De ce eOk/Trilulilu când avem Last.FM/YouTube?

Un articol mai lung, inspirat de comentariile la articolul “De ce nu îmi voi face cont pe eOk.ro”.

M-au întrebat de ce am fondat eOk.ro când există deja alte site-uri care oferă muzică spre ascultare? Primul răspuns, cel mai la îndemână a fost:

“Dar de ce a făcut Sergiu Biriş site-ul Trilulilu când exista deja YouTube?”. Şi, adaug: “Iar în 12 luni a devenit unul dintre cele mai de succes site-uri româneşti!”.

Hai să-ţi spun de ce.

1. România
Am fondat eOk.ro pentru că eu cred că România merită un site de muzică, dedicat muzicii româneşti. Exclusiv. Poate sunt eu un idealist, dar vreau să demonstrăm împreună că putem face ceva de calitate şi în România.

2. Români
Găsesc români peste tot pe internet: pe YouTube, hi5, Facebook, Last.FM, peste tot. Dar nicăieri nu sunt doar români. Aşa că am construit eOk.ro ca un site pentru români, doar pentru ei.

Oameni ca mine şi ca tine, care trăiesc în aceeaşi ţară, poate acelaşi cartier, au aceleaşi probleme/bucurii/vise.

3. Română
eOk.ro este un site în limba română, în limba în care vorbesc cu mama şi cu tatăl meu, limba în care sunt toate melodiile pe care le-am compus. Îmi place engleza şi cred că o limbă internaţională acceptată de toată lumea e un lucru bun, ne aduce mai aproape.

Dar iubitei mele îi voi spune mereu “te iubesc”, în limba maternă.

4. Toată muzica
Pe internet vei găsi toată muzica românească în mai multe locuri, vei găsi toate clipurile artiştilor români, toate versurile muzicii româneşti dar… nicăieri nu am găsit un loc cu toate acestea laolaltă. Un site cu toată muzica românească.

5. Gratuit
eOk.ro nu va opri pirateria :-( şi nici nu-şi doreşte să fie “totul pentru toată lumea”. Noi oferim o soluţie pe un domeniu ne-acoperit până acum: ascultarea gratuită de muzică românească, pe internet.

În continuare vom asculta radioul în maşină, CD-urile noastre preferate, vom face download de pe internet, etc.

6. Legal
Sunt compozitor şi artist interpret, aşa că înţeleg foarte bine situaţia în care este industria muzicală, pe plan mondial şi mai ales în România. Vreau să demonstrez că pot face un site care să fie LEGAL, care să plătească autorii, interpreţii şi casele de discuri, pentru că ei merită asta. Pentru că aşa zice legea.

Pentru că aşa e moral.

Ştiai că Last.FM, YouTube, Deezer şi alte site-uri pe care le iubim nu plătesc drepturi de autor şi de producător românilor? Site-uri de milioane sau miliarde de dolari care nu răsplătesc munca artiştilor români!

Last.FM

Aşadar: de ce eOk.ro şi nu Last.FM?
Pentru că e un site românesc, pentru români, cu muzică românească gratuită şi legală. Primul site LEGAL cu muzică GRATUITĂ din România.

Să fie clar: Last.FM e un site pe care-l folosesc des, mai ales pentru muzica străină underground. Pentru hiturile străine folosesc Deezer.com sau Imeem.com. Iar pentru clipurile străine folosesc YouTube şi DailyMotion.

Tu ce site-uri foloseşti pentru a asculta muzică şi pentru videoclipuri muzicale?