Marti>>> “Putine Muse, multa tristete” – articol pe Vedeta.ro

Andrei Vulpescu scrie rar dar uneori scrie bine. Si ieri a scris pe Vedeta.ro un articol despre concertul Muse. Vad ca pe multa lume a inspirat acest concert

Marturisesc faptul ca show-ul Muse de sambata seara m-a intristat. Nu, nu ma intelegeti gresit, oamenii au cantat bestial, au stors aproape totul din instrumentele pe care le-au avut pe scena. M-a intristat, ca de fiecare data, conditia artistului roman. Plimbandu-ma prin public, am vazut cativa artisti. (…) Priveau, ca si mine, la o scena mare, plina de proiectii gandite la mili-secunda.

In ochii lor insa, am vazut aceeasi licarire trista. Si ei, ca si mine, stiau ca nu vom vedea vreodata o trupa romaneasca prezentand un astfel de show. Nu ca nu ar exista talent sau ca toti am gandi in eternul spirit balcanic “lasa bah, ca merge si asa”!

Si eu am vazut artisti romani la acest concert dar nu am vazut tristetea in ochii lor decat la cei care nu au puterea sa viseze!

Sigur ca vor fi trupe romanesti care vor face un astfel de show! Nu maine, poate nici peste un an, dar cu siguranta vor fi! Andrei nu a fost probabil la Sala Polivalenta la Voltaj – Voltaj nu e Muse, dar baietii nostri sunt pe drumul cel bun.

De aceea Muse m-au emotionat si intristat deopotriva. Fiindca stiu cum se zbat cobzarii de pe malul Dambovitei. Iar acea licarire din privirile lor o vad tot timpul cand ne intalnim la concerte mari.

Din pacate, este o situatie fara iesire pentru “cobzarul” roman. Sigur, e greu sa vanda zeci de milioane de albume in toata lumea sau sa castige trofee pentru “best live act”, asa ca Muse. Cu toate acestea, nimeni nu are voie sa-i interzica speranta.

Practic, asta e singurul lucru care i-a mai ramas! Si totusi, dupa ce vezi Muse, Stones, George Michael (…) chiar te gandesti ca in Romania ar trebui interzis trofeul pentru “best live act”!

Pentru totdeauna! Chiar nu are sens sa dai asemenea trofee cand cobzele paraie pe scena!

Aici nu sunt de acord! Mai ales ca Andrei se contrazice singur: o data spune ca “nimeni nu are voie sa-i interzica speranta”, dupa care zice “ar trebui interzis … pentru totdeauna”. Daca suntem la 40 de ani distanta de muzica engleza asta nu inseamna ca nu avem speranta. Asta nu inseamna ca suntem mai prosti sau mai ne-talentati decat ei, in general!

Iar trofelul pentru “Best Live Act” este inventat tocmai pentru a rasplati pe cei mai buni, el este un premiu pentru incurajarea show-urilor live de exceptie.

In situatia actuala din Romania, dimpotriva, ar trebui sa fie mai multe premii pentru live, pentru a incuraja artistii sa se auto-depaseasca.

Nici o trupa romaneasca nu poate canta ca Muse si face show ca Muse. Dar asta e situatia azi, maine nu stii ce va fi. Si macar speranta trebuie sa ramana vie.

“Muscle Museum (live)” – Muse

[tags]Muse, Romania, Bucuresti, Vedeta.ro, concert[/tags]