Clive Davis – al 17-lea articol in “7 Seri”

“Clive Davis”

In fiecare saptamana scriu despre industria muzicala. Am inceput cu producatorii muzicali, acei oameni care sunt mai mult decat niste compozitori, sunt interpreti, orchestratori, manageri de proiect, oameni din umbra care dicteaza un intreg curent muzical! Eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Clive Davis provine dintr-o familie de muncitori evrei din Brooklyn, New York. Nascut in 1932, primeste in 1953 bursa de studii la Harvard iar dupa ce termina facultatea ajunge sa lucreze ca avocat la o firma ce avea contract cu CBS Records, apoi este luat de Columbia Records ca avocat al casei de discuri. Una dintre primele sarcini a fost sa renegocieze contractul cu Bob Dylan care devenise nul o data cu implinirea a 21 de ani a artistului. Davis reuseste sa-l convinga pe Bob Dylan sa re-innoiasca contractul si astfel atrage atentia sefilor de la Columbia. In cativa ani devine presedinte al CBS Records si transforma o casa de discuri la limita profitabilitatii intr-o forta de temut in industria muzicala americana.

Cine e Clive Davis?
Simtind noul val de aristi de succes, dupa anul 1967 Clive Davis aduce la CBS Records artisti folk-rock si rock&roll precum Janis Joplin, Big Brother & The Holding Company, Santana, Bruce Springsteen, Chicago, Billy Joel, Pink Floyd. Datorita acestor achizitii label-ul isi dubleaza cota de piata in doar 3 ani. Apoi, in 1972, Clive Davis semneaza si Earth, Wind & Fire.

In 1976 este dat afara de la CBS dupa un scandal datorat unui proces de evaziune fiscala, dar imediat este angajat ca consultant muzical pentru Columbia Pictures. La noul label al companiei-mama Columbia, botezat chiar de el Arista Records, reuseste sa adune o lista impresionanta de artisti de top precum: Whitney Houston, Barry Manilow, Monica, Gary Glitter, Sarah McLachlan, Annie Lennox, Kenny G, The Notorious B.I.G., Sean “Puffy” Combs, Aretha Franklin, Toni Braxton, Ace of Base, The Grateful Dead, TLC.
Desi recunoaste ca nu intelege muzica rap, deja temutul om de afaceri incheie in 1989 un acord financiar cu L.A. Reid si Babyface pentru a forma label-ul LaFace Records (Outkast, Pink, TLC, Monica, Toni Braxton). Apoi imparte fifty-fifty cu Sean “Puff Daddy” Combs actiunile unui nou label hip-hop, Bad Boy Record, unde artisti precum Notorious BIG, Puff Daddy, Faith Evans, Mase si 112 reusesc sa vanda un record de 12 milioane de copii in primii 3 ani de la infiintare!

In 1996, Arista implinea 25 de ani de la infiintare, prin recorduri de 425 de milioane de dolari din vanzarile din acel an si 69 de discuri de aur si de platina! O alta miscare inspirata a fost semnarea lui Santana la Arista in 1999, artist pe care el l-a semnat si la inceputul carierei lui la CBS Records. Albumul de relansare, “Supernatural” semnat Carlos Santana a vandut 26 de milioane de copii si a primit 9 premii Grammy.

L.A. Reid ii ia locul in varful ierarhiei Arista in anul 2000 dupa un mic scandal datorita BMG care detinea Arista si care il considera prea batran si lipsit de orizont pentru a ocupa acea pozitie in continuare. In acelasi an, Clive Davis fondeaza un alt label, J Records care confirma din nou talentul si viziunea lui prin succesul albumului “Song in A Minor” Alicia Keys (peste 10 milioane de unitati vandute) si artistii O-Town, Busta Rhymes, Rod Stewart, Maroon 5.

Ce a facut in ultimii ani? BMG a revenit la ganduri mai pasnice si l-a rechemat in randurile sale in 2003, de data asta ca Director al RCA Music Group (RCA Records, Arista Records si J Records). Iar anul trecut Jennifer Hudson, castigatoarea “American Idol” in Statele Unite a fost semnata de Clive la label-ul J Records.

Stiai ca… Clive Davis lucreaza impreuna cu Whitney Houston la albumul ei de revenire?

Alegerea mea:
“Put Your Lights On” – Carlos Santana feat. Everlast

Site-uri: www.allmusic.com, www.wikipedia.net, www.jrecords.com,
.