Duminica>>>Emisiunea “Ce bine e!” – 8

Astazi am avut emisiunea cu tema muzica pop, locul acestui stil in muzica romaneasca, pop-ul in comparatie cu dance, rock, club. Invitatii au fost oameni dragi noua dar in acelasi timp profesionisti din industria muzicala: VH2 (Gabi Cotabita, Mihai Pocorschi, Catalin “Tzeava” Catoiu, Razvan “Lapi” Lupu), Anca Lupes (manager, impresar, initiatorul Academiei de ShowBiz), Mihai Ogasanu (compozitor, initiatorul proiectului Central BMP), Iulia Dofin (stilist), Nicol Oprea (hair-stilist).

Trupa propusa de noi a fost 4FUN, doi baieti si o fata din Ardeal, trupa pop-dance descoperita de noi pe e-OK.ro care ne-a impresionat cu piesa lor slow “Mi-e dor” (asculta si tu piesa!) compusa de ei. Voci bune, copii cu bun simt, care isi compun singuri muzica! Sunt talentati si i-am invitat cu speranta ca vor invata ceva din sfaturile profesionistilor din emisiune.

Anca Lupes a insistat pe faptul ca artistii trebuie sa apeleze la profesionisti pentru managementul, styling-ul, studioul muzical, impresariatul proiectului muzical. De asemenea, la final, Anca Lupes a facut cea mai buna incheiere spunandu-le tinerilor din 4FUN sa insiste in perfectionarea profesionala, sa invete continuu, sa vina mereu cu ceva deosebit pentru a “face diferenta”.

Mihai Ogasanu a observat ca piesa compusa si interpretata de 4FUN este buna dar suna invechit si este drum lung pana la compozitiile pop 2006. Sfatul lui pentru 4FUN a fost ca ei sa compuna in continuare, sa se perfectioneze.

Gabi Cotabita nu a fost de acord cu procentul propus de stilist, care a spus ca imaginea conteaza 60% din succesul unui proiect muzical, amintindu-ne ca el si Loredana Groza nu aparea la TV inainte de 1989 si totusi publicul ii iubea. Fara sa-i cunoasca, fara sa-i vada, fara sa aiba o imagine “comerciala”. Mihai Pocorschi a spus ca talentul este cel mai important, si ca band-ul live nu este un lucru obligatoriu unui proiect pop. “Muzica conteaza” a spus el.

Un alt lucru interesant l-a spus Pocorschi care a facut diferenta intre “marketing-music” (muzica produsa, ambalata si promovata pentru a fi vanduta ca un produs comercial) si muzica pop de substanta, care co-exista pe piata mondiala de entertainment, fara a se anula reciproc.

Playback, semi-playback, live, band? Mihai Pocorschi ne atrage atentia ca marii artisti mondial fac playback in perioadele de promovare a unui single nou, la televizor, ca tactica pentru a atrage atentia asupra acestei noi piese, care trebuie sa fie ascultata in forma ei de radio! Concertele artistilor pop de talie mondiala sunt live sau semi-playback, dar promovarea se face cu single-ul in forma “oficiala”. Mihai ne-a atras atentia din nou ca scandalul live-playback este un razboi artificial.

Gabi Cotabita ne-a povestit despre diferenta dintre imaginea Shakirei ca artist comercial, pop-dance, “fata care stie sa dea din solduri”, si concertul live de la Timisoara unde Gabi a descoperit un artist complet, o voce extraordinara si o prezenta scenica electrizanta.

Invitatii au fost dintre cei mai experimentati si mai titrati din lumea pop, si din nou emisiunea a fost prea scurta!

“Trece vremea” – VH2

[tags]Hi-Q, Music, Romania, pop, VH2, TVR2, 4FUN[/tags].