Duminica>>> Cele mai mari incasari din drepturi de autor, din Romania

Evenimentul Zilei, Libertatea si Gardianul preiau topul celor mai mari incasari ale compozitorilor romani, din drepturi de autor, pe anul 2006. Top anuntat la Adunarea Generala UCMR-ADA de joi, despre care v-am povestit.

Adi Ordean

Fiecare prezinta situatia altfel, unii arata ca Adi Ordean l-a detronat pe Marius Moga de pe locul 1. Altii ca Moga castiga mai mult decat Stefan Banica Jr. Un ziar spune “Oficial le merge bine”. Ba nu…

Nu le merge bine!… Vreau sa stiti ca, desi poate sumele par mari, fiecare compozitori roman a primit aproximativ 20% din cat ar trebui sa primeasca! Asta datorita mai multor factori: pirateria off-line si on-line, refuzul unor utilizatori sa plateasca, negocierile si procesele interminabile intre UCMR-ADA (care colecteaza banii din drepturi de autor) si toti utilizatorii (televiziuni, radiouri, firme, etc).

In Ungaria, de exemplu, o tara de trei ori mai mica decat Romania, nivelul incasarilor din drepturile de autor este de 7 ori mai mare! Deci, dupa un calcul aproximativ, autorii romani sunt platiti de 21 de ori mai putin!!

De ce intre primii se afla Adi Ordean, Stefan Banica Jr., Mister M si Analia Selis? Raspunsul il da si Moga in interviu: ProTV-ul a inceput sa plateasca, in sfarsit, drepturi de autor. Chiar din urma, din anii trecuti! Iar acesti compozitori lucreaza foarte mult cu ProTV!

“Toata lumea danseaza” – Stefan Banica Jr. feat Dj Phantom

[tags]Hi-Q, Music, Romania, ARTIS-RO, UCMR-ADA[/tags].