Yahoo, AOL şi RealNetworks sunt datori 100 de milioane compozitorilor

Un judecător din Statele Unite a hotărât că trei companii de internet sunt datoare aproape 100 de milioane de dolari ASCAP (asociaţia compozitorilor şi editorilor muzicali din SUA). Judecătorul William Conner consideră că muzica a fost şi este folosită de aceste companii pentru a face profit, aşadar ele trebuie să plătească un procent din venituri.

ASCAP

ASCAP reprezintă peste 320.000 de compozitori, autori de versuri şi editori americani.

New York federal judge William Conner established, in a recent ruling, a loose formula that determines the royalties Yahoo Inc., AOL and RealNetworks will have to pay to music composers, writers and publishers, and it might add up to 100 million dollars.

The court decision doesn’t specify the exact amount that these companies should pay to ASCAP, but it provides guidelines which say that ASCAP should receive up to 2.5 percent of their music-related revenue.

Aşadar putem considera că internetul poate fi considerat o mare reţea de radiouri şi astfel să aplicăm reguli asemănătoare.

Un sistem pe care încerc să-l aplic cu eOk.ro în raport cu casele de discuri româneşti. Când asculți o piesă la radio nu plătești pentru ea. E gratuită pentru tine. Dacă asculți 100 de piese pe zi, nu vei plăti de 100 de ori mai mult. Radioul însă plătește drepturi de autor și are contracte cu casele de discuri.

Așadar, dacă radioul este un mediu GRATUIT și LEGAL, de ce să nu fie și internetul?