ONLINE: Cine sunt Influencerii români și cum influențează ei

Starcom MediaVest Group și Cristian Manafu au prezentat miercuri seară rezultatele unui studiu online realizat pe 855 de persoane în luna aprilie 2016: “Influence Me – Rolul influențatorilor din mediul online românesc”.

Studiul răspunde la câteva întrebări precum care sunt principalele categorii de influențatori online, cine sunt românii care pot fi numiți influenceri, cum influențează ei publicul și media, pe ce canale, ce subiecte, ce conținut folosesc pentru a influența.

Rezultatele studiului au evidențiat trei categorii importante de influențatori, fiecare cu propriul public și modalitate de influențare.

Trei categorii de Influenceri

1. Profesioniștii
Sunt persoanele cu expertiză într-un anumit domeniu (Media, IT, Medical etc.). Aceștia și-au creat imaginea de influențator în mediul offline, la TV sau în mediul online cu ajutorul Facebook, al blogurilor sau al aparițiilor în presă. Continuă să activeze în aceste medii online, dar își extind influența și pe site-uri de știri, pe Twitter sau Pinterest.

Colaj Influence Me - Profesionisti

2. Oamenii ca noi
Persoane care și-au dobândit statutul de Influenceri datorită furnizării constante de informații într-un anumit domeniu. În general sunt cei care scriu pe bloguri generaliste. Abordează cel mai des teme legate de viața de zi cu zi, precum: gătitul, călătoriile, sănătate/nutriție, gadget-uri sau modă. Cu toate acestea, 29% dintre cei care îi urmăresc citesc în paralel și conținut pe aceeași temă, publicat de “Profesioniști”, pentru a fi la curent și cu perspectiva experților.Colaj Influence Me - Oameni ca noi

3. Celebritățile
În general persoane publice care apar la TV: cântăreți, actori, prezentatori radio-TV. Celebritățile sunt urmărite mai mult pentru divertisment și nu neapărat pentru informațiile pe care le oferă. Influența lor se manifestă la un nivel aspirațional, în domenii legate de stilul de viață al celor care le urmăresc: modă, informații culinare/nutriție, călătorii, sănătate etc.
Colaj Influence Me - Celebritati

Câteva observații personale

Titlurile știrilor de azi inspirate de acest studiu spun că românii care urmăresc Celebritățile sunt tineri și cu venituri mici. Cred că trebuie să nuanțez și să fac câteva observații:

* Publicul care spune că este influențat de Celebrități este într-adevăr un pic mai tânăr decât cel care se declară influențat de Profesioniști [24% față de 18% pentru 18-24 ani], dar procentul celor din categoria 35-45 ani este de asemenea mare [23% la Celebrități față de 25% la Profesioniști] – așadar este doar 1 procent diferență dintre publicurile 18-24 și 35-44 la Celebrități, și doar 2% între publicurile mature [35-44 ani] de la Celebrități și Profesioniști

* Veniturile sunt mai mici la publicul care e influențat de Celebrități pentru că… e mai tânăr! E firesc acest lucru, dar și aici diferențele sunt relativ mici: 13% la cititorii Profesioniștilor, 17% la fanii Celebrităților

* Nivelul de educație este mai mic la fanii Celebrităților din același motiv: sunt în general mai tineri, sunt elevi și studenți. Totuși, nici aici diferențele nu sunt foarte mari: nivel de educație mic și mediu 2% și 33% pentru Profesioniști, 1% și 35% pentru Oameni ca noi, 3% și 37% pentru Celebrități

În concluzie cred că nu trebuie să comparăm mere cu pere, deși ambele sunt fructe :-)

Din experiența mea, campaniile online cele mai bune sunt cele care combină influenceri din toate cele trei domenii:

> Celebritățile atrag atenția maselor mari de oameni,
> Profesioniștii aduc un plus de informație și valoare prin conținutul tehnic,
> Oamenii ca noi dau un plus de ”human touch”.

Rezultatele complete ale studiului sunt revelatoare, dar concluziile trebuie trase în context.

Studiul “Influence Me” își dorește să ajute agențiile de publicitate/PR și brand-urile să aleagă cele mai potrivite categorii de influenceri pentru campaniile lor online.


Cum alegi cel mai potrivit Influencer

Pentru educarea consumatorilor, creșterea credibilității sau a performanței produselor, se recomandă comunicarea prin intermediul Profesioniștilor.

Dacă se dorește crearea unei conexiuni emoționale, educarea sau relevanța unui produs, se recomandă categoria “Persoane ca noi”.

În ultimă instanță, dacă obiectivele constau în creșterea notorietății, stabilirea unei imagini premium sau aspiraționale, asocierea cu un brand pentru tineri prin divertisment, cea mai bună opțiune este includerea unei Celebrități în campania de comunicare.


Am fost interesat în mod special de rezultatele studiului referitoare la Celebrități pentru a aplica aceste informații în campaniile online cu vedete pe care le fac săptămânal cu agenția Hit Yourself. De asemenea am comparat propriile statistici, descoperite în acești aproape trei ani cu cifrele publicate în “Influence Me”.

După prezentarea rezultatelor acestui studiu, Cristian Manafu a purtat o mică discuție cu trei oameni care reprezintă, prin meseria lor, cele trei categorii de influenceri: Marta Ușurelu [Revista BIZ] pentru Profesioniști, Cristian China Birta [Kooperativa 2.0] pentru Oameni ca noi / Bloggeri și Florin Grozea [Hit Yourself] pentru Celebrități.

Starcom a publicat două infografice ușor de parcurs, care arată în detaliu rezultatele studiului. Poți vedea cele două infografice AICI. Vezi comunicatul de presă la Victor Kapra și câteva concluzii și la NWRadu.

VLOG inspirat de această discuție despre Influencerii români:

Foto: Starcom, Victoria Georgiana.