 2” B.o.B..

Alte articole:
Recomandări muzicale – pe orizontală, verticală, stil?
Cel mai folosit ritm din istorie
The What!? Wow! Effect
T.I. feat Rihanna (sampling din O-Zone)