Bernie Taupin – al 19-lea articol in “7 Seri”

“Bernie Taupin”

In fiecare saptamana scriu despre industria muzicala. Am inceput cu producatorii muzicali, acei oameni care sunt mai mult decat niste compozitori, sunt interpreti, orchestratori, manageri de proiect, oameni din umbra care dicteaza un intreg curent muzical! Eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Bernie Taupin
este celebrul textier care a compus cele mai mari hit-uri Elton John, formand o echipa de succes cu interpretul englez pentru cateva decenii.

Cine e Bernie Taupin?

Bernie Taupin s-a nascut in 1950 in Anglia iar momentul cel mai important al carierei lui este concursul pe care revista britanica NME il lanseaza in anul 1967 de catre producatorul Ray Williams (Liberty Records) pentru tinerii compozitori. Desi este refuzat, Ray Williams ii remarca talentul si il sfatuieste sa colaboreze cu Reg Dwight, un compozitor si cantaret de asemenea tanar, la inceputul carierei sale. Acesta din urma si-a pus numele de Elton John cateva luni mai tarziu, iar echipa de compozitor/textier s-a nascut!
In 1970 Elton John laseaza single-ul “Your Song” care devine primul mare succes al celor doi. Un an mai tarziu Bernie lanseaza si el un album solo intitulat “Taupin”, un album cu recitari din poeziile sale. In 1972 cei doi dau lovitura pe plan modial cu albumul “Honky Chateau” care devine un succes de vanzari si in Statele Unite datorita single-urilor “Honky Cat” si “Rocket Man”.

Anii ’70 au fost plini de succes pentru dou-ul Taupin&John, cu numeroase hit-uri atat in topurile britanice cat si in cele americane, ca “”Crocodile Rock”, “Daniel”, “Bennie and the Jets”, “The Bitch Is Back” si “Goodbye Yellow Brick Road”. Desi Elton John a inceput in 1976 sa lucreze si cu alti artisti, Bernie Taupin a continuat sa scrie versuri lansand chiar si doua albume solo: “He Who Rides the Tiger” (1980) si “Tribe” (1987). In anul 1978 lucreaza piese si pentru Alice Cooper.

1983 ii gaseste pe cei doi la lucrul pentru albumul “Too Low for Zero” de pe care sunt extrase hit-urile “I’m Still Standing”, “Sad Songs” si “Sacrifice”. In 1985 Bernie Taupin compune pentru trupa Starship hit-ul “We Built This City” si isi formeaza propriul grup denumit Farm Dogs.

La cererea lui Elton John, rescrie versurile piesei “Candle in the Wind” in 1986 in memoria Printesei Diana. Single-ul avea sa devina cel mai bine vandut single al tuturor timpurilor, detronand celebrul “We Are the World” al lui Michael Jackson.
Elton John si Bernie Taupin au compus impreuna peste 30 de albume, marcand istoria muzicii pop mondiale ale secolului trecut.
Printre ultimelele texte compuse pentru artisti de top sunt si cele pentru piesa “Uncool” Courtney Love si “A Love That Will Never Go Old” de pe coloana sonora a filmului “Brokeback Mountain”, pentru care a castigat si un Glob de Aur in 2006.

Stiai ca… cei doi compozitori au lucrat impreuna mai mult de jumatate de an doar prin intermediul corespondentei, fara sa se fi cunoscut personal?

Alegerea mea:
“Sacrifice” – Elton Jonh

Site-uri: www.allmusic.com, www.wikipedia.net, http://www.answers.com/topic/songs-written-by-bernie-taupin
.